UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2017-05-13 15:52

Svédekkel előre

Hatalmas lehetőség előtt áll a győri jégkorong, az infrastruktúra jelentős fejlesztése mellett magyar származású svéd szakembert igazoltak a klub szakmai igazgatójának. Patrik Urban célja: öt éven belül felépíteni a legmodernebb hazai akadémiát. Nem sokkal ezelőtt pedig újabb svéd tréner érkezett a klub juniorcsapatához, David Jarva személyében.

Bruckner Vince Nagyratörő terveik vannak a győri jégkorongozóknak, dinamikusan fejlődik a szakosztály infrastruktúrája, és új – magyar származású – svéd szakember érkezett a szakmai igazgatói posztra, illetve az akadémia élére.

Patrik Urban a legmodernebb hazai akadémiát építené fel Győrben Forrás: jegkorongblog.hu
Patrik Urban a legmodernebb hazai akadémiát építené fel Győrben Forrás: jegkorongblog.hu
Nemsokára három modern fedett pálya áll a kisalföldi hokisok rendelkezésére, ezekből kettő szabványméretű, a harmadik pedig a fiatalabb korosztályoknak kialakított kispálya. Emellett tervben van 1400 fő befogadására alkalmas csarnok felépítése, mivel három éven belül MOL-ligás csapatot szeretnének a győriek. A posztját január 1. óta betöltő Urban 1971-ben Stockholmban született, játékospályafutását korán befejezte, 1990 óta dolgozik edzőként. A svéd Djugarden együttesével már egyszer véghez vitte, amire Győrben is készül, ugyanis jelentős szerepet játszott abban, hogy a klub akadémiája átlagos színvonalúból az ország egyik kiemelkedő műhelye lett. A svéd szakember már érkezésekor kijelentette, öt éves tervben gondolkodik, öt éven belül pedig a legmodernebb hazai akadémiát szeretné Győrben látni. Svédországi tanítványai közel már többen az NHL-ben kötöttek ki. Arra talán néhány emlékezhetnek, hogy 2005-ben a debreceni B divíziós világbajnokság idején már dolgozott Magyarországon, Pat Cortina egyik segítője volt a válogatottban.
A győri hokisok már svéd módszer szerint készülnek Forrás: icehockey.hu
A győri hokisok már svéd módszer szerint készülnek Forrás: icehockey.hu
Urban korábban elmondta, nem tartja rossznak a hazánkban működő rendszert, de a korai specializációt mindenképpen károsnak tartja: „Svédországban 14-15 éves korukig két-három sporttal foglalkoznak a gyerekek, Magyarországon pedig nyolcéves kortól csak jégkorongoznak. A hoki talán a legkomplexebb a csapatsportok között, sokféle képességre szükség van, amelyek közül nem lehet mindent a pályán megtanulni. A másik problémának pedig azt látom, hogy már 12 éves korban hetente hatszor edzenek, így később nehéz növelni a terhelésüket, nincs meg a fokozatosság.” Az új edző kiemelte: a tapasztalatai szerint jégkorongban csak azok lehetnek sikeresek, akiknek stabil iskolai hátterük van. A svéd módszer szerint a fiatalok fő élete az iskolában zajlik, ezért már felvették a kapcsolatot számos intézménnyel, amelyek a támogatásukról biztosították a klubot. A svéd típusú akadémián keddtől péntekig tartanak az edzések, fél 8-tól 9-ig, majd este 6-tól jön a következő, a két tréning között pedig tanulnak a gyerekek. Az első foglalkozáson az egyéni képességek fejlesztése kerül napirendre, ami különösen fontos Urbannak. Május elején újabb svéd szakember érkezett a klubba, David Jarva, aki szintén Djugardennél dolgozott korábban, ő juniorcsapatot irányítja, amely ősztől az osztrák bázisú U20-as ligában, az EBYSL-ben is indul.