UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-05-14 21:04

A Maty-ér fiatal győztesei

Kopasz Bálint (19) és Takács Tamara (20) is remekül zárta a kajakosok és kenusok szegedi felnőttrangsorolóját: a korábbi siker után mindketten ismét győztek (K–1 500, illetve 1000 méteren), de Hajdu Jonatán (20) is szép győzelmet gyűjtött be C–1 200 m-en a Maty-éren.

MKKSZ/UP-info A két hét múlva, ugyancsak Szegeden rendezendő felnőtt Világ Kupa-verseny indulásról volt hivatott dönteni a péntektől vasárnapig a Maty-éren rendezett rangsoroló verseny. S persze, a VK-n túlmutatóan, a szakemberek és a versenyzők is visszajelzést kaphattak arról, ki hol tart a felkészülésben.

kopasz_balint_kovacs_tamas_mti
kopasz_balint_kovacs_tamas_mti
Több utánpótláskorú kajakos és kenus igencsak tetszetős képet festett magáról. A tavalyi U23-as világbajnokságon duplázó Lucz Dóra (22) Vad Ninetta mögött második lett K–1 200 méteren. Takács Tamara a korábbi K–1 500 m-es sikere után 1000 m-en sem talált legyőzőre. Hajdu Jonatán (20) nagy előnnyel győzött C–1 200 m-en. A riói olimpikonnak azonban így is főhet a feje, hiszen az ötkarikás program változása miatt kénytelen elengedni a sprinttávot. „Nem számítottam rá, hogy ekkora lesz a fölényem, de beszélgettem a többiekkel, és igazából már senki sem készül erre a számra – mondta Hajdu Jonatán. – Én a Világ Kupa-verseny miatt természetesen foglalkozom a sprintszámmal is, de már megkezdtem az építkezést az ezer méter felé. Az edzéseken is főként ezer méteres munkát végzünk, de kell egy-két év ahhoz, hogy beleerősödjek a felnőttmezőnybe. Kiss Tamással az ötszázas párosunk lépcsőfok ebbe az irányba. Az idén már edzettünk együtt Dél-Afrikában, aminek nagyon örültem, mert olyan ember hajtott mellettem, aki száz százalékban teljesíti az elvárt munkát, jó ilyen példát látni.” Az ugyancsak riói olimpikon Kopasz Bálint (19) immár esélyesnek tekinthető minden hazai és nemzetközi versenyen, így cseppet sem keltett meglepetést, hogy K–1 1000 m után 500-on is diadalmaskodott. „Bálint profin gondolkozik, tudja, mire képes, még ő nyugtatott engem a döntő előtt, hogy nem lesz gond. Örülök, hogy így sikerült ez a verseny, mert szeretnénk, ha a Világ Kupa-viadalon kipróbálhatná magát az ötszázas csapathajóban, amely – úgy látszik – Tokióban már olimpiai szám lesz” – mondta az édesanyja, egyben edzője, Demeter Irén. Kopasz Bálint nemcsak nyert, hanem nagy fölénnyel, remek idővel győzött – úgy hajtott, akárcsak tavaly a második hazai olimpiai válogatón, 1000 m-en. „Hasonlóan éreztem magam most is, mint tavaly abban a döntőben. Sikerült jól felépíteni az edzéseket, és szerencsére most is kijött a forma, a gyorsaság. De ez nem azt jelenti, hogy specifikusan az ötszázra készülök, marad az ezer egyes fő számnak ,és bízom benne, hogy a későbbiekben is sikerül helyet szorítani magamnak a csapathajóban” – mondta az algyői versenyző. A nyilatkozatokat az MKKSZ-honlapjáról idéztük. A rangsoroló első napjáról a szövetség honlapján olvashat, a második nap eseményeit pedig itt foglaltuk össze. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalon. A felnőtt és ifjúsági rangsoroló teljes eredménysort ezen a linken éri el.