UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-05-04 21:56

Ezüstérem a felnőtt Európa-bajnokságon

Németh Zsanett tavaszi fő versenye az U23-as Eb volt, azt meg is nyerte. De most, az újvidéki Európa-bajnokságon ráadásként, felnőtt-világversenyen is megszerezte az első érmét, noha érzékelhető volt, hogy fáradt. Elismerésre méltóan nagyot küzdött a szépen csillogó ezüstért.

Szekeres István A döntőre nem érdemes túl sok szót vesztegetni. Németh Zsanett (23) az újvidéki Szpensz-sportcsarnokban megszerezte az első érmét felnőtt-világversenyen. Ezüst lett. A 75 kg fináléjában az egész nap elemében lévő török címvédő Yasemin Adar öt levitelt hajtott végre már az első menetben. Ötször két pont az 10-0, technikai tus a 2:25. percben.

Fotó: Martin Gábor/MBSZ
Fotó: Martin Gábor/MBSZ
A délutáni gyors beszámolónkban azt írtuk az ellenfélről: „A török, 26 éves edirnei tanárnő, a tavalyi Eb-aranyérmes Adar a súlycsoport 11 fős mezőnyében a nagyon nehéz, hét versenyzőt felvonultató alsó ágra került. A fehérorosz Vaszilisza Marzaljukot, a 2015. évi Európa Játékok győztesét 7-1-re verte, majd a tavalyi Eb döntőjének a visszavágóján öt perc alatt technikai tussal, 10-0-ra verte az orosz Aljona Sztarodubcevát. Az elődöntőben a vb-bronzérmes, észt Epp Mäe ellen 4-4-re végzett. Azzal nyert, hogy neki volt magasabb pontértékű akciója (négy pontot érő, látványos felfordítás). A több, értékes technikát bemutató török a döntő esélyesének mondható. De ha Zsanett a délelőtti mérkőzésein kellően bemelegedett és felpörgött, minden előfordulhat.” A magyar leányra vonatkozó utolsó mondat inkább csak afféle szolid óhaj volt… Ő maga is elmondta, hogy neki a tavasz fő versenye a szombathelyi U23-as Eb volt, amelyen másodszor is a kontinens legjobbja lett. Alig több mint egy hónapja, így nem maradt kellő ideje a feltöltődésre. A döntőbe vezető két mérkőzésén kiült rá a fáradtság. Annál értékesebb a sikere, hiszen hatalmas szívvel, fantasztikusan küzdött, elsősorban önmagát legyőzve.
A moldovai Saenko ellen győz Németh Zsanett, megvan a döntő
A moldovai Saenko ellen győz Németh Zsanett, megvan a döntő
A negyeddöntőben, a német Anna Schell ellen – keményen kiharcolt levitelt követően – már a 29. másodpercben 2-0-ra vezetett. Újabb történést nem hozott az első három perc, Zsanett kézben tartotta a meccset. A második menet első percének végén figyelmeztették, majd a 4:40. percben meg is intették (2-1). A hátralévő időben ádáz küzdelem folyt, de a győzelem nem forgott veszélyben. A másik párban a 35 éves, moldovai Svetlana Saenko könnyedén elintézte az ukrán Irina Paszicsnikot, az 5:11. percben állt elő a technikai tus (12-1). Zsanettnek következett tehát a veterán moldovai, aki rögvest neki is ugrott, kikapta a magyar fél lábát, aki azonban frissen és élesen reagált rá: blokkolta az indítást, és ellenfele mögé került (2-0). Majd még az első perc vége előtt ugyanaz megismétlődött (4-0). Saenko kiléptetéssel és mögékerüléssel 4-3-ra feljött. A második három perc akciót már nem hozott. Zsanett fáradtnak tűnt, de hősiesen küzdött. Figyelmeztetést kapott, de intést nem, így 4-3-as győzelemmel a felnőtt Európa-bajnokság döntőjébe jutott. A többit már tudjuk…

Németh Zsanett éremleltára: hat és fél év alatt három-három arany és ezüst, két bronz 2011 kadet Európa-bajnokság, Varsó – bronz 2011 kadet-világbajnokság, Szombathely – arany 2013 junior Európa-bajnokság, Szkopje – ezüst 2014 junior Európa-bajnokság, Katowice – ezüst 2015 U23-as Európa-bajnokság, Walbrzych – bronz 2016 U23-as Európa-bajnokság, Rusze – arany 2017 U23-as Európa-bajnokság, Szombathely – arany 2017 felnőtt Európa-bajnokság, Újvidék – ezüst

Ami az idén még hátravan: a felnőtt és az U23-as világbajnokság. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.