UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-05-18 19:23

Fejlődtek a fiatalok

Tizennégy meccsen negyven játékost küldött pályára az NB I-es felnőttcsapatok ellen Gyurka János, a férfi-juniorkézilabdázók szövetségi edzője. A tréner alapvetően pozitívnak értékeli az idényt, ám sajnálja, hogy nem mindig a legjobbjaival állhatott ki az U21-es alakulat.

reb A júliusi algériai világbajnoksággal zárja az utánpótláséveket a junior férfi kézilabda-válogatott, amely felkészülés gyanánt tizennégy mérkőzést vívott az idényben az NB I-es felnőttcsapatok ellen. A fiataloknak van mire büszkének lenniük: hatszor győztek, a Mol-Pick Szeged elleni nyolcgólos vereséget leszámítva senki sem nyert ellenük négy találatnál többel.

gyurka_janos_csehp05
gyurka_janos_csehp05
„Azért ha a teljes kerettel álltunk volna ki, még jobb eredményeket értünk volna el – kezdi Gyurka János szövetségi edző. – Csakhogy a klub- és felnőttválogatott-elfoglaltságok, továbbá a sérülések miatt gyakran az ifjúsági válogatottból vagy a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról kellett hívni a játékosokat. A legjobbak sokirányú terhelése is mutatja, hogy kevés a megfelelő szintű kézilabdázó idehaza, de azt gondolom, ez néhány év alatt megoldódhat.” A juniorok legjobbjai, Juhász Ádám, Győri Mátyás (a felnőtt NB I gólkirálya) vagy Ligetvári Patrik már a felnőttválogatottban is lehetőséget kapott, ugyanakkor hárman együtt csupán kilenc mérkőzést számláltak a korosztályos együttesben. Bartók Donát, a Lemgo légiósa sérült (Győri közben porckorong-problémával bajlódik), így legalábbis kérdéses, hogy a négyes szerepelhet-e az algériai világbajnokságon. „Dacára annak, hogy ez ritkán volt a valódi juniorválogatott, pozitívan összegzem a felnőttcsapatok elleni felkészülési mérkőzések sorozatát. A kezdeményezés nagyjából a legjobb, amit idehaza megvalósíthattunk, ráadásul megmutathatták magukat azok, akik kevesebbet szerepeltek korábban a válogatottban, vagy nem kaptak elég lehetőséget a klubjuk felnőttcsapatában. Az építkezési folyamat része az is, hogy a juniorok alatti korosztály, az ifjúságiak képviselői új impulzusokat kaptak, nagyobb hőfokú meccseken bizonyíthattak. Külön szeretném megköszönni az élvonalbeli csapatoknak a sportszerű felfogást, hogy minket komolyan véve, maximális erőbedobással léptek pályára ellenünk.” Gyurka dicsérte Szita Zoltánt, Borzas Urost, Ubornyák Dávidot és Szakály Benedeket. Noha még messze van a kerethirdetés az U21-es vb-re, a szakember szerint a jelenlegi kép alapján kell kijelölni a csapatot – értelmezésünk szerint ez legalábbis reménykeltő a felsorolt fiataloknak. „A sikerek önbizalmat adtak a srácoknak. A juniorválogatott NB I-es felnőttcsapatok elleni szereplése a magyar kézilabda példaértékű összefogása, amelyet mindenképpen folytatni kell” – zárta gondolatait Gyurka. A gondolataira rímel Zsiga Gyulának, a hazai szövetség szakmai igazgatójának a véleménye is: „Az nem is kérdés, hogy jó az ötlet, hiszen az utánpótláskorú kézilabdázók nyertek a lehetőséggel. Ugyanakkor az is egyértelmű: változtatni kell a lebonyolításon, hogy a klubok és a válogatott érdekeit is még inkább figyelembe vegyük. Elfogadásra vár a javaslattervezet, de annyi már most elmondható, hogy juniorok a válogatott hetek alatt vívnák a felkészülési mérkőzéseket, hiszen ilyenkor a szövetségi edzők mindenképpen számíthatnának a legjobbakra.” A juniorok NB I-es meccseiről szóló tudósításainkat itt találja. A sorozat statisztikáit az MKSZ oldalán éri el. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.