UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-04-10 14:15

Műlesiklás műanyagon

Egyre gyarapodnak Magyarországon a műanyag sípályák, a Vasas pedig már évek óta versenyt is rendez rajtuk. Nem volt ez másképp az idén sem, Pasaréten a VIII. Vasas Pasarét Síkupán mérték össze tudásukat a gyerekek. Az eseményen a síszövetség alpesi szakágának kapitánya, Stark Márton is jelen volt.

Majer Dániel A Vasas pasaréti edzőközpontjában immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a síszezont lezáró, műanyag pályás óriás-műlesiklóversenyt, a VIII. Vasas Pasarét Síkupát. Az egészen kicsi, négy-öt éves gyerekektől a tizenkét-tizenhárom esztendős korosztályig szép számban képviselte magát az ifjúság, a félnapos megméretést pedig Stark Márton, az alpesi szakág szövetségi kapitánya is a helyszínen tekintette meg.

Noha mindössze 70 méter, azért így is szép fealadat lecsúszni a pasaréti műanyagpályán a gyerekeknek
Noha mindössze 70 méter, azért így is szép fealadat lecsúszni a pasaréti műanyagpályán a gyerekeknek
Hetven méteres műanyag pálya, 8-10 méteres kaputávolság, elektromos fotocellás időmérő rendszer. A profi körítés tehát adott volt, hogy a legjobbat hozzák ki magukból a gyerekek, akik pár perces gyakorlást követően korosztályonként, egyetlen csúszással döntötték el a helyezéseket. Akadtak kicsit óvatoskodó kezdők, de már egészen fiatalon is ágyúgolyóként száguldó síelőpalánták is. Nem kizárólag a századmásodpercek hajszolása körül forogtak a fiatalok gondolatai, a szervezők ugyanis ugrálóvárral, arcfestéssel és ebéddel is készültek, hogy kellemes családi programmá varázsolják a napot. Az alpesi síelők szövetségi kapitánya, Stark Márton azért ellátogatott a helyszínre, egyrészt, hogy díjátadóként növelje az esemény rangját, ugyanakkor szakmai szemmel is figyelje a gyerekeket. „A nagyon kicsik esetében a cél az, hogy megszerettessék velük a klubok a síelést, és bevezessék őket a versenysportba. Nyolc-kilenc éves korban aztán már lehet látni, ki az, aki tehetséges, és érdemes több energiát fektetnie az edzésekbe. Egyébként ez a kor az ideális arra is, hogy hóra álljanak a gyerekek, mert az alapokat meg lehet tanulni műanyagon, de a kettő azért nem ugyanaz. Persze tudásfüggő is, ha valakinek nagyon jól megy, már korábban, akár négyévesen is kipróbálhatja magát havon” – mondja a kapitány. Az elmúlt öt-hat évben nagy fejlődésnek indult a műanyag pályás síelés Magyarországon, egyre több síiskola nyílik, amire természetesen a szövetség is felfigyelt. „Nagy lehetőség van benne, a tömegbázist óriási mértékben lehet így növelni. Minél hamarabb el kell kezdenünk ezzel foglalkozni, és szakmai szempontból is alányúlni azért, hogy megfelelő munka folyjon, és a tömegbázisból versenyzők is kikerüljenek. Természetesen ez közös munkát igényel a síiskolákkal, reméljük, a jövőben jól együtt tudunk működni.”
Versenyzőből nem akadt hiány
Versenyzőből nem akadt hiány
A Vasasban egészen három éves kortól a felnőttekig oktatják a síelést csoportos és magánórák keretében, hétköznaponként délután kettőtől este nyolcig, hétvégén pedig egész nap. A hetven méteres pálya egy idő után persze unalmassá válna a gyerekeknek, de ne higgyük, hogy csak folyamatos lecsúszásból állnak az edzések. „Igyekszünk feldobni a foglalkozásokat játékokkal, kapukkal, bójákkal, alagutakkal, hiszen amikor idehoznak egy gyereket, aki még soha életében nem síelt, könnyebb úgy megtanítani, hogy játéknak fogja fel, és fel merjen menni a pályára, ne féljen a csúszástól. Akad, aki már háromévesen annyira megszereti, hogy le se akar jönni, és persze vannak, akik eleinte sírnak kicsit, anyát akarják, de aztán belejönnek” – avat be az iskola mindennapjaiba a pasarétiek egyik oktatója, Borlai Sára. A hó ugyan már rég elolvadt, a Vasasban azonban nyáron is várják a síelni vágyó gyerekeket, akik az elkövetkező télen akár már havon is csúszhatnak. További korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.