UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-05-11 11:32

Európa-bajnokság Budapesten

Budapest nyerte el a 2020-as kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokság rendezési jogát, amelyet a fél évvel később kezdődő tokiói olimpia jegyében rendez meg a magyar szövetség.

L. G. Újabb világversenyt ítélt hazánknak az európai zzövetség (EKF) a törökországi felnőtt Eb-n tartott kongresszusán. A 2013-as – öt magyar érmet hozott – sikeres felnőtt kontinenstorna után Budapest rendezheti a 2020-as kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságot.

MTK karate
MTK karate
A korosztályos Eb érdekessége lesz, hogy azt éppen a karate olimpiai bemutatkozásának évében, a tokiói nyári játékok előtt fél évvel bonyolítják le. A fiatalok idei, Szófiában megrendezett Európa-bajnokságán a mieink egy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zártak. A kongresszuson elhangzott az is, hogy őszre elkészül az olimpiai kvalifikáció rendszere. Az év végére tehát kiderül, hogy a Tokióban megrendezendő nyolc kategória – nemenként három-három küzdelmi, illetve egy-egy formagyakorlati kategória – tíz-tíz versenyzője milyen alapon harcolhatja ki a részvételt. Az előzetes hírek szerint egyébként kilenc-kilenc hely lesz kiadó, hiszen kategóriánként egy-egy hely a házigazda japánoknak jut. „Természetesen nagyon örülünk az Eb-rendezésnek, a hazai környezet óriási motivációt jelent a fiataloknak. Remélem, sok néző látogat a versenyre, és a támogatásukat élvezve szép eredményeket érhetünk el. Ugyan messzinek tűnik az időpont, de bizony hamar elröppen az idő kétezer-húszig” – reagált honlapuknak a hírre Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány, aki az Eb más aspektusára is rávilágított. „Az Európa-bajnokságot februárban bonyolítjuk le, és elképzelhető, hogy utána még rendeznek olimpiai kvalifikációs versenyeket. Amennyiben színvonalas rendezéssel kifogástalan Eb-t teszünk le az asztalra, az jót tehet a magyar karate megítélésének, és ebből a hátralévő viadalokon profitálhatnak a versenyzőink.” A sportdiplomácia ugyanis közel olyan fontos, mint a jó felkészülés.

Megszűnik a regionális Eb A kongresszuson több más fontos döntés is született. Újraválasztották az EKF elnökének a spanyol Antonio Espinost (aki a világszövetség, a WKF elnöke is egyben). Arról is döntöttek, hogy az idén rendezik meg utoljára a Régiók Európa-bajnokságát. Emiatt az európai bírói vizsgákat a jövő évtől a korosztályos Eb-ken tartják.