UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-04-16 19:37

Kispályások Eb-je

Már nem kell sokat várni, és a nagypályás fiatal labdarúgók mellett kispályás kollégáiknak, azaz a futsalosoknak is szurkolhatunk korosztályos Európa-bajnokságon. Az európai szövetség 2019-ben, a sportág történetében először korosztályos (U19-es) kontinenstornát rendez. A szakág hazai népszerűségének növekedését elnézve könnyen lehet, hogy előbb-utóbb a mieinknek is szurkolhatunk Európa legjobbjai között.

Majer Dániel Két év múlva, az előzetes tervek szerint egészen pontosan 2019 szeptemberében először rendeznek korosztályos kontinenstornát futsalban. Az UEFA az U19-es csapatokat várja a nyolccsapatos Eb-re, amelyre természetesen a magyar válogatott is megpróbál eljutni.

A jelenlegi U19-es válogatott utódai már megkísérelhetik a kijutást a sportág történetének első Eb-jére Forrás: mlsz.hu
A jelenlegi U19-es válogatott utódai már megkísérelhetik a kijutást a sportág történetének első Eb-jére Forrás: mlsz.hu
Csekély nyilvánosságot kap Magyarországon a teremlabdarúgás, globális nevén a futsal, miközben a szakágban pozitív változások tapasztalhatók az elmúlt években idehaza is. U20-as és U17-es bajnokságot is indít a magyar szövetség a fiúknak, míg a leányok U17-ben, U15-ben és U13-ban mérethetik meg magukat. „Párját ritkítja, hogy az utánpótlásban is ennyi és ilyen színvonalas bajnokságot üzemeltet egy szövetség. Az elmúlt időszakban megsokszoroztuk a játékengedélyek számát, így nagyjából huszonháromezer igazolt futsaljátékos van Magyarországon” – nyújt betekintést a jelenlegi viszonyokba Drucskó Zoltán, az MLSZ futsalbizottságának elnöke. A mennyiséget igyekeznek minőséggel is párosítani, és azzal alternatívát kínálni azoknak a fiataloknak, akik a nagypályás futballban nem találják meg a számításaikat. Természetesen az ellenkezőjére is akadt már példa, nevezetesen, hogy valaki kispályán kezdte, és kiváló labdarúgó lett belőle, ma pedig már elfogadott tény, hogy a nagypályás játékba is beilleszthetők és hasznosíthatók a futsal elemei. „Nagy Ádám az ékes bizonyítéka, hogy fordított irányban is lehetséges az átjárás, de említhetném a Ferencváros és a Vasas U19-es válogatott játékosait, Csernik Kornélt és Kleisz Márkot is. Nem automatikus ugyan az átmenet, de azokra a tulajdonságokra, amelyek a futsalnak köszönhetően alakulnak ki a gyerekekben – ilyen például a jó kombinatív vagy a gyors döntéshozó képesség, a robbanékonyság és a labdabiztosság – a labdarúgóedzők is hamar felfigyelnek.” A futsal vírusszerű terjedését a világban az UEFA szeptemberben megválasztott, új elnöke Aleksander Ceferin is támogatja. Nagyrészt neki köszönhetően indultak el az U19-es Európa-bajnokságot is magában foglaló változások, amelyek a kontinenstorna felnőttmezőnyének bővítését, a női Eb bevezetését és a Bajnokok Ligája rendszerének átszervezését is magában foglalják. „A magyar szövetség azon dolgozik, hogy ezekbe a folyamatokba minél felkészültebben tudjunk belépni, jelenleg például az UEFA B licences futsaledzőképzését honosítjuk meg az országban. A jövő héten már kezdődik is az első tanfolyam” – érzékelteti az MLSZ eltökéltségét Drucskó. Ami az U19-es Európa-bajnokságot illeti, kétévente tervezi megtartani az UEFA, ám a lebonyolítást illetően egyelőre sok a bizonytalanság. Az első tornát 2019 szeptemberében rendeznék, nyolc válogatott részvételével; ezek két négyes csoportban küzdenének meg egymással az elődöntőbe jutásért. Az Eb-re kvalifikálni 2019 tavaszán lehet a nagypályás korosztályokéhoz hasonló módon, négycsapatos minitornákon, amelyekről a csoportgyőztesek jutnának a kontinensviadalra (a nyolcadik együttes a rendező ország válogatottja). További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.