UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-05-19 09:38

Kiszemeltek klubja

Közös bennük, hogy fiatalok, hogy még egyikük sem európai topklub játékosa, mindannyian a mostani szezonban mutatták meg igazán, mit is tudnak, emiatt pedig a sztárcsapatok legkeresettebb célpontjaivá váltak. Összeszedtük azt a néhány ifjú futballistát, aki akár már a nyáron valamely neves élklubhoz szerződhet, de hogy előbb-utóbb ott köt ki, az szinte garantált.

Majer Dániel Nyakunkon az európai topligák futballszezonjának vége, hamarosan elkezdődik tehát a nyári uborkaszezon. A mérkőzések hiányában is lesz azonban miért izgulni, az átigazolási időszak kezdetével ugyanis játékoskeringő kezdődik. A sztárok esetleges klubváltása mellett a fiatal ígéretek jövője is tartogat izgalmakat. Utánajártunk, kik lehetnek azok az U21-esek, akikre leginkább fájhat a nagy csapatok foga. Youri Tielemans (Anderlecht)

Youri Tielemans, az Anderlecht üdvöskéje Forrás: provenquality.com
Youri Tielemans, az Anderlecht üdvöskéje Forrás: provenquality.com
A 20 esztendős középpályásért lassan mindegyik Premire League-csapat versenyez, a Manchester City köztudottan többször is megfigyelőket küldött a mérkőzéseire. Tielemans 16 évesen mutatkozott be a BL-ben, mostanra pedig több, mint száz mérkőzést húzott le az Anderlecht első csapatában, amellyel immár kétszeres belga bajnoknak mondhatja magát. Az igazi topklubok mellett az AS Monacót is szóba hozták vele kapcsolatban, mivel sokak szerint érdemes lenne kisebb klubhoz szerződnie, mielőtt igazán nagy csapathoz kerül. A szabadrúgások és a hosszú átadások mestere a védelem előtt játszva kezdte felnőtt karrierjét, mostanra azonban jóval támadóbb szerepkörbe ment előre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a szezonban 27 bajnokin lőtt 12 gólja és 8 kiosztott gólpassza, valamint az Európa Ligában szerzett három találata. Ryan Sessegnon (Fulham) A 17 esztendős balhátvéd valódi áttörést hajtott végre az idei szezonban az angol másodosztály hatodik helyén végző Fulhamben. Összesen 25 bajnokin lépett pályára, öt gólt és három gólpasszt jegyzett. Emellett az FA-kupában is villogott, ott három meccsen két gól és egy gólpassz került a neve mellé. Május 18-án töltötte be a tizenhetet, tehát még elképesztően fiatal. Csapattársa, Stefan Johansen az Evening Standardnak korábban azt nyilatkozta: szerinte Sessegnon idővel a világ egyik legjobb balhátvédje lehet, a gyors fejlődését látva pedig egyáltalán nem tartaná meglepőnek, ha a nyáron mondjuk az Arsenal vagy a Liverpool csapna le rá. Jesús Vallejo (Eintracht Frankfurt) Az idei szezont a Real Madridtól a frankfurtiaknál kölcsönben töltő 20 éves középhátvéd 24 meccsen lépett pályára a Bundesliga 2016/17-es kiírásában, és egy idény alatt elérte, hogy a madridiak elgondolkodjanak a visszahívásán. A királyiaknak azért is szükségük lehet a zaragozai születésű bekkre, mert a 34 esztendős Pepe már közeledik pályafutása, legalábbis a madridi karrierje végéhez, így Raphael Varanenak szüksége lehet cserére. A frankfurtiak örömmel meghosszabbítanák kölcsönszerződését újabb egy évre, csapattársa, a szintén madridi nevelésű Omar Mascarell szerint azonban Vallejónak Madridban a helye. „A csapatban mindannyian úgy véljük, hogy a Realban játszik a következő idényben. Óriási potenciál lakozik benne, ha pedig napról napra a világ legjobbjaival tréningezhetne, még tovább fejlődne. Biztos vagyok benne: ha kellő játékidőt adnak neki, élni fog az eséllyel” – nyilatkozta Mascarell az AS-nek. Franck Kessié (Atalanta)
A hírek szerint Franck Kessié az AC Milan kedvéért hagyja ott az Atalantát Forrás: 101greatgoals.com
A hírek szerint Franck Kessié az AC Milan kedvéért hagyja ott az Atalantát Forrás: 101greatgoals.com
