UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-05-06 23:02

Kezdetnek remek

Az újonc Torba Erik „csak” ötödik lett az Újvidéken zajló felnőtt Európa-bajnokság első kötöttfogású napján, de igazán nem ajándékba kapta a pontszerző helyet az 59 kg-ban. Sőt, feltűnt a bátor, kemény, motivált birkózása.

Szekeres István A sorsolás ismeretében már előzetesen jeleztük, hogy aligha lesz lakodalmi menet a kötöttfogás 59 kg-os súlycsoportjában debütáló Torba Erik napja az újvidéki felnőtt Európa-bajnokságon. A 16 indulóból a nyolcas létszámú felső ágra került – nem kevesebb mint öt szovjet utódállam képviselője mellé…

Torba Erik (kék mezben) bátran birkózott a legnagyobb nevek ellen is
Torba Erik (kék mezben) bátran birkózott a legnagyobb nevek ellen is
Elsőre jött is az ukrán, nevezetesen Zsora Abovjan is, aki tavaly – még az 55 kg-ban – a junior Eb-n második, a vébén ötödik lett. Az első menetben megintették a magyart (0-1), de a második elején okosan kiléptette az ukránt a szőnyegről (1-1), majd mindent eldöntő rohamra indult. Sikerrel: Abovjant jogosan megintették. 2-1, azaz győzelem. Nem volt elég a sorsolás „posztszovjet átka”, a negyeddöntőben bolgárral kellett megküzdenie. Az a birkózásban egyetlen ellenfélnek sem örömforrás, ráadásul Ivo Angelov nem „csak” a bolgár iskola egyik képviselője… 2013 világ- és Európa-bajnoka! Erik nem szeppent meg a nagy névtől. Kitolta a szőnyegről a tulajdonosát (1-0), de csoda csak néhány másodpercig tartott. A nagyobb tudás és a rutin 1-7-es végeredményt hozott. Angelov aztán az elődöntőben megverte az orosz olimpiai bronzérmes Szemjonovot is, döntőbe jutott, és végül második lett. Azzal pedig vigaszágra helyezte a magyar újoncot. Ő pedig – szikrázó csatában – 8-5-re megverte Hammet Rustemet, aki az egyik birkózónagyhatalomnak, nevezetesen a töröknek a pillanatnyi legjobbja. A magyar újonc így tehát bronzmérkőzést vívhatott az orosz olimpiai bronzérmes Szemjonov ellen. A papírformával ellentétben nem volt sima meccs. Az első menetben Eriket megintették (0-1), miközben válldobást indított. Az orosz kicsúszott a fogásból, és egyszerűen ráesett az ellenfelére. Két pontot adtak neki, nyilvánvalóan tévesen, hiszen a „saját akció”-szabály kimondja, hogy az, aki kontra nélkül felül marad az ilyen esetekben, nem kap pontot. A magyar kispad éppen ezért challenge-et kért, meg is nyerte, maradt a 0-1. A második menetben újabb intés jött (0-2), bár Erik nagyon odatette magát, és véletlenül sem játszott alárendelt szerepet. Szemjonov akkor kiléptette a szőnyegről (0-3). Az ex-dorogi újabb rohamra indult, az oroszt figyelmeztették. Újabb magyar akció következett, amelyből az orosz furcsa módon csúszott ki, de kapott két pontot (0-5). A kispadunk ekkor már nem kért challenge-et, talán értelme sem lett volna. A fenti leírásból alighanem érzékelhető, hogy Torba Erik remekül küzdött, és a szörnyen nehéz sorsolás ellenében, remek birkózással megszerzett ötödik helye nagyon értékes. Azt korábban is lehetett sejteni, hogy ő az 59 kg magyar reménysége, és azt ezennel igazolta is. Még egy döntőt megvártunk az Eb első kötöttfogású napján. A 130 kg-ban ugyanis a junior-világbajnok Lám Bálint (aki nemrég még utánpótláskorú volt, így mi is sokat írtunk róla) az aranyéremért birkózott a sokszoros világ- és Európa-bajnok, török Riza Kayaalp ellen. Közel álltunk a szenzációhoz, Bálint már 3-0-ra vezetett, mígnem a török óriási hajrával felőrölte, és nagyon szűken ugyan, de 4-3-ra megnyerte a hatodik Eb-aranyát.