UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2017-04-07 17:22

Prevenció az utánpótlássportban

A prevenció és a helyes táplálkozás minden sportoló életében rendkívül fontos. A sikerekben gazdag pályafutáshoz elengedhetetlen az egészséges test, természetesen nem csak felnőttként, hanem már utánpótláskorban is. A dr. Molnár Szabolcs ortopéd-traumatológus, Kőrösi Éva dietetikus és Bacskai Katalin gyógytornász alkotta trió létrehozta az Sport Medical Prevention Teamet azzal a szándékkal, hogy segítsek a fiatal sportolók egészségnevelését.

D. B. A Sport Medical Prevention Team azért jött létre, hogy az utánpótláskorú sportolókat prevencióra nevelje. A programot a három szakember két éve indította el, és azt tűzte ki célul, hogy megkezdje a gyerekek, a szülők és az edzők oktatását a dietetika, valamint az egészségmegőrzés témakörében. Elmondásuk szerint a prevenciót minél fiatalabb korban kell elkezdeni, hogy a későbbiekben az már természetessé váljon. Azért is tartják kiemelkedően fontosnak a gyerekek és az edzők mellett a szülők bevonását is, mert az fiatal sportolók életében aktív részvevők a közeli családtagok, s elengedhetetlen, hogy ők is kellő információk birtokába kerüljenek gyermekeik egészségéről.

birkozoup
birkozoup
Az Sport Medical Prevention Team filozófiája, hogy a jövő a fiataloké, így minden támogatást meg kell nekik adni azért, hogy a későbbiekben sikeresen tudják képviselni hazánkat nemzetközi versenyeken egyaránt. Ehhez azonban szükség van felkészült egészségügyi csapatra; olyanra, amely ezt a biztos hátteret meg tudja teremteni nekik. Dr. Molnár Szabolcs a team ortopéd-traumatológusa szakvizsgája után öt évet töltött Spanyolországban, ahol magas szintű szakmai tapasztalatokra tett szert. Öt éve tért haza, és szerezte meg a Phd-fokozatot a biomechanika témakörében. Hivatása mellett a sport iránt is elkötelezett, a hazai birkózó-utánpótlás orvosaként is tevékenykedett, jelenleg pedig a hazai szövetség és a világszövetség (United World Wrestling) hivatalos orvosa. Kőrösi Éva dietetikusként erősíti a csapatot. Mivel tizennyolc éven át aktívan sportolt, szakdolgozatának a témája is sportközpontú volt; a sportoló és nem sportoló gyermekek táplálkozásának közötti különbségeket kutatta. A diploma megszerzése után is ezen az úton haladt tovább, főként hobbi- és élsportolókkal foglalkozik, jelenleg ő a Magyar Birkózó Szövetség dietetikusa. Bacskai Katalin a csapat gyógytornásza. Öt éve foglalkozik élvonalbeli és utánpótláskorú sportolók sérüléseinek a megelőzésével, a már kialakult sérülések rehabilitációjával. Tavaly szerezte meg az Msc-fokozatú diplomáját. Dr. Molnár Szabolccsal több éve kutató munkát végez a prevenció témakörében, amelynek eredményeiről a kettős több hazai és nemzetközi konferencián is beszámolt, illetve szakmai folyóiratokban publikált. Az FTC kézilabda- és birkózó-utánpótlásának, valamint a BVSC-Zugló asztaliteniszezőinek is gyógytornásza; a sérülések ellátása mellett munkájának fő célja sportágspecifikus prevenciós program kidolgozása. A csapat a legutóbb a Szombathelyen rendezett U23-as birkózó Európa-bajnokság helyszínén tartott tanácsadó-előadásokat, s természetesen bárhova szívesen ellátogat, ahol igényt tartanak véleményükre, gondolataikra. Az eddig elsősorban a birkózósportban tevékenykedő hármas célja, hogy bővítse a programban lehetőséget látó sportágak körét, így örömmel vesz minden megkeresést. Azoknak, akik bővebben is érdeklődnek tevékenységük iránt, május 6-án négyórás szemináriumot tartanak Budapesten.