UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-04-21 17:07

Sikerre éhesen a halálcsoportban

Hazai pályán, de a halálcsoportban szerepel az U19-es magyar válogatott a korosztályos röplabda Európa-bajnokságon. A fiúk meglepetést akarnak szerezni, ami a világklasszis Buzek László szerint csak úgy sikerülhet, ha minden pontért megküzdenek.

Lakner Gábor A tavaly közösen rendezett, U19-es női Európa-bajnokság után a hasonló korú fiúk kontinensviadalának lesz a házigazdája szombattól jövő vasárnapig a magyar és a szlovák röplabdaszövetség. A magyar helyszín ezúttal is Győr lesz, a szlovákok választása azonban Pozsony helyett most Puhóra esett. Mindkét ország válogatottja automatikus résztvevője az Európa-bajnokságnak. A magyarok természetesen a győri, a szlovákok pedig a puhói csoportban kaptak helyet.

A magyar válogatott keret Csizmadia Tamás Martin, Szabó Bence (feladók), Horváth Kristóf, Fülöp Péter, Lukács Zalán, Kiss Máté (ütők), Szabó Márton Károly, Flachner Dániel, Szabó Barna Frigyes (centerek), Pesti Marcell, Móró Ákos (átlók), Farkas Róbert Zsolt (liberó)

U19-es röplabdaválogatott 2017
U19-es röplabdaválogatott 2017
A sorsoláson nem volt szerencséje Tomanóczy Tibor szövetségi edző együttesének, amely a címvédő lengyelek mellett az olaszokat, a bolgárokat, a belgákat és az oroszokat kapta ellenfélül. A másik,  jóval könnyebbnek tűnő csoportba a társházigazdák mellett a románok, a törökök, a finnek, a franciák és a csehek kerültek. A hatosok első két helyezettje folytathatja az elődöntőben, míg a 3-4. helyezettek az 5-8. pozícióért küzdhetnek tovább. A csoportkör után már csak Győrött rendeznek mérkőzéseket. A torna első hat helyezettje automatikus részt vesz az augusztusi bahreini világbajnokságon, valamint a júliusi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) is. Utóbbin a magyar csapat rendezőként biztosan indul, és az Eb hetedik helyezettje is kvalifikál a megméretésre.

Nagy előd az utódokról A tízszeres magyar bajnok, tizenegyszeres kupagyőztes, Európa-bajnoki negyedik helyezett, világklasszis röplabdázó, Buzek László is várja az Európa-bajnokságot, mi több, válogatottunk első mérkőzésén maga is ott lesz a győri lelátón. „A hazai pálya mindig nagy előny, de a sorsolás nem valami kecsegtető. Nagyon nehéz dolguk lesz a fiúknak, hiszen a kontinens élcsapataival találkoznak. Úgy vélem, ebből a csoportból kerül ki az Európa-bajnok, de megkockáztatom, hogy még a dobogósok is. Tisztes helytállást várok, azt szeretném látni, hogy mindenki kihozza magából a legjobbat, és minden egyes pontért küzd. Ezzel a felfogással akár meglepetést is okozhatnak. Ha minden ellenféltől szettet tudnának lopni, az már bravúr lenne.”

A magyar válogatott a felkészülés jegyében részt vett az élvonalbeli férfibajnokság alapszakaszában, így Tomanóczy Tibor év közben a szokottnál többet dolgozhatott együtt a csapatával. Persze, a házigazda még így hátrányban van az egész évben közösen készülő riválisokkal szemben, de a távolság mindenképpen csökken. A decemberi MEVZA-tornán aratott történelmi siker – ebben a korosztályban először nyerte magyar férficsapat a közép-európai országok hagyományos viadalát – azt mutatja, hogy az együttes profitálni tudott az NB I-es szereplésből.

Három bajnok a csapatban A Fino Kaposvár SE újdonsült bajnokcsapatának három tagja is helyet kapott a magyar válogatott tizenkettes keretében. Mindhárman abban bíznak, hogy bravúrosan szerepel a társaság Győrött. Kiss Máté, Szabó Barna és Szabó Bence úgy gondolja: a MEVZA decemberi megnyerése mindenképpen jó előjel a kontinenstorna előtt.

Az Európa-bajnokság rajtjáig csaknem négy hetet készült a keret, amely előbb Dunaújvárosban edzőtáborozott, majd ellátogatott Puhóba, ahol négyszer is összecsapott a szlovákokkal, végül ismét visszatért Dunaújvárosba. Az Eb-rajt előtt már a kontinensviadal helyszínén, Győrött gyakoroltak a játékosok, a felkészülés pedig kezdődhetett volna jobban is, hiszen rögtön az első edzésen Kiss Marcell bokaszalag-szakadást szenvedett, így biztosan lemarad a kontinenstornáról.
Junior röpiválogatott
Junior röpiválogatott
„Az a célunk, hogy ne csak szetteket, hanem mérkőzéseket is nyerjünk a halálcsoportban, és meglepjük az élcsapatokat. Sikerre éhes az együttes, biztos vagyok benne, hogy a fiúk harapni fognak, és mindent megtesznek a jó szereplés érdekében. Ezzel együtt a tanulásé lesz a főszerep az Eb-n, hiszen az idén vár még ránk az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, és jövőre junior-kontinensbajnoki selejtezőket játszunk. Azért dolgozunk, hogy az idei két torna tapasztalatait felhasználva a következő évben már esélyesként lépjünk pályára, akármilyen csoportban is” – mondja Tomanóczy Tibor. A győri csoport összes mérkőzése és valamennyi helyosztó – beleértve természetesen a magyar válogatott találkozóit – látható lesz az interneten is. Az Eb hivatalos honlapja angol nyelven a hunvolley.hu/eurovolleyu19m címen érhető el.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (mindennap 18 órától) Szombat: Magyarország–Belgium. Vasárnap: Magyarország–Bulgária. Hétfő: Magyarország–Lengyelország. Szerda: Magyarország–Oroszország. Csütörtök: Magyarország–Olaszország

Az U19-es válogatottat a dunaújvárosi edzőtáborban felkereste az M4 Sportonlátható utánpótlás-magazinunk, a Jövünk stábja is. Videóriportunkat, amelyben a főszereplők beszélnek várakozásaikról, itt láthatják: További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.