UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-05-17 15:16

Spanyol–angol a döntőben

Jól csengő párharcot rendeznek az U17-es labdarúgó Európa-bajnokság fináléjában. A Horvátországban zajló tornán az előzetesen a végső győzelemre is esélyesnek tartott spanyolok és angolok csapnak össze, miután az egyikük meglehetősen simán, a másik pedig kiélezett tizenegyespárbajban jutott be a döntőbe.

Majer Dániel A magyar válogatott búcsúját követően is zajlik az élet a horvátországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon. Igaz, már csak egy mérkőzés van hátra a tornából, mégpedig a döntő, amelyet az angolok a spanyolok ellen vívnak.

A spanyolok harmadik U17-es Európa-bajnoki címükért hajtanak Forrás: uefa.com
A spanyolok harmadik U17-es Európa-bajnoki címükért hajtanak Forrás: uefa.com
Az angol és a spanyol válogatott is első helyen jutott tovább csoportjából, a kieséses szakaszban a szigetországiak az íreket, majd a mieinket búcsúztató törököket verték, míg az ibériaiaknak a franciákon és a németeken át vezetett az útja a döntőbe. Mindkét ország kétszer nyert eddig U17-es Eb-t, az angolok 2010-ben és 2014-ben, a spanyolok pedig 2007-ben és 2008-ban értek a csúcsra. Utóbbiak tavaly is döntőt játszottak, akkor a portugáloktól kaptak ki, tizenegyesekkel. A két együttes legutóbb a tavalyi Eb negyeddöntőjében mérkőzött meg: a meccs a spanyolok 1-0-s győzelmét hozta, de találkoztak már döntőben is, méghozzá 2010-ben, akkor az angolok nyertek 2-1-re. A kontinenstorna előtt mindkét válogatott neve a végső győzelemre is esélyesek között szerepelt, a csoportkörben is ehhez méltóan teljesítettek. Az angolok száz százalékos mérleggel, tíz lőtt és mindössze egy kapott góllal tudták le a négyesüket, míg a spanyoloknak – már a továbbjutás birtokában – becsúszott egy döntetlen a horvátok ellen. A negyeddöntőben az ibériaiak a magyar válogatott által is jól ismert franciákkal kerültek szembe, és győzték le őket meglehetősen simán, 3-1-re. Ugyan a vezetést a gólkirályi cím legfőbb várományosa, az ellenünk is kétszer betaláló Gouiri révén a kékmezesek szerezték meg, a szünetre már a spanyolok voltak előnyben, Gomez góljával pedig lezárták a csata érdemi részét, már az 56. percben. Első ránézésre ennél jobban meg kellett szenvedniük az angoloknak az elődöntőbe kerülésért, hiszen az íreket csupán 1-0-ra győzték le, ám ha vetünk egy pillantást a mérkőzés statisztikájára, a 74-26-os labdabirtoklásra, a 30-4-es kapuralövési mutatókra, jóval árnyaltabb képet kapunk. Angol helyzetekből már kevesebb akadt az elődöntőben, a mezőnyfölény azonban így is jellemző volt Steve Cooper csapatára a magyarokat a nyolc között kiejtő törökök ellen, a 2-1-es siker azonban így is papírformának mondható. Igazi ki-ki meccset játszott ugyanakkor a másik ágon a német és a spanyol együttes. Sőt, a hagyományaikhoz mérten igazi, körömrágós befejezése lett a mérkőzésnek, amelynek a tizenegyespárbajában 4-2-re a spanyolok nyertek. Senki sem lepődne meg, ha a fináléban is hasonlóan szoros összecsapásnak lennének szemtanúi pénteken. A szigetországiak vélhetően a négygólos Abel Ruizra és a háromgólos Sergio Gómezre készülnek kiemelten, míg a spanyolok az ugyancsak három találatnál járó Rhian Brewstert és az összesített gólpasszlistán négy assziszttal második Jadon Sanchót elemezhetik különösen. A döntőt május 19-én Varasdon, este nyolc órától rendezik. Az angolok törökök elleni elődöntőjének összefoglalója:   A spanyolon németek elleni elődöntőjének összefoglalója: További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.