UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-05-14 09:21

Swiss Miss

Minden idők legfiatalabb Grand Slam-győztese lett a svájci Martina Hingis, aki 1997-ben 16 évesen és nagyjából három hónaposan győzött az Australian Openen. Abban az esztendőben majdnem összehozta a naptári Grand Slamet is – joggal lett hát vasárnapi retrórovatunk aktuális alanya.

reb Különleges pályafutás Martina Hingisé: a cseh–magyar származású (édesapja a magyar Hingis Károly), svájci teniszező 1980-ban, Kassán született, s a hétvégén éppen a Babos Tímea, Andrea Hlavácková duót verte a tajvani Csan Jung Dzsan oldalán a madridi WTA-torna páros fináléjában.

martina_hingis
martina_hingis
Az önmagában külön mesét érne meg, hogy 36 évesen – még ha „csak” párosban is – a világ legjobbjai közé tartozik, ám mi jóval korábbi történetet idézünk fel: amikor a kis Martina a 17. életévébe lépve kishíján megcsinálta a naptári Grand Slamet – ennek nevezik, ha valaki ugyanabban az esztendőben nyeri meg a négy nagy tornát, azaz az Australian Opent, a Roland Garrost, Wimbledont és a US Opent. Persze, már az nagy tettekre predesztinálta, hogy a legnagyobb női teniszezők egyike, Martina Navratilova után kapta a nevét. Gyerekként az anyukája azt mondogatta neki, hogy egyszer világelső lesz, akárcsak a cseh klasszis. Hingis szülei egyébként hatéves korában elváltak, a kislány nem sokkal később, az édesanyjával költözött Svájcba. Az anyuka pedig teniszpályát építtetett a ház mellé. Hingis már 12 évesen junior Grand Slam-versenyt nyert (a Roland Garrost), és alig 14 évesen profinak állt. 1995-ben minden idők legfiatalabbja lett, aki GS-tornán meccset nyert, akkor a második fordulóig jutott Melbourne-ben. Még 15 sem volt, amikor júliusra már a világranglista 16. helyén jegyezték. Egy évre rá, 1996-ban a cseh Helena Sukovával párosban megnyerte Wimbledont – mondani sem kell, nála fiatalabban addig senki sem győzött a füves szentélyben. Mire 1997-ig jutottunk, Martina Hingis már nyert WTA-tornát, köröket ment a Grand Slam-versenyeken, legyőzte a legjobbakat is.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

A Swiss Missnek becézett teniszező 1997-ben valami egészen fantasztikus produkcióval rukkolt elő: szeptemberi születésűként nem sokkal múlt 16 éves, amikor 1997 elején az Australian Open királynőjévé koronázták. Minden idők legfiatalabb Grand Slam-győztesévé avanzsált, ráadásul az első svájci lett, aki GS-t nyert. Később persze rajta kívül bizonyos Roger Federer is jócskán gyarapította az alpesi ország teniszezőinek sikerlistáját. Ausztráliában a negyedik kiemelt Hingis német, amerikai, osztrák és román ellenfél legyőzésével jutott a negyeddöntőig, hogy a nyolc között a szintén román Irina Spileát múlja felül 7-5, 6-2-re. Az elődöntőben az amerikai Mary Joe Fernandez nem okozott gondot (6-1, 6-3), majd következett a finálé az 1995-ös bajnok francia Mary Pierce ellen. A rivális megszorongatni sem tudta a svájci tinit, aki 6-2, 6-2-es sikerrel, szettveszteség nélkül diadalmaskodott Melbourne-ben. Az 1997-es Australian Open döntőjének összefoglalója: Különleges éve lett 1997: tizenhárom döntőből tizenkettőt megnyert, az az egy elveszített finálé azonban mindig fájó marad: a horvát Iva Majoli 6-4, 6-2-re verte a Roland Garroson. Hingis a vereség pillanatában még nem tudhatta, de a semmiből érkező horvát lány a naptári Grand Slam-től fosztotta meg őt, hiszen a svájci később győzött Wimbledonban és a US Openen is. Egy évre rá, 1998-ban viszont már sikerült neki a naptári Grand Slam – a párosok között. Swiss Misst sokan a tenisz állócsillagaként vizionálták. Hosszút időt, 203 hetet töltött a világranglista élén (16 évesen és hat hónaposan került az élére először – ő volt a legfiatalabb világelső is) ám egészen fiatalon, az őt folyamatosan kínzó lábsérülés miatt 22 évesen visszavonult. Csakhogy négy évvel később visszatért a teniszpályára. Nem is akárhogyan, hiszen visszaküzdötte magát a legjobb tíz közé, a hatodik helyig, ami egészen páratlan bravúr. A visszatérés azonban nem nyúlt hosszúra: 2007-ben kokaint találtak a szervezetében, két évre eltiltották. Bár ő tökéletesen ártatlannak érezte magát, inkább visszavonult. Nem tudott elszakadni a játéktól: 2013-ban ismét ütőt ragadott, s attól kezdve csak a párosversenyekre koncentrál. Egyesben már nem érvényesülhetne a finom, okos játéka, de a duóban sorra nyeri azóta is a jelentős tornákat, mint legutóbb Madridban. Noha lassan a szeniorrekordjairól lehetne írni, ne felejtsük el a tinicsúcsokat sem. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor Birgit Fischer Hamza Yerlikaya Szilágyi Áron Max Verstappen Nagy Zsuzsanna Kirani James