UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-04-28 13:26

Sebesen, százon

Egy hotel kétsávos medencéjében is készült Németh Nándor, mielőtt néhány éve Plagányi Zsolthoz került Törökbálintra. A 17 éves úszó az Egri Úszó Klub versenyzője, nem mellesleg a királyszám, a 100 m gyors hazai felnőttbajnoka és csúcstartója. Portré.

reb Nézte, nézte, hosszan nézte Németh Nándor a táblát a 100 m gyors döntője után a debreceni felnőtt országos bajnokságon – tényleg 48,64-et úsztam? Tényleg országos csúcsot? Ezek a kérdések fogalmazódhattak meg a viszonylagos ismeretlenségből egy csapásra kilépő úszó fejében. Az Egri Úszó Klub sportolója tavaly a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert a 4×100 m-es mix gyorsváltó tagjaként, ám a nagyok ajtaján a felnőtt ob-n kopogtatott be.

uszas_nemeth_nandor
uszas_nemeth_nandor
„Szerintem senki sem számított arra, hogy negyvenkilenc másodpercen belül úszom, és ráadásul nyerek is. Éreztem, hogy jó idő lesz, hiszen tartottam a tempót Holoda Petiékkel, de először el sem hittem, mit látok a táblán.” Edzője, Plagányi Zsolt – aki a „holmi” olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlót is felkészíti – azonban nagyon is sejtette, mire képes a tanítvány. Bár elmondása szerint a felnőtt országos csúcsot nem tervezték, az első három hely valamelyikére várta Nándort, 49-en belüli idővel. Mielőtt csettintenénk, hogy lám, itt az új magyar csodasprinter, csínján bánjunk a kijelentéssel: Plagányi az év elején még azon gondolkodott, a 100 vagy az 1500 gyors irányába induljon el Némethtel, ráadásul nemcsak a gyorsúszás megy jól neki, háton is szép eredményekre képes. Felmérések egyébként azt mutatják, a keringése alapján inkább a hosszú táv lehet az övé. „Talán az élet most ad neki vissza valamit a sok lemondásért, amelyet az úszásért hozott” – utal a mester arra, hogy Nándor nagyjából öt éve költözött Siófokról Törökbálintra. „A testvérem úszott, jó eredményeket ért el, és én is kedvet kaptam hozzá – idézi fel a kezdeteket a 17 éves versenyző. – Fociztam is, de az úszás jobban vonzott. Csakhogy Siófokon nem voltak adottak a feltételek a folytatáshoz: egy hotel kétsávos pályáján készültem. Nagyjából öt éve, nyáron beszéltük meg Zsolt bá’-val, hogy vállal, és akkor anyával előbb Érdre, majd Törökbálintra költöztünk, apa pedig maradt otthon, a tesómmal. Nehezen szoktuk meg a változást, hiszen mindig hiányzott valaki, viszont mára nagyjából megbarátkoztunk a helyzettel. Amikor csak lehet, irány Siófok. Az edzőm is megértő, ha látja rajtam, hogy szükségem van rá, elengedi a szombati edzést, hogy többet lehessen együtt a család.” A 100 m gyors bajnoki címe legalábbis szép visszaigazolás: jól döntöttek a váltáskor. Noha Németh kivívta, hogy indulhasson a nyári budapesti vizes-világbajnokságon, edzője kérésére egyéniben mégsem nevezik: az ifjúsági Európa- és főleg a korosztályos világbajnokságra helyezik a hangsúlyt. „Persze, különleges lett volna rajtkőre állni, viszont váltóban szerepelek, az élményben részem lesz tehát, viszont nyugodtabban tudok készülni az ifjúsági világversenyekre.” Ahogyan Sós Csaba szövetségi kapitány Késely Ajnára, Milák Kristófra és Németh Nándorra is gondolva megjegyezte: őt bizony zavarja, hogy a magyaroknak még nincs aranyérmük az ifjúsági világbajnokságokról... „Száz és kétszáz gyorson is az első három közé várom magam az Európa-bajnokságon. Az indianapolisi korosztályos vébén, főleg az amerikai sprinterek ellen nem lesz könnyű dolgom, de persze a legjobbat akarom kihozni magamból” – tesz pontot a monológ végére Németh, és a látottak alapján akár merészet is lehet gondolni arról, mit jelenthet az a bizonyos legjobb. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.