UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-04-28 10:28

Micsoda dzsembori!

Zajlik az élet a BOK Csarnokban: nyolcszáz vívóval rendeztek tudáspróbát, ráadásul több mint kétszáz induló lépett pástra a sulivívóversenyen. Reggeltől délutánig folyamatosan pörögtek az események a II. Országos Sulivívó-találkozón, melynek a gálaműsorát Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Csampa Zsolt, a hazai szövetség elnöke nyitotta meg.

UP-info 2402 az esemény „kulcsszáma”, ennyien szerepelnek ugyanis valamilyen formában a csütörtöktől szombatig tartó „diák-vívómaratonon” a BOK Sportcsarnokban – írja a hunfencing.hu. Hetven páston zajlanak a versenyek, a csütörtöki nyitányon a második országos sulivívó-találkozót rendezték meg. Ez két részletből állt, és a versenyengedéllyel még nem rendelkezők vehettek részt rajta. A tudáspróbán majdnem 800 gyermek adott számot arról, hogy mit sajátított el eddig a legeredményesebb magyar olimpiai sport elméleti és gyakorlati alapjaiból.

vivas
vivas
És hogy milyen jól képzettek a legifjabbak, azt tökéletesen példázza, hogy több mint ötven ifjú vívó ért el maximális pontszámot, és vehette át megérdemelt jutalmát a nap gálaműsorán. A tudáspróba mellett, a sulivívó-versenyen hat fegyvernemben, hat korosztályban mérték össze tudásukat a sulivívók. Összesen 29 eredményhirdetést tartottunk, a díjakat olimpiai és világbajnoki érmesek adták át. A nap egyik legnépszerűbb eseménye a gála előtti autogramosztás volt. Riói olimpiai bajnokaink és érmeseink, Szász-Kovács Emese, Szilágyi Áron, Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András és Somfai Péter állta a rohamot, nem túlzás azt állítani, hogy több mint ezer aláírást osztott ki. Majd jöhetett a gála, amelyen dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Csampa Zsolt államtitkár-helyettes, a vívószövetség elnöke mondott köszöntőt. Az államtitkár asszony kiemelte, hogy a kormány sportágfejlesztési stratégiájának segítségével a magyar vívósport nagyot lépett előre a Sulivívás fejlesztésével, és természetesen sok sikert kívánt a jövő bajnokainak. Csampa Zsolt kiemelte, hogy a sulivívás három évvel ezelőtti indítása óta rendkívül látványosan nőtt azon iskolák száma, melyekben már a testnevelésórák keretében lehet elsajátítani a sportág alapjait. Jelenleg nem kevesebb mint 116 iskola részvételével működik a Sulivívás, és a tavalyi rendezvényhez képest is jelentősen nőtt a résztvevők száma. A gálaműsorban ezt követően négy versenyszám döntője következett, majd Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron mesélte el a lelátón ülő gyerekeknek, hogyan kezdte a sportpályafutását. Ezt követően a Pető Intézet – amely szintén részt vesz a Sulivívó-programban – diákjai tartották meg nagy szeretettel fogadott bemutatójukat, végül tombolán lehetett nyerni öt-öt, Emese és Áron által dedikált kardot, illetve párbajtőrt – a nyertes számokat pedig Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter húzta ki. Folytatás pénteken: a diákolimpiával, amelyen nagyjából 1100 vívó lép pástra kora reggeltől késő estig a BOK Sportcsarnokban. A szövetség Facebook-oldalán komplett képgalériákat talál az eseményről. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalon.