UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-05-17 16:37

Juniorok csatája

A hagyományos Zalakarosi Sakkfesztivál keretében rendezik meg az U20-as országos bajnokságot. Két-két kivétellel a legjobbak küzdenek a juniorbajnoki címért az ország legrangosabb nyílt versenyén.

L. G. Csütörtöktől a jövő hét péntekig rendezik meg a hagyományos Zalakarosi Sakkfesztivált, amely az ország legrangosabb és legnépesebb nyílt versenye. A megméretést harmincötödik alkalommal bonyolítják le, egyre növekvő létszámmal. Tavaly több mint kétszázan neveztek, az idén pedig az előnevezések alapján a háromszázas álomhatárt is átlépik a szervezők. Éppen ezért a megszokott A és B csoport mellett az idén először C csoportos viadalt is hirdettek.

Rapport-Richárd
Rapport-Richárd
A fesztivál része az U20-as, vagyis junior országos bajnokság, az A csoportban szereplő, húsz éven aluli fiúkat, illetve a B csoportban a húsz évnél fiatalabb lányokat külön is díjazzák. Több mint ötven fiatal csap össze a két nemben a korosztályos bajnoki címért, akik rangos és népes mezőnyben mutathatják meg tudásukat. „Két-két hiányzó van mindkét nemben, a fiúk között Gledura Benjámin a francia csapatbajnokságban szerepel, Korpa Bence pedig az érettségije miatt nem indul. A lányok közül Marjanovics Annamária marad távol, Terbe Julianna pedig az A csoportban indul, így az ő eredményét nem vehetjük figyelembe, hiszen a lányok országos bajnokságát a B csoportban hirdettük meg – mondja Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke. – Így is fiatal és erős a mezőny. A komplett U18-as válogatott is indul. Kíváncsian várom, hogyan szerepel az ország legrangosabb nyílt versenyén.” Az U20-as bajnokság pénzdíjas, a győztes 80, a második 50, a harmadik 30, a negyedik 20, az ötödik 15, a hatodik helyezett pedig 10 ezer forintos jutalomban részesül. A végső győztes 1 millió 400 ezer forinttal gazdagodik, a magyar nyílt férfi bajnok 500 ezer, míg a női pedig 300 ezer forinttal térhet haza. Az összdíjazás meghaladja a nyolcmillió forintot. A zalakarosi verseny csütörtökön 15 órakor kezdődik, és jövő pénteken ér véget. Minden nap egy fordulót bonyolítanak le, a mérkőzések minden nap 15 órakor kezdődnek, kivéve az utolsó játéknapot, amikor 10 órakor ülnek asztalhoz a riválisok. A kilencfordulós, svájci rendszerben megrendezendő viadal A csoportjában 127, a B csoportban 140, míg a C csoportban 25 versenyző indul. A ranglistát Rapport Richárd vezeti 2698 Élő ponttal, az első tízbe Bánusz Tamás és Erdős Viktor fért be a magyarok közül. A megméretés továbbra is népszerű az indiai sakkozók körében, de Kínától Brazíliáig érkeztek versenyzők Zalakarosra.