UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-04-22 21:42

Így kell legyőzni Cseh Lászlót

100 m pillangón a világ- és Európa-bajnok sem állhatott a mindössze 17 éves Milák Kristóf útjába: az érdiek úszója 100 m pillangón az ikont megelőzve, világranglista-hetedik idővel győzött, s egyúttal a felnőtt világbajnoki csapatba úszta magát a debreceni országos bajnokságon.

reb Minden napra jutott legalább egy bravúr a még jócskán utánpótláskorú úszóktól a Debrecenben rendezett felnőtt ob-n. Az első nap a 15 éves Vécsei Réka a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát is megelőzve nyert 200 m mellen, csütörtökön az ugyancsak 15 esztendős Késely Ajna tempózott remek időt, és nyert 400 m gyorson, majd pénteken következett Németh Nándor (17), aki 100 m gyorson diadalmaskodott, és a felnőtt vb-csapatba úszta magát.

milak_kristof_musz01
milak_kristof_musz01
Szombaton Milák Kristófon volt a sor: aki a tavalyi junior Európa-bajnokságon 200 m pillangón annak ellenére győzött, hogy még nem eléggé kiforrott a technikája. Így különösebb kockázat nélkül állíthatjuk, hogy a magyar úszósport nagy alakja lehet. Pontosabban már a jelené. Bár  a várakozások szerint 100 m pillangón Cseh Lászlónak kellett volna felállnia a dobogó legfelső fokára, Milák meglepte a rutinos rókát, és a felnőtt világranglista hetedik legjobb idejével (51,98) nyert. Bónuszként biztosította a helyét a nyári budapesti vizes vb-n – ez már csak azért is érdekes, mert éppen nemrég beszélt arról honlapunknak, hogy alapvetően a junior világversenyekre készül, a Duna Arénában való szereplés számára legfeljebb váltóban képzelhető el. „Jól megleptem magam ezzel az idővel... – idézte Milákot a MÚSZ. „Most aztán szépen fel van adva a lecke, junior Európa- és világbajnokság, a kettő közé meg bejön a felnőtt-vébé... Meglátjuk, érdemes-e egyéniben indulnom, mert váltóban számítanak rám. De nagyon örülök, hogy ez így sikerült.” A nap krónikájához tartozik, hogy a fiatalok 200 m gyorson is dobogóra állhattak. A férfiak között Bernek Péter (1:48,54) nyerte meg a számot, ám második Milák (1:48,82), harmadik pedig a kortárs Németh Nándor (1:49,25) lett. A nőknél Hosszú Katinka (1:57,29) diadalmaskodott, második helyen pedig a 15 éves Késely   (1:57,86) csapott a célba. A szövetség kevéssel az utolsó versenyszám befejezte nyilvánossá is tette a nyári felnőtt-vb csapatot. A korábban kihirdetett válogatási elveknek megfelelően az ob végéig kvalifikációt szerzett versenyzők mostantól kezdve védettséget élveznek, azaz akinek megvan az A-szintje, és a legjobb két idő egyike az övé a hazai rangsorban, az nyugodtan készülhet a vébére. Bár a kvalifikációs időszak július 5-éig tart, a most kihirdetett csapat tagjai már nem szoríthatók ki. Sós Csaba kapitány az ob-n látottak kapcsán bejelentette, a pénteken 100 gyorson országos csúcsot úszó 17 éves Németh Nándor inkább az augusztus végi junior-világbajnokságra időzíti a formáját, ahol akár a végső győzelemre is esélye lehet, a budapesti vb-n ezért csak váltóban indul, a felnőttek között ugyanis most még nincs reális esélye a fináléba jutásra. Egyes számokban vannak szabad helyek, azokban július 5-ig lehet szintidőt úszni. Hosszú Katinka csak kevéssel a júliusi határidő előtt jelzi majd, hogy a tíz szám közül melyekben akar indulni. Az biztos, hogy Milák Kristóf 100 m pillangón és a 4x200 m gyorsváltóban, Késely Ajna 1500 m gyorson is rajtkőre állhat a Duna Arénában. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.