UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-04-18 19:57

A Vondrousová-tündérmese

Elképesztően szerepelt Markéta Vondrousová Bielben (franciául Bienne), miután a selejtezőből indulva megnyerte a Svájcban rendezett felnőtt WTA-tenisztornát. A 17 éves cseh lány a főtáblán játszmát sem veszített, s most törheti a fejét, mire is költi a 43 ezer dolláros nyereményt.

reb Először rendeztek Bielben (Bienne) WTA-tenisztornát, ám nemcsak a szervezőknek, a csupán 17 éves Markéta Vondrousovának is emlékezetes marad az esemény. A juniorok között korábban világelső lány 2016 jelentős részét könyöksérülés miatt a pályán kívül töltötte, de most komoly teljesítménnyel jelezte: számolniuk kell vele a riválisoknak.

vondrousova_bbc.co
vondrousova_bbc.co
Vondrousová életében mindössze másodszor játszott versenyt a felnőtt női teniszezők legrangosabb sorozatában. A világranglista 233. helyezettjeként még azért is izgulnia kellett, hogy egyáltalán a selejtezőben elindulhasson, a biztonság kedvéért még szabadkártyát is kért. Innen nézve nyugodtan állíthatjuk, hogy tündérmesét írt, hiszen nemcsak sikerrel vette a háromkörös kvalifikációt, hanem a főtáblán is megállíthatatlannak bizonyult. A döntőig vezető úton többek között Annika Becket (6-1, 6-3) és honfitás Kristýna Pliškovát (6-2, 7-5) is felülmúlta, az elődöntőben pedig az első helyen kiemelt (a világranglistán 17.) szintén cseh Barbora Strýcovát (7-3, 6-2) győzte le. Bár a selejtezőben kétszer is csak három játszmában tudott nyerni, később szettet sem veszített! Az év korábbi részében már öt ITF-tornán játszott döntőt, ám azzal, hogy finálét játszhatott Svájcban, Justin Henin 2010-es Australian Open döntője óta a legalacsonyabban rangsorolt teniszező volt, aki a trófeacsatáig eljutott. Azzal, hogy az észt Anett Kontaveitet is megverte (6-4, 7-6), a horvát Ana Konjuh 2015-ös nottinghami sikere óta a legfiatalabb WTA-tornagyőztes lett. Életében először a legjobb kétszázba került a felnőtt-világranglistán, rögvest a 117. helyre. „Amikor tizenötezer dollár összdíjazású versenyt nyertem, nagyjából ezer dollárt kerestem, szóval most fogalmam sincs, mit kezdjek az itteni negyvenhárom ezer dollárnál is több díjammal. Anyukámnak kell segítenie a döntésben – mondta kedvesen a cseh lány. – Ez életem legnagyobb sikere, hiszen jellemzően kisebb viadalokon szerepelek. A könyöksérülés után sokat foglalkoztam a kondíciómmal, így most egész jól játszom. Igaz, a selejtezőben majdnem kikaptam, de aztán fokozatosan játékba lendültem. Korábban az volt a terv, hogy indulhassak a Grand Slam-versenyek selejtezőjében, de a sikerrel most át kell gondolni a céljaimat.” Markéta Vondroušová egyébként Miriam Kolodziejová oldalán 2015-ben a Australian Open és a Roland Garros párosversenyét is megnyerte. Wimbledonban már nem jött össze a siker: a végül győztes Gálfi Dalma, Stollár Fanny kettős elütötte a cseh csodaduót a döntőtől. Vondousová a karrierje indulását édesapjának köszönhette, aki négy éves korában ismertette meg a sportággal, jelenleg azonban a cseh legenda Jiří Hřebec edzi, illetve Zděnek Kubík utazik vele. Bár a WTA-tornagyőzelemre megérett, az érettségi még 2018-ban vár rá... További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.