UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-04-28 09:00

Harc az idővel

A szokásoknak megfelelően Hajdúböszörményben rendezik meg a korcsoportos rapidsakk országos bajnokságot, amelyen egyéni- és csapatversenyt is rendeznek. Előbbi kategóriába több mint háromszáz sakkozó vár a szövetség az előnevezések alapján.

L. G. A hosszú hétvégén rendezik meg a korcsoportos rapidsakk országos bajnokságot Hajdúböszörményben. A versenyzők pénteken érkeznek meg a Hajdúság legnagyobb városába, és szombaton reggel kilenc órakor ülnek először asztalhoz a kilencfordulós, svájci rendszerű tornán. Az egyéni versenyen vasárnap 13.30-kor hirdetnek eredményt, 15.30-tól pedig már kezdődik a csapatverseny, amely hétfőn kora délután ér véget.

A helyszín Fotó: MSSZ
A helyszín Fotó: MSSZ
Utóbbiban négyfős csapatok versengenek, hatfordulós, szintén svájci rendszerű tornán. Minden csapatban kötelező leányversenyzőt szerepeltetni, csapatonként maximum egyetlen külföldi szerepelhet. Az úgynevezett felversenyzés lehetséges, vagyis fiatalabb sakkozók indulhatnak az idősebbek között. A korosztályok a megszokottak szerint alakulnak, az egyéni versenyben a fiúk és a lányok is az U8-as, U10-es, U12-es, U14-es, U16-os és U18-as korcsoportban küzdenek, míg a csapatversenyt az U10-es, az U14-es és az U18-as korosztálynak írták ki. „A létszám nagyjából úgy alakul, mint tavaly, az egyéni versenyen ismét több mint háromszáz fiatal ül asztalhoz. Az alsóbb korosztályokban mindenki ott lesz, aki számít, a felsőbb korcsoportokban azonban a legjobbak közül lesznek távolmaradók. A csapatversenyben indulók létszáma picivel kevesebb mint egy éve, de így is hatvan feletti együttest várunk Hajdúböszörménybe. Mindkettő fantasztikus szám, hiszen mégiscsak a rapidsakkról beszélünk, nem a hagyományos játékról” – mondja holnapunknak Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke. Hajdúböszörmény jól bevált helyszín, már harmadik éve rendezik ott a rapid ob-t, tavaly pedig már a hagyományos versenyt is ott bonyolították le. „Nagyon kedvező, hogy a versenyterem, a szállás és az étkezés ugyanazon a helyszínen van. Nyugodt a környezet, minden ideális a sakkozáshoz” – teszi hozzá Varga Péter.