UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-05-01 15:22

Cseh meglepetés

Óriási meglepetésre a cseh U19-es férfiválogatott nyerte a magyar–szlovák közös rendezésű röplabda Európa-bajnokságot. A győztes az elődöntőben az oroszokat, a fináléban pedig az olaszokat múlta felül ötszettes mérkőzésen.

L. G. A hét végén már a magyar U19-es férfiválogatott nélkül folyt a küzdelem a magyar–szlovák közös rendezésű röplabda Európa-bajnokságon. A csoportkör után a szlovákiai Puhótól elbúcsúztak a csapatok, és mindenki Győrbe tette át székhelyét. A hatos csoportok első két helyezettje jutott az elődöntőbe, a harmadik és negyedik helyezettek pedig az ötödik-nyolcadik helyért folytatták. Utóbbinak is volt jelentősége, hiszen az első hét együttes kvalifikált a szintén győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF).

csehek
csehek
Az alsóházban megrendezett összecsapásokon a 3-1 volt a slágereredmény, a lengyelek a finneket, a franciák a belgákat győzték le ugyanolyan különbséggel, hátrányból fordítva. Az első elődöntő aztán a torna legnagyobb meglepetését hozta, hiszen nem elég, hogy a csehek döntő játszmára kényszerítették a legnagyobb esélyesnek számító oroszokat, hanem meg is nyerték azt. Ez ugyanaz a cseh válogatott volt, amelyet decemberben a magyar csapat 3-0-ra vert a MEVZA-torna döntőjében… A másik elődöntő is hasonló izgalmakat hozott, ott az esélyesebb olaszok nyertek öt játszmában a törökök ellen. A hetedik helyért megrendezett mérkőzést a belgák hátrányból fordítva nyerték 3-1-re a finnek ellen, azzal ők szerezték meg az utolsó kiadó helyet az EYOF-ra. Az ötödik helyre a lengyelek futottak be, akik rendkívül simán, három szettben múlták felül a franciákat. A bronzérmet a törökök nyakába akasztották, miután döntő játszmában verték a motiválatlan és későn ébredő oroszokat. A harmadik helyezett legjobbja, Adis Lagumdzija 32 pontot termelt, és egyben ő lett az Európa-bajnokság legeredményesebb játékosa is, 150 ponttal. A finálé hatalmas csatát hozott, a csehek pedig képesek voltak még egy bravúrra. Nekik már a döntőbe jutás is minden idők legjobb szereplését jelentette, hiszen addig mindössze egy bronzérmet nyertek, méghozzá 1999-ben. Nem akartak azonban ezüsttel távozni, de az olaszok sem adták olcsón a bőrüket. A csapatok felváltva nyerték a szetteket, így jöhetett a döntő játszma. Sokáig egymás mellett haladtak a felek, végül 12-12 után a csehek két meccslabdához jutottak, és a másodikat ki is használták. Meglepetésre Csehország jutott a kontinens trónjára.

AZ U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE 1. Csehország, 2. Olaszország, 3. Törökország, 4. Oroszország, 5. Lengyelország, 6. Franciaország, 7. Belgium, 8. Finnország, 9. Románia, 10. Magyarország (Csizmadia Tamás, Farkas Róbert, Flachner Dániel, Fülöp Péter, Horváth Kristóf, Kiss Máté, Lukács Zalán, Móró Ákos, Pesti Marcell, Szabó Barna, Szabó Bence, Szabó Márton. Szövetségi edző: Tomanóczy Tibor), 11. Szlovákia, 12. Bulgária

Az Európa-bajnokságról írtuk: Beharangozó Belgium–Magyarország 3-0 Magyarország–Bulgária 3-2 Lengyelország–Magyarország 3-0 Szünnapi értékelés Oroszország–Magyarország 3-0 Olaszország–Magyarország 3-0 További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.