UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-04-21 21:16

Csodaezüst Kolozsvárról

A már nem utánpótláskorú, de még mindig rendkívül fiatal Kovács Zsófia ezüstérmet nyert egyéni összetettben a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságán. A 17 éves versenyző a második hellyel sporttörténeti sikert ért el.

MTI/UP-info A 17 éves Kovács Zsófia ezüstérmet nyert egyéni összetettben a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságának pénteki napján. Ugyan tornában a 17 éves kor már messze nem számít utánpótlásnak, de mivel honlapunk régóta követi pályafutását, kivételt teszünk és beszámolunk a sporttörténeti eredményről, hiszen mégiscsak 18 éven aluli fiatal érte el.

kovacszsofimti
kovacszsofimti
Sporttörténeti a siker, hiszen magyar női tornász Európa-bajnokságon egyéni összetettben ilyen jó eredményt még nem ért el. A magyar női versenyzők a szerenkénti döntőkben korábban két arany- és öt bronzérmet nyertek a kontinensviadalokon. Az aranyérmet a brit Elissa Downie nyerte, aki a 2015-ös montpellier-i kontinensviadalon harmadik volt. A bronzérmet a francia Melanie De Jesus Dos Santos szerezte meg. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott Kovács Zsófia az ugrás, a felemáskorlát és a gerenda után is vezetett, de a legalacsonyabb pontszámot éppen az utolsó gyakorlatára, talajon kapta, az utolsó pillanatban pedig Downie remek teljesítménnyel megelőzte. A magyar tornász 55,432, brit riválisa pedig 55,755 ponttal zárt. Trenka János tanítványa saját bevallása szerint alig hitte el, amikor meglátta, hogy másodikként került az összetett döntőbe. Vajon mit szól ahhoz, hogy ott is másodikként zárt? Utóbbiért ráadásul már fényesen csillogó érmet is adtak. Olyat, amilyet magyar versenyző nyakába még nem akasztottak.