UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-04-20 15:11

Rövid nap Varsóban

A cselgáncsozók Varsóban zajló felnőtt Európa-bajnokságának első napján három utánpótláskorú magyar versenyző lépett tatamira. Közülük csak Pupp Réka örülhetett győzelemnek, de a tizenhat között őt is megállították.

L. G. Megkezdődött Varsóban a cselgáncsozók felnőtt Európa-bajnoksága, melynek első napján három utánpótláskorú magyar versenyző lépett tatamira. A férfiak között 60 kg-ban Bartha Ákos (22), a nők mezőnyében 52 kg-ban Pupp Réka (20), míg 57 kg-ban Siroki Ibolya (21) mérette meg magát. A mérleg nem túl fényes, a három fiatal összesen egy mérkőzést nyert Pupp Réka révén, ráadásul akciópontot egyiküktől sem láthattunk.

20170310_bakugs_ijf_52_pupp_reka_vs_florian_alexandra_larisa
20170310_bakugs_ijf_52_pupp_reka_vs_florian_alexandra_larisa
Elsőnek éppen a paksi Atomerőmű SE színeiben versenyző Pupp Réka mutatkozott be a kontinensviadalon, aki a jelentő eredménysorral nem büszkélkedő azeri Nazakat Azizova ellen mérkőzött a tizenhat közé jutásért. A mérkőzés nem hozott pontot, de az év elején súlycsoportot váltott magyar versenyző végig aktívabb volt. A ráadásban is Réka kezdeményezett, ellenfele megkapta harmadik intését, azzal a húszéves paksi cselgáncsozó ippongyőzelmet könyvelhetett el. A nyolc közé jutásért vívott küzdelem hasonlóképpen alakult a komoly éremkollekcióval rendelkező 21 éves román Alexandra-Larisa Florian ellen. A két rivális legutóbb a bakui Grand Slam-viadal döntőjében találkozott, akkor a román versenyző nyakába került az aranyérem. Ezúttal egyik versenyző sem tudott érvényes akciót bemutatni, jöhetett a ráadás. Szoros csatában végül a román támasztott gánccsal eldobta a paksiak versenyzőjét, aki a hátán landolt; ipponnal Florian jutott a negyeddöntőbe. Bartha Ákos a nyitányon nem bírt a 19 éves belga üdvöskével, Jorre Verstraetennel, a Miskolci VSE versenyzőjét háromszor intették, így az ellenfele jutott a tizenhat közé. Első mérkőzésén szenvedett vereséget Siroki Ibolya is, a Budaörsi SC versenyzője eljutott a ráadásig, de ott begyűjtötte harmadik intését, így a mindössze 17 éves grúz Eteri Liparteliani mehetett a tizenhat közé. A név jól cseng a cselgáncs világában, hiszen Varlam Liparteliani ezüstérmes lett a riói olimpián, amellett három világ- és nyolc Európa-bajnoki érme van, utóbbiból három aranyszínű. A grúz kiválóság Tóth Krisztián régi, nagy ellenfele, több emlékezetes csatát vívtak már egymással (a tavalyi Eb-döntő sajnos a grúz sikerével zárult). A 17 éves Eteri nem csupán névrokona Varlamnak, hanem valódi rokoni szálak kötik össze őket. A két éve nyert EYOF-aranyérem és a tavaly elért kadet Európa-bajnoki cím jelzi, hogy jók a gének a Liparteliani családban. A magyar fiatalok szempontjából rövid nyitónap után csütörtökön a húszéves Gercsák Szabinának drukkolhatunk, aki tavalyi bronzérme után az idén is nagyot dobna a 70 kg-os súlycsoportban. Valahogy úgy, mint az Európa-bajnokság plakátján.