UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-04-10 18:07

Két csapatbronz a végére

A férfi párbajtőr- és a női tőrcsapat is bronzérmes lett a plovdivi junior vívó-világbajnokságon. A magyar korosztályos csapat négy harmadik helyezéssel zárt.

Pusztai Viola Valóban nem jött össze. A junior-világbajnokságról most már rakatnyi bronzérme van a korosztályos Európa-bajnok Siklósi Gergelynek, az aranyat azonban az utolsó évében sem sikerült megszereznie. Ugyanez igaz az ifjúsági olimpiai bajnok Esztergályos Patrikra, hiszen a következő szezontól már neki is a felnőttek között kell helyt állnia.

A férfi párbajtőrözők mérsékelten örültek a bronzéremnek Forrás: FIE
A férfi párbajtőrözők mérsékelten örültek a bronzéremnek Forrás: FIE
Merthogy kétségünk sem férhet hozzá, a férfi párbajtőrcsapat két rangidőse nem éli meg sikerként, hogy csakúgy, mint tavaly, most a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Siklósi Gergely, Esztergályos Patrik, Andrásfi Tibor, Koch Máté alkotta együttes a negyeddöntőben a románokat, ha nem is könnyedén, de viszonylag simán győzte le 27-23-ra. Aztán jöttek az olaszok, akik az elmúlt időkben elég sok borsot törtek a fiúk orra alá – legutóbb éppen a junior Európa-bajnokság elődöntőjében. Nos, most sokkal szorosabb mérkőzést vívott a két csapat, de Siklósi befejezőemberként hiába rohanta le kamikazeként az utolsó másodpercekben Federico Vismarát, az eredmény ugyanaz lett: nyertek az olaszok 43-42-re. Végül ők lettek a világbajnokok is. A bronzcsatában az amerikaiak következtek, akik a hetedik körre átvették a vezetést, s az utolsó előtt még két tus volt az előnyük. Siklósi azonban nem hagyta, hogy elússzon az érem, fordított, majd akkorára növelte a különbséget, hogy Wesley Johnson csak a veszett fejsze nyele után fusson a meccs végéhez közeledve. A magyar csapat 36-34-re nyert, s ezzel az Eb után a vb-n is bronzérmes lett. Ami a párbajtőröző fiúknak csalódás, hatalmas siker a női tőrcsapatnak. Az utóbbi korosztályos világversenyeken ahányszor az olaszok jöttek szemben a negyeddöntőben, annyiszor a helyosztók maradtak a magyaroknak. Ez történt egy hónapja az Európa-bajnokságon is. Csakhogy most végre fordult a kocka. A Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Tóth Janka, Kókai Csilla összetételű együttes igazi csapatként működött, ha valakinek kevésbé ment, akkor jött a másik, és parádésan vívott: ez hozta meg a 45-40-es diadalt.
A tőröző lányok öröme - nagy siker a bronzérem a fegyvernemnek Forrás: FIE
A tőröző lányok öröme - nagy siker a bronzérem a fegyvernemnek Forrás: FIE
Az elődöntőben a negyedik kör után tetemesnek mondható előnnyel vezetett a magyar csapat a lengyelek ellen, Tóth azonban nem bírt Julia Walczykkal, aki 25-24-re megfordította az állást. Onnan az ellenfél fokozatosan növelte az előnyét, s bár a befejezőember, Pásztor újra felcsillantotta a győzelem reményét, a későbbi világbajnok lengyelek végül 45-42-vel jutottak a döntőbe. A bronzérem megszerzése nem ígérkezett könnyű feladatnak, hiszen az Európa-bajnok oroszokkal kellett megharcolni érte. Tóthnak továbbra sem ment, ellenben Kondricz és Pásztor nagyot vívott, és a csereként beálló Kókai is hozta, amit kellett. Egészen pontosan azt, hogy az utolsó két kör előtt tartsa az eredményt. A 32-32-es állás után Kondricz már 36-35-ös előnnyel adta át a tőrt Pásztornak, aki nem hagyta veszni a harmadik helyet: a magyar női tőrcsapat 45-40-nél ünnepelhette a fegyvernemnek oly értékes dobogós helyezést. A juniorok összességében négy bronzot szereztek, a magyar küldöttség a kadeteksikerekkel együtt egy arany-, két ezüst- és öt bronzéremmel zárta a korosztályos világbajnokságot. Az éremtáblázatot toronymagasan az oroszok nyerték az olaszok és a franciák előtt. A magyarok az amerikaiak mögött az ötödik helyen végeztek. Somlai Béla, a szövetség szakmai alelnöke így értékelte a fiatalok teljesítményét a szövetség honlapján: „Az eredményességet külön nem szeretném méltatni, hiszen egyértelmű, hogy sikeres világbajnokságot zártunk. Abból a szempontból is figyeltem a versenyeket, hogy szakmailag miként működhet a tehetséggondozás, miként juthatnak feljebb jelenlegi kadetjaink a junior, illetve a juniorjaink a felnőttmezőnyben. Ezen a téren legelőbb egyértelműen a párbajtőr szakág tart, és női kardban is jók a kilátások. A magyar küldöttség csapatként is nagyszerűen vizsgázott. Rég néztem végig junior-világversenyt, nagy a változás. Hatalmas a létszám, új nemzetek jöttek fel, mexikói és hongkongi aranyérem is született, és a színvonal is magasabb lett, közelít a felnőttekéhez. Jó volt a szervezés, tökéletesek voltak a körülmények – és még egyszer a legfontosabb: szakmailag is szépen alakult nekünk a világbajnokság." A részletes eredmények ITT megtekinthetők. Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.