UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-05-03 13:30

Ajna, az „ágyfanatikus”

Óriás megnyugvás Késely Ajnának (15), hogy – harminc másodperces egyéni csúcsjavításának köszönhetően is – 1500 m-en biztosan indulhat a budapesti felnőtt úszó-világbajnokságon, de úgy érzi, elsősorban a korosztályos világeseményeken van esélye a kiugró szereplése. A Kőbánya SC „ágyfanatikus” tinédzsere azt is elmondja, melyik viadalon vár magától aranyérmet.

reb Volt mit kipihennie Késely Ajnának a felnőtt országos bajnokság után, hiszen a Kőbánya SC 15 éves üdvöskéje 1500 m gyorson olyan időt tempózott, hogy biztosan indulhat a hazai felnőtt-világbajnokságon, ráadásul egyéni (és persze így) korosztályos rekorddal nyerte meg a 400 m gyorsot is (ez volt az első egyéni, 50 m-es medencében begyűjtött felnőttbajnoki címe). Az egy hét szünet alatt sem alhatott mindig sokáig, hiszen többször reggeli televíziós jelenése volt, mégis feltöltődhetett kissé a hajtás után.

kesely_hosszu_musz
kesely_hosszu_musz
„Nagy megnyugvás, hogy nem kell arra várnom, ki melyik számban akar indulni, hanem ezerötszázon biztosan rajtkőre állhatok. Érdekesen alakult egyébként ez a szám, mert én egyáltalán nem terveztem vele, szinte el is felejtettem, de Gyuri bá’ (Turi György, Ajna edzője – A szerk.) biztatott, hogy van benne fantázia. Húzódoztam tőle, de végül nem is esett rosszul a futam, az utolsó négyszáz méter volt fájdalmas, de alig akartam elhinni az időeredményt, mert harminc másodpercet javítottam a legjobbamon. Tudom, hogy Hosszú Katinka súlyzózott, és nem az ob-ra készült, de nagyon jó élmény volt megelőzni.” Noha a négyszeres ifjúsági Európa-bajnok úszó eddigi legnagyobb sikereit gyorson érte el, az év elejétől vegyesen készült fel, nyitva hagyva a lehetőséget több számra is. Elmondása szerint a 200 m pillangó és a 400 m vegyes is érdekli, ám annyira erős a hazai mezőny, hogy azokban a számokban egyelőre nehezen tudna érvényesülni. Többen is tartalék, így nem kizárt, hogy az 1500 és a gyorsváltó mellett 200 és 400 m gyorson is vízbe szállhat a várva várt hazai vizes-világbajnokságon. Ajna – akárcsak Milák Kristóf – különleges kihívás előtt áll, hiszen egyéni számban szerepel az ifjúsági Európa- és világbajnokságon, valamint a felnőtt vb-n. „Mindegyik verseny nagyon fontos, hogyan is mondhatnám bármelyikre, hogy nem. A korosztályomban persze nagyobb esélyt látok a jó eredményre, de igyekszem mindenütt a legjobbamat úszni.” Késely rendre nagyon visszafogottan fogalmaz a célokat illetően: a 2015-ös Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, majd a 2016-os korosztály Eb előtt is szerényen egy aranyt remélt, a várakozásokat aztán néggyel kellett megszorozni a végeredményhez. S most mire számít? „Az ifjúsági Európa-bajnokságról azért szeretnék aranyéremmel hazatérni, de a korosztály vébéjére nem mondok semmit, nem lesz könnyű dolgunk. Titkon persze reménykedem a fényes szereplésben.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalon.

Ajna, az „ágyfanatikus” Ajna a kőbányás csoport tagjaként kétszer is hosszabb ideig alapozott külföldön, Mexikóban és Thaiföldön hajtott. „Még mindig nem szerettem meg a hosszú edzőtáborokat. Tudom, mennyire hasznosak, hazatérve mindig érzem is az ott elvégzett munka gyümölcsét, de nehezen állok át. Ágyfanatikus vagyok, csak a saját ágyamban alszom igazán jól, és kint hiába dolgozunk rengeteget, sokszor még éjfélkor sem bírok elaludni.”