UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-04-21 17:21

Gyönyörű ippon, szomorú vég

Tavalyi bronzérme után az idén a hetedik helyen zárt Gercsák Szabina a cselgáncsozók felnőtt Európa-bajnokságán. A húszéves miskolci versenyző a vigaszágon elszenvedett vereség után szomorúan lépett le a tatamiról.

Lakner Gábor A cselgáncsozók Varsóban zajló felnőtt Európa-bajnokságának második napján egyetlen utánpótláskorú magyar versenyzőnek szurkolhattunk, méghozzá az egy éve Kazanyban bronzérmet nyerő Gercsák Szabinának. A Hell Miskolci Judo Club versenyzőjétől sokat vártak a szervezők, hiszen az ő egyik ipponját tették a kontinensviadal plakátjára.

Gercsák Szabina
Gercsák Szabina
Szabina erőnyerőként kezdett, vagyis első mérkőzésén rögtön a nyolc közé jutásért küzdhetett. A 23 éves német Szaundra Dierdich elleni összecsapása aztán azelőtt véget ért, hogy kettőt pislantottunk volna. Az első összekapaszkodás végén a magyar lány akciót indított, a csodálkozó német a hátán landolt, ipponnal nyert a miskolci kiválóság. Lemértük stopperrel: kereken tíz másodperc telt el a meghajlás és a mérkőzés vége között. Erre mondják: villámrajt. Az elődöntőért a hollandok 21 éves reménysége, Sanne van Dijke következett, aki nyert már junior- és U23-as Európa-bajnokságot is. Persze Szabina sem akármilyen eredménysorral büszkélkedhet, a már említett felnőtt Eb-bronz mellett utánpótlásban minden létező címet begyűjtött, némelyiket többször is. Közös történetük hosszú időre nyúlik vissza: két éve, az oberwarti junior Eb-döntőben a magyar versenyző győzött, de tavaly a budapesti nagydíj nyolcaddöntőjében visszavágott a holland lány. Ezúttal nem bírtak egymással a négy perc alatt, az első – és sajnos így az utolsó – sikeres akciót a ráadásban van Dijke mutatta be, aki ippon értékű dobással szerezte meg az aranypontot. A húszéves miskolci versenyző így a vigaszágra került, tehát még volt esélye az éremszerzésre. Ehhez először a rutinos svéd dzsúdóst, a 26 éves Anna Bernholmot kellett volna legyőznie, ami tavaly a zágrábi nagydíjon nem sikerült. Sajnos most sem: mindössze 22 másodperc telt el, amikor földharc után a svéd a hátára fordította Szabinát, aki a vereséggel a hetedik helyen végzett. A felnőtt pályafutása elején járó Gercsák Szabinának volt és lesz is még ennél jobb eredménye, de érthető, hogy ez nem vigasztalta most: szomorú arccal lépett le a tatamiról. A magyar fiatalok közül szombaton Salánki Evelin, Kárpáti Emese és a még juniorkorú Szigetvári Mercédesz szereplését követhetjük.

Maradt a magyar korrekord Az Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapjának legnagyobb meglepetését az ukrán Daria Bilodid okozta, tizenhat esztendősen nyerte meg az aranyérmet a 48 kilogrammosok között. A judoinfo.hu kinyomozta, hogy a junior Európa-bajnok, ifjúsági világ- és Európa-bajnok ukrán tinilány egészen pontosan 16 évesen és 192 naposan lett felnőtt Európa-bajnok. A rekordot azonban továbbra is Nagy Zsuzsanna tartja, aki 15 éves és 197 napos volt, amikor a dobogó legfelső fokára állhatott az 1991-es prágai Európa-bajnokságon