UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-05-19 23:09

A spanyoloké a harmadik trófea dicsősége

Ki tripláz előbb? Ez volt a fő kérdés a horvátországi U17-es Európa-bajnokság döntője előtt, amelyet a kétszeres győztes angolok az ugyancsak kétszer diadalmaskodó spanyolok ellen vívtak Varasdon. A párharc végül fináléhoz méltó befejezést hozott, amelyben főszerepet játszott a dráma, és potyogtak a könnyek.

Majer Dániel Mondhatni bemasíroztak az U17-es Európa-bajnokság döntőjébe az angolok, akik az első selejtezőkör óta csak nyertek. A spanyoloknak ezzel szemben akadtak meleg pillanataik, legutóbb például az elődöntőben, amelyet csak tizenegyesekkel tudtak megnyerni a németek ellen. A fináléban azonban már mit sem számítottak az előzmények, egyedül a cél lebegett a csapatok szeme előtt, na és persze az, hogy melyik ország éri el elsőként a bűvös hármast, ami a korosztályban szerzett Európa-bajnoki címek számát jelenti.

Az angolok kezdték a gólgyártást Forrás: uefa.com
Az angolok kezdték a gólgyártást Forrás: uefa.com
A két együttesnek komoly a közös múltja már az U17-esek között is, a spanyolok ugyanis éppen az angolok ellen nyerték első Európa-bajnoki címüket a korosztályban tíz évvel ezelőtt, olyan játékosokkal a keretben mint David de Gea, vagy Bojan Krkic. A 2010-es döntőben aztán visszavágtak a szigetországiak, és 2-1-re nyertek. No, de vissza a jelenbe! A spanyolok zsinórban harmadszor futottak ki a gyepre változatlan felállással, az angoloknál azonban történtek cserék, Joel Latibeaudiere érkezett a védelem közepére a sérült Tashan Oakley-Boothe helyére, a csapatkapitány Marc Guehi pedig kihúzódott a jobb szélre, a kispadra száműzve Timothy Eyomát. A középpályán Akexander Denny jelenléte hozott változást a törökök elleni elődöntőhöz képest. A kezdeti percek kiegyenlített találkozót ígértek, megosztoztak a labdabirtokláson a felek, noha az angolok ebben a tekintetben korábbi öt mérkőzésük mindegyikén ellenfelük fölé nőttek. Ami az állást illeti, az egyenlősdi nem tartott sokáig, a 18. percben Callum Hudson-Odoi találatával vezetést szereztek a fehér mezben játszó szigetországiak. A Chelsea játékosa a jobb szélen kapott remek labdát Sanchótól, majd a pálya közepe felé húzva, ahogy beért a tizenhatoson belülre, a tizenegyesponttal egyvonalban jobbal a bal felsőre tüzelt, a kapusnak esélye sem volt. Az akciót hátulról követő kameraállásból látszott igazán: a lövés megpattant Hugo Guillamón hátán, az irányváltoztatás nélkül jó eséllyel kaput sem talált volna.
A spanyolok a szünet előtt egyenlítettek Forrás: uefa.com
A spanyolok a szünet előtt egyenlítettek Forrás: uefa.com
Négy perccel később Ferrán Torres révén szinte azonnal válaszolhattak volna a spanyolok, ahogy három percre rá Abel Ruiz megmozdulásával szintén, a labda azonban éppen, hogy elkerülte a hosszú kapufát. A játékrész vége előtt két perccel aztán megtört a jég, a jobbhátvéd Morey egyenlített. A spanyolok rájuk jellemző rövidpasszos játékkal hozták ki a labdát az angol térfélről, a csatár posztján feltűnő Morey pedig pontos keresztlabdát kapott barcelonai csapattársától, Ruiztól, és magabiztosan fejezte be az akciót Josef Bursik kapus mellett. Ez volt a harmadik gólja az Eb-n. A második félidő az elsőhöz hasonlóan, eseménytelenül indult, az első próbálkozás kilenc perc elteltével