UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-04-16 11:26

Aláírás a keresztpapának

Noha a Grundfos Tatabányának nem sok babér termett a férfi kézilabda Magyar Kupa-elődöntőben, a 18 éves ifjabb Rosta Miklós „szerény” hat góllal hívta fel magára a figyelmet a Mol-Pick Szeged ellen. A beállós örült a lehetőségnek, s tökéletesnek érzi a bronzéremmel zárult hétvégét.

reb Bár a Grundfos Tatabánya kézilabdázói nem voltak éppenséggel vidámak pénteken, a Mol-Pick Szeged ellen 28-20-ra elveszített férfi Magyar Kupa-elődöntőt követően, a 18 éves ifjabb Rosta Miklósnak volt némi oka a mosolyra.

rosta_miklos
rosta_miklos
Miután a 40. perc környékére eldőlt, hogy a tatabányaiak képtelenek lesznek megszorítani a Tisza-partiakat, Vladan Matics vezetőedző inkább a szombati – mint kiderült – Csurgó elleni bronzmérkőzésre kezdett tartalékolni, így pályára küldte a fiatalokat. Köztük a korábbi kiváló válogatott beállós Rosta Miklós hasonnevű és hasonló paraméterekkel bíró (igen magas!) fiát (korábbi páros beszélgetésünket itt olvashatják). A tinédzser pedig szinte „idegrendszer nélkül” élt a lehetőségekkel, hat kísérletéből hatszor betalált. „Sajnáltuk, hogy nem tudtuk szorosabb meccsre kényszeríteni a Szegedet, de ha már pályára küldtek, igyekeztem élni bizalommal – nyilatkozott honlapunknak még Debrecenből hazafelé utazva a korosztályos válogatott beálló. – Szomorú voltam, mégis örültem, mert nagy lehetőség ilyen remek csapat ellen szerepelni. Igaz, nem izgultam, hiszen már tavaly is pályára léptem a szegediek ellen. Próbáltam arra koncentrálni, amit az edzéseken gyakoroltunk, és persze a társaknak köszönhetően is sikerült ennyi gólt szereznem.” Ugyan nem elsőbálozó volt, a szegedi falban kapott pofonokat, rángatásokat nem lehet megszokni. „Húúh, nagyon elfáradtam. Az ifjúsági bajnokságban egészen más védelmekkel szoktam találkozni, a mostani húsz perc felért két, egymás után lejátszott korosztályos bajnokival.” A Tatabánya a harmadik helyért rendezett találkozón egyébként 23-18-ra legyőzte a Csurgót, így bronzérem került Rosta nyakába, akit ezúttal nem küldtek pályára. Az elődöntős produkciót követően nyilatkozni kérték a televízióban: bár még hirtelen jött a kérdezz-felelek, a fiúnak jobb lesz hozzászoknia a reflektorfényhez. Edzője, Matics méltatta ifjabb Rostát mondván, látszik, hogy tovább viszi a családi hagyományt, hiszen óriási tehetség. A papa egyébként a meccset és fiát nézve alig bírt ülve maradni, míg a nagybácsi, az M4 Sporton szakértőként szereplő Rosta István viccesen megjegyezte: az ünnepi ebédkor majd aláírást kér a keresztfiától.

Ifjabb Rosta második éve szerepel Tatabányán. A most folyó bajnokságban kevesebb lehetőséget kapott a felnőttcsapatban, hiszen három erős beálló áll előtte a sorban. Az ifjúságiakkal azonban várhatóan megnyeri a felnőtt NB II-es bajnokságot, így jövőre a felnőtt NB I B-ben erősödhetne. Az idén aláírt négyéves szerződés további három esztendeig Tatabányára köti a fiút, aki szereti a környezetet és csapatot. „Rengeteget tanulok a felnőttektől, hiszen az előttem lévő beállók különböző stílusúak, mindenkitől mást leshetek el."