UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-05-17 17:30

Felnőttvébére repítő dobás

Egy centi híján fél métert javított egyéni csúcsán kalapácsvetésben a 19 éves Halász Bence, aki így elérte a felnőtt-világbajnoki szintet. A Dobó SE 2016-ban az év legjobb utánpótlás-sportolójának választott atlétája elképzelhetőnek tartja, hogy ifjú kora ellenére döntőbe jut Londonban.

reb Hátra semmiképpen sem dőlhet, de némiképpen megnyugodhat a 19 éves Halász Bence, a  ugyanis 76,05-tel felnőtt-világbajnoki szintet dobott kalapáccsal a hét végén, Szekszárdon rendezett felnőtt csapatbajnoki elődöntőben. Ráadásul nem is akárhogyan: majdnem fél métert javított korábbi, egyébként az idén felállított egyéni rekordján (75,56).

20160723halasz-bence-akcio-foto-fototema
20160723halasz-bence-akcio-foto-fototema
„Azt nem vártam, hogy már most elérem a szintet, igaz, az egész versenyen éreztem, hogy összejöhet a hetvenhat méter – jegyezte meg. – Mostanság többször is alulról nyaldostam az egyéni csúcsomat, és az utolsó sorozatban minden erőmet beleadtam. Kicsi szerencsére is szükségem volt, hiszen esőben kezdődött a verseny, a végére pedig jó lett az idő. Nem volt kifejezett cél, hogy megdobjam a felnőtt-világbajnoki szintet, mégis lekerült rólam némi teher, hiszen így most már teljes mértékben a munkára koncentrálhatok.” Noha nyilván elképesztően fontos, hogy – életében először – felnőttvébén indulhat, a szezon fő versenye mégsem a londoni megméretés (vagy a tajpeji Universiade), hanem a július 13-án kezdődő U23-as kontinensbajnokság. A Dobó SE dobója kedves helyszínre, a lengyelországi Bydgoszczba tér vissza: ugyanott nyerte meg tavaly kalapácsvetésben a junior-világbajnokságot. „Nem szerencsés kimondani, mik a céljaim. Nyilván szeretnék nyerni, és bizakodásra ad okot, hogy vezetem a korosztály ranglistáját, viszont nagyon erős ellenfeleim lesznek. Fontos, hogy ne sérüljek meg addig, és az adott napon legyek a legjobb. Ugyanakkor – szerintem – senki sem azért kezd sportolni, hogy az utánpótlásban bajnok legyen, hanem hogy a felnőttek között alkosson nagyot. Az edzőim sem azt várják, hogy most győzzek, hanem tanuljak mindenből.” A nyáron lesz alkalma megmutatnia magát a felnőttek között: éppen a vb első napján (augusztus 4.) ünnepli a 20. születésnapját, de még friss „kétévtizedesként” is nagyon fiatalnak számít a mezőnyben. Pozitív ugyanakkor, hogy több mint két métert javított egy egyéni csúcsán (73,97-ből lett 76,05). „Most, a hét végén nem voltam sem rossz, sem jó formában, nem pihentünk különösebben a dobásra, szóval bőven javulhatok még a vébéig.. Ha minden rendben zajlik, nem tartom kizártnak, hogy akár két méterrel messzebbre szálljon a kalapács. Érzem magamban az erőt, és a döntőbe jutást is elképzelhetőnek tartom.” Bár Halász Bence az elmúlt években is remek eredményeket ért el – ifjúsági olimpiai második volt, junior Európa- és világbajnoki címet szerzett, korosztályos csúcsok sorát érte el –, úgy érzi, soha korábban nem volt ennyire jó szezonja. „Sokkal profibb lettem fejben. Ritkán, de megesik, hogy nem érek pontosan az edzésre, de akár saját hibámból, akár tőlem független okból történik, nagyon dühös vagyok. Ha egyedül készülök, akkor is teljes erőbedobással teszem, mert a legjobb akarok lenni. Motivál a csapat, különösen az olimpiai bajnok Pars Krisztián jelenléte. Rossz napjai mindenkinek vannak, de ha bal lábbal kelek is, az ilyen társak mindig munkára ösztönöznek.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalon.