UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-04-27 13:41

Remény Minszk után

Egyetlen éremmel tért haza Minszkből az U23-as vívók Európa-bajnokságáról a magyar küldöttség. A párbajtőröző Bányai Zsombor bronzérmes lett, mellette a szintén ebben a fegyvernemben szereplő Kun Anna jutott negyeddöntőbe a kontinensviadalon, amelyre – néhány riválissal ellentétben – nem a legerősebb összetételében utazott a magyar együttes. A szereplést Plásztán Attila csapatvezetővel elemezzük.

Bruckner Vince Az utánpótlás és a felnőttek között átmenetet képező U23-as korosztály Európa-bajnokságát rendezték meg Fehéroroszországban. A viadalra a magyar csapat nem a legerősebb összetételében utazott el, mivel a szakvezetés – Plásztán Attila csapatvezető elmondása – szerint nem kizárólag az eredményességet tartotta szem előtt. „Az egyes országokban eltérően vélekednek arról, milyen célt szolgáljon az Eb. Az olaszok például nagyon erős együttessel érkeztek, legjobbjaik szerepeltek Minszkben. Mi, amellett persze, hogy szerettünk volna érmeket, inkább hídként fogjuk fel a korosztályt az utánpótlás és a felnőttek között. Igyekszünk olyan versenyzőknek is lehetőséget adni, akik juniorban már nem indulhatnak, de még nem felnőttválogatottak.”

 Bányai Zsombor remek vívással, bronzérmet szerzett az U23-as Eb-n
Bányai Zsombor remek vívással, bronzérmet szerzett az U23-as Eb-n
A 20 éves - vagyis a mezőny nagy részénél három esztendővel fiatalabb – Bányai Zsombor párbajtőrben szerzett bronzérme egyértelműen pozitívum, pláne, hogy a nap végén úgy érezte: akár az arany is az övé lehetett volna. Az ugyancsak „epéző” Kun Anna a negyeddöntőbe jutott, végül a nyolcadik helyen zárt, s a többiek közül néhányan szintén közel jártak ahhoz, hogy szebb eredményt érjenek el. „Dósa Daninak tőrben nagyon nehéz ellenfele volt a nyolc közé jutásért, míg kardban Kossuth Bálint a tizenhat közé jutásért hét tusnyi előnyről kapott ki, női párbajtőrben pedig Kunt és Várnai Vivient összesorsolták a nyolcaddöntőbe kerüléséért, így egyikük kényszerűen búcsúzott ebben a szakaszban” – folytatja az analízist Plásztán. Csapatban hasonlóan szerepelt mind az öt együttesünk, valamennyi a negyeddöntőben kapott ki. Sok esetben nem volt szerencséjük a magyar együtteseknek a sorsolással, vagy csupán egy-két tussal maradtak le a dobogóról. Férfipárbajtőrben például az első helyen emelték ki a magyar együttest az egyéni eredmények alapján, az olaszokat pedig nyolcadiknak, így aztán már a negyedöntőben találkozott a két végső győzelemre is esélyes válogatott. És nem a mieink örülhettek a végén. Összességében Plásztán Attila szerint a küldöttség érhetett volna el jobb eredményt is, de szégyenkezésre nincs ok. „Természetesen mi is több éremben és negyeddöntős helyezésben gondolkodtunk, ugyanakkor fontos jelezni: nem ez volt az idei fő verseny. Az U23-asok kontinensviadalánál jóval fontosabbak számunkra a kadet-, a junior- és persze a felnőtt-világversenyek. Reméljük, ez utóbbiakon hozzá tudjuk majd tenni azt a pluszt, ami most a döntő pillanatokban hiányzott.” Az Európa-bajnokság összesített éremtáblázatát az olaszok nyerték, de figyelemre méltó a csehek egyéniben szerzett két aranyérme is. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.