UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-04-15 14:59

Az emlékezés napjai

A liverpooli akadémia labdarúgótornát rendez a Hillsborough-tragédia emlékére: a „vörösök” utánpótláscsapatai a Nottingham Forest és a Sheffield Wednesday korosztályos együtteseit látják vendégül a kétnapos rendezvényen.

Bruckner VinceA Hillsborough-tragédia huszonnyolcadik évfordulóján a Liverpool FC utánpótlás-akadémiája emléktornával tiszteleg az áldozatok előtt. A kétnapos viadalon a „vörösök” mellett az 1989-as ellenfél, a Nottingham Forest, valamint a tragikus mérkőzésnek helyt adó stadion tulajdonosa, a Sheffield Wednesday szerepel.

A fiatalok az 1989-es tragédia áldozataira emlékeznek. Forrás: liverpoolfc.com
A fiatalok az 1989-es tragédia áldozataira emlékeznek. Forrás: liverpoolfc.com
A tornán az említett együttesek utánpótláscsapatai az U9-től az U15-ös korosztályig szerepelnek, közben tisztelettel emlékezve 1989. április 15-i tragédia áldozataira. A fiatalok hat-, illetve tizenegyfős csapatokban lépnek pályára a kétnapos eseményen. Az idősebbek a focitorna befejeztével interaktív foglalkozáson vesznek részt: a Hillsborough Családsegítő Csoport két munkatársával beszélgethetnek a feldolgozhatatlan tragédiáról, amely kilencvenhat szurkoló életébe került. „Ez jelentős esemény mindhárom klub életében, és segít emlékezni az áldozatokra. Fontos, hogy a játékosok megértsék, mit történt 1989-ben, és tanuljanak a szörnyű napból” – mondta a rendezvényről a liverpooli akadémia igazgatója, Alex Ingetorphe.

A Hillsborough-tragédia: 1989. április 15-én a Liverpool–Nottingham Forest FA-kupa elődöntőt a Sheffield Wednesday pályáján játszották, a Hillsborough Stadionban. A liverpooli szurkolóknak fenntartott szektorok a mérkőzés kezdete előtt fél órával már zsúfolásig megteltek, ugyanakkor még több ezren várakoztak az utcán, hogy bejussanak a mérkőzésre. A rendőrség ekkor megnyitotta a kapukat, és egyszerre több ezer ember özönlött a liverpooliak lelátórésze felé.  Az érkező szurkolók nekinyomták az elöl állókat a pályát védő vasrácsnak. Közülük sokan megpróbáltak átmászni a pályára, akiknek pedig nem sikerült, azt halálra taposták. A halottak száma 96, a sebesülteké 700 körül volt. Az 1600 fő befogadására képes szektorokban háromezren is lehettek.