az angol gólszerző Odoi nevéhez fűződött. Az 56. percben változtatásra szánta el magát Denia mester, Orellana helyére Beitia érkezett. A várt hatást nem igazán érhette el azonban a csere, két perccel később ugyanis Phil Foden gondolt egyet, és a tizenhatos jobb sarkától ballal a hálóba lőtt, megszerezve a vezetést az angoloknak. A spanyolok ezúttal sem törtek meg, a 62. percben Bursiknak kellett védenie Sergio Gómez bombáját. Négy perccel később könnyebb dolga volt, Ruiz a kapu közepét vette célba, a 72. percben pedig labdához sem kellett érnie, miután az újra próbálkozó Gómez lökete a kapu fölé ment. Ezzel együtt keményen nyomott a spanyol együttes, a percek azonban fogytak, az angol védelem pedig kitartott. A negyedik játékvezető a 80 perc leteltével a négyes számot mutatta fel tábláján, ennyit kellett tehát még kibírni az Európa-bajnoki címig a fehérmezeseknek. A ráadás felénél ismét Bursik védett, mielőtt az angolok cseréltek. Ezután letelt a négy perc, a bíró sípja azonban néma maradt, a 86. percben pedig bekövetkezett a dráma... A csereként beállt José Alonso balról beívelt szögletére a szintén csere Nacho Díaz érkezett, és Josef Bursik keze között a kapuba fejelt. Másra már nem maradt idő, jöhettek a tizenegyesek.
Az angolok el sem akarták hinni, hogy ez megtörténhetett velük Forrás: uefa.com
Az angolok el sem akarták hinni, hogy ez megtörténhetett velük Forrás: uefa.com
A lélektani fölény – talán mondani sem kell – a spanyolok oldalán volt, egyes angol játékosok a lefújás pillanatában úgy rogytak a földre, mintha a sípszó vereséget jelentette volna. Hátra volt még azonban a nemrég bevezetett új szisztéma szerinti tizenegyespárbaj, amelyet a teniszrövidítésében alkalmazott módszer szerint rendeztek. A sort az angoloktól Barlow kezdte, magabiztosan lőtt a jobb alsóba. Ezután jöhetett két spanyol, Ruiz és Morey, mindketten sikerrel, habár utóbbi lövésén rajta volt Bursik. Két angol következett. Az első, Brewster kihagyta. Annyira szerette volna helyezni a lövést, hogy a labda a jobb kapufa belsejét találta el, majd elsuhant a kapu előtt keresztbe. Latibeaudieren megnőtt a teher, ha hibázik, nagyon nehéz helyzetbe hozza csapatát. Az angol bekk nem bírta a nyomást, fölé lőtt. Ha a következő két spanyol belövi, vége. Sergio Gómez magabiztosan értékesítette is a maga tizenegyesét, majd jött Chust, a spanyolok bekkje, elküldte Bursikot a sarokra, és mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, felvarrta a labdát a felsőbe. Spanyolország harmadszor is megnyerte az U17-es világbajnokságot, méghozzá úgy, hogy a torna során négyszer került hátrányba, és mind a négyszer felállt. Na, erre mondják, hogy fejben "ott vannak".

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG Döntő Spanyolország–Anglia 2-2 (1-1) – a 11-esekben 4-1 Varasd Spanyolország: Á. Fernández – Morey, Guillamón, Chust, Miranda – Blanco (José Alonso, 60.), Moha (Díaz, 78.), Sergio Gómez – Ferrán Torres, A. Ruiz, Orellana (Beitia, 56.). Szövetségi kapitány: Santi Denia Anglia: Bursik – Guehi, Latibeaudiere, Panzo, Gibson – McEachran, Foden (Loader, 80.), Denny – Sancho (Vokins, 83.), Brewster, Hudson-Odoi (Barlow, 76.). Szövetségi kapitány: Steven Cooper Gólszerző: Morey (38.), Díaz (86.), ill. Hudson-Odoi (18.), Foden (58.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.