UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-04-20 12:58

Európai négyek

Szoboszlai Dominik nélkül rendezik az utánpótlás-labdarúgócsapatok UEFA Ifjúsági Ligájának a négyes döntőjét, amelynek az elődöntőjébe a Real Madrid, a Salzburg, a Barcelona és a Benfica jutott. Nézzük, mit kell tudni a fiatalok legrangosabb nemzetközi kupasorozatáról!

Majer Dániel Pénteken az elődöntőkkel folytatódik az UEFA Ifjúsági Liga. A várakozásokkal ellentétben magyar résztvevőért nem szoríthatunk, Szoboszlai Dominik ugyanis nem szerepel a Red Bull Salzburg Barcelona ellen készülő keretében. Mindenesetre színvonalas mérkőzésekre van kilátás a három nappal későbbi finálét is magában foglaló négyes döntőben, amelynek felvezetéseként visszatekintünk a négy évvel ezelőtt létrehozott sorozat történetére.

Ezért a trófeáért küzdenek a fiatalok Forrás: uefa.com
Ezért a trófeáért küzdenek a fiatalok Forrás: uefa.com
A korosztályos Bajnokok Ligájaként is emlegetett UEFA Ifjúsági Ligát az európai labdarúgóklubok kérésére a 2013/14-es szezonban hívták életre, induláskor kétéves próbaidőről volt szó. Az európai szövetség első, klubok számára szervezett küzdelemsorozatának célja, hogy a fiatalok is megtapasztalják a nemzetközi mérkőzések hangulatát, és ne abszolút tapasztalatlanul érkezzenek a felnőttfutballba. Az első két évadban a Bajnokok Ligájába jutott csapatok U19-es együttesei vettek részt a küzdelmekben a nagyok csoport- és időbeosztása szerint, így a fiatalok a klubjuk első együttesének játékosaival utazhattak az idegenbeli mérkőzésekre. A 2015/16-os szezonban aztán változtattak, és megalkották a sorozat azóta is érvényben levő lebonyolítási rendszerét. Az addigi 32 fős mezőnyt 64-esre bővítették, létrehozva a Bajnokok Ligája-ágat a felnőttek legrangosabb kupasorozatába jutott klubok U19-es együttesei. A másik, a bajnoki ágat az UEFA együtthatója alapján azon legjobb 32 ország U19-es bajnokcsapata alkotja, amelyek a felnőttegyüttesük révén nem lehetnének a mezőnyben. A két ág lebonyolítása eltér. A bajnoki ágon kieséses rendszerben, oda-visszavágós párharcokon csapnak össze a felek, hogy végül a nyolc legjobb csatlakozzon a Bajnokok Ligája-ág felnőttekével megegyező csoportjainak győzteseihez a legjobb 16 mezőnyében. A nyolcad- és negyeddöntők továbbjutói egyetlen mérkőzésen dőlnek el, az elődöntőket és a döntőt pedig külön torna keretében, a svájci Nyonban rendezik. Az Ifjúsági Liga eddigi történetének legeredményesebb klubja a Chelsea, amely a 2014/15-ös és a 2016/17-es kiírásban is elhódította a trófeát, előbb a Sahtar Donecket, majd a Paris Saint-Germaint győzve le a fináléban. A történelminek is nevezhető első szezont azonban nem ők, hanem a Barcelona fiataljai zárták az élen a Benfica ellen aratott 3-0-s sikerüknek köszönhetően. A magyar színeket eddig egyedül a Puskás Akadémia képviselte a sorozatban. A felcsútiak az U19-es korosztály magyar bajnokaként először a 2015/16-os kiírásban vehettek részt, és kis híján továbbverekedték magukat a legjobb 16 közé. A bajnoki ág első körében tükörsimán léptek át a ciprusi APOEL-en, majd a skót Celtic ellen is jól kezdtek, 1-0-s előnnyel utazhattak a visszavágóra, amelyen azonban az első félidei álmosabb játékot követően a zöld-fehérek legyűrték őket.
Szoboszlai Dominikot (kék-sárgában) sajnos nem láthatjuk az elődöntőben Fotó: GEPA pictures/ Harald Steiner
Szoboszlai Dominikot (kék-sárgában) sajnos nem láthatjuk az elődöntőben Fotó: GEPA pictures/ Harald Steiner
Az aktuális évadban ugyancsak a Puskásért szoríthattunk, ezúttal azonban a második körig már nem jutottak el a PAOK ellen hazai pályán 1-1-es döntetlent, a visszavágón pedig 0-0-t játszó fiatalok. Az Ifjúsági Liga 2017/18-as évadában aligha a felcsútiak együttese léphet ki az európai porondra, nyolc fordulóval a vége előtt ugyanis az utolsó előtti helyen áll az U19-es bajnokságban. Amennyiben az UEFA koefficiensei is úgy akarják, a részvételre a legnagyobb esélye a Ferencvárosnak lehet, amely hét ponttal vezeti a tabellát az MTK Budapest előtt. Noha magyar csapat nincs, szorítani így is lehetne kiért a pénteki nyoni elődöntőkön. Az U17-es válogatott sztárja, Szoboszlai Dominik ugyanis szerepelt a Barcelona ellen 13 órakor pályára lépő Red Bull Salzburg keretében,a játékengedélye azonban nem érkezett meg időben, így nem szerepelhet a találkozón. A másik összecsapást a negyedöntőben az Ajaxot búcsúztató Real Madrid a CSZKA Moszkvát kiütő Benficával vívja szintén pénteken, délután öttől. A döntőt három nappal később, április 24-én hétfőn 17 órakor, ugyancsak a nyoni Colovray-stadionban rendezik meg. Az uefa.com mind a három mérkőzést élőben közvetíti. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

AZ UEFA IFJÚSÁGI LIGA-DÖNTŐ NÉGYES TORNÁJÁNAK MENETRENDJE Elődöntő (Nyon, Svájc) FC Barcelona–Red Bull Salzburg 13 óra Real Madrid–Benfica 17 óra Döntő (Nyon, Svájc) Az elődöntő nyertesei 17 óra