Remek szezont futnak az idén a Serie A-ban a bergamóiak, kisebb csodának kellene történnie két fordulóval a bajnokság vége előtt ahhoz, hogy ne biztosítsák a főtáblás indulásukat az Európa Ligában. A sikerekben nagy szerep jutott a 20 éves középpályásnak, Franck Kessiének, akit a goal.com értesülései szerint már le is igazolt az AC Milan. Az elefántcsontparti válogatottért, mondhatni, fél Európa sorban állt a tavasszal, a rendkívül dinamikus, taktikus, ugyanakkor a testi erejét is kamatoztatni képes középpályás azonban úgy tűnik, a milánóiakat választotta. A patinás klubot átvevő kínai tulajdonosok első szerzeménye a goal.com szerint 28 millió euróba került. Moussa Dembélé (Celtic) A 20 esztendős támadó valósággal kivirágzott a skót bajnokságban, miután tavaly nyáron a Fulhamból a Celticbe szerződött. A zöld-fehérekkel bajnoki címet nyert, 49 tétmérkőzésén 32-szer vette be az ellenfelek kapuját, emellett pedig 9 asszisztot is kiosztott. A Metrónak korábban azt nyilatkozta: „A Celticben képzelem el a jövőmet, jól érzem magam itt.” Ehhez képest már a januári átigazolási időszak utolsó napján is kisebb felbolydulást keltett londoni repülőútja, amelyet követően kiderült: csak a térdét nézette meg egy specialistával. A nyáron azonban vélhetően végleg elhagyja Skóciát, ugyanis angol topklubok sora versenyez érte. Jelenleg a Chelsea tűnik az egyik legnagyobb esélyesnek, az egyetlen tényező, amelyen a kékek hezitálhatnak, mindössze az, mennyire jó valójában Dembélé? Ahhoz ugyanis még nem feltétlenül kell kiemelkedő tehetség legyen valaki, hogy a nem túl erős skót ligában kettesével lője a gólokat. Hogy a Bajnokok Ligája csoportkörében is háromszor beköszönt, viszont már mindenképpen mellette szól. Kylian Mbappé (Monaco)
Mbappé, a Monaco történetének legfiatalabb gólszerzője Forrás: metro.co.uk
Mbappé, a Monaco történetének legfiatalabb gólszerzője Forrás: metro.co.uk
Talán senkinek sem kell már bemutatni a hercegségbeliek 18 esztendős támadóját. Mbappé egészen hihetetlen szezont tudhat a háta mögött, a Bajnokok Ligájában egészen az elődöntőig menetelt a csapatával, a bajnokságban pedig 17 év utáni első elsőségéhez segítette a Monacót. Előbbi sorozatban kilenc meccsen hat gólt szerzett, mindegyiket a kieséses szakaszban, amely során bevette a Manchester City, a Dortmund és a Juventus kapuját is. A hat mérkőzésből ötön gólt szerzett. A bajnokságban sem fukarkodott, ott 28 meccsen 15-ször volt eredményes, 11-szer pedig gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Mbappéról köztudott, hogy kiskora óta Real-drukker, nemrég napvilágot is látott a pletyka, miszerint megegyezett a királyi gárdával. Annak ellenére, hogy jelenleg nemigen van klub a világon, amely ne látná szívesen, most mégis a maradásáról szólnak a hírek. Többek között Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya is azt tanácsolta neki: még legalább egy évet töltsön el a Monacóban, túl korai lenne ugyanis topcsapathoz szerződnie. Meglátjuk, mi lesz a megoldás. Kasper Dolberg (Ajax) Mbappéhoz hasonló csodagyerekként tekintenek az Ajax 19 éves csatárára, aki szintén felkeltette az élcsapatok érdeklődését, miután az utóbbi évek egyik legütőképesebb és legfiatalabb amszterdami együttesével az Európa Liga döntőjébe jutott. Dolberg az első, felnőttfutballban töltött szezonjában rögtön hat gólt szorgoskodott össze a második számú európai kupasorozatban, ráadásként pedig második helyen végzett csapatával a holland bajnokságban. Utóbbi porondon 29 meccsen 16 gólt szerzett. Vele kapcsolatban is helytálló a megállapítás: elképzelhető, hogy egyelőre korai elhagynia első nagy sikereinek színhelyét, és lehet, hogy jobban járna, ha még egy szezont lehúzna az Ajaxban. A sors pikantériája, hogy az elmúlt időszakban pont az a Manchester United érdeklődött a leginkább iránta, amely együttessel az Európa Liga döntőjében összecsap. Maga José Mourinho is elismerte: rajta tartja a szemét a dán gólvágón, Dolberg az Elf Voetbalnak azonban tulajdonképpen rövidre zárta a kérdést, kijelentve, ő bizony a következő szezonban is az Ajax csapatának tagja lesz. Hogy a fiatal csatár szavatartó-e, az nyáron egészen biztosan kiderül. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.