UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-05-22 01:13

Ötödik hely, és passz

Egyetlen ötödik hely jutott nekünk kötöttfogásban a birkózók belgrádi serdülő Európa-bajnokságának utolsó napján, az esztergomi Kovács Gábor szerezte a 42 kg-ban. A félszáz versenyzőt felvonultató magyar küldöttség egyetlen éremmel, Fődi Ildikó bronzával tér haza. Mégis: hiba lenne elparentálni a korosztályt.

Szekeres István Hibát hibára halmoztak a szerb szervezők a belgrádi serdülő Európa-bajnokság kommunikációjában, magam is arról számoltam be elsősorban – jobb híján –, mert a szükséges információk nélkül szinte követhetetlen volt a verseny. Nemcsak a tudósító újságírónak (mert az ő esetleges hátrányos helyzetét egyéni szociális problémának illik tekinteni), hanem mindenki másnak is, aki szívesen nézett bele a streamingbe. Meccseket láthatott ugyan, de fogalma sem volt, hol tart a verseny. Ha látta győzni a magyar versenyzőt, kíváncsi lett volna a további útjára, a várható, következő ellenfélre… Ámde erről semmiféle segédanyagot nem talált a szerb szövetség honlapján. Az utolsó, a kötöttfogású napon aztán a szervezők rátettek még egy lapáttal… Várható volt, hogy előbbre hozzák a kezdést. A szabadfogásúak versenye, a maga 217 szereplőjével nagyon elnyúlt, az esti ünnepélyes megnyitó után még vigaszági mérkőzéseket kellett lezavarni. A kötöttfogású mezőny szinte mindig népesebb (most már mi is tudjuk: 236 volt az indulók száma), a versenyük lassabban is halad, ezért óvatosságból csakugyan korábban kezdtek. A csapatokat, a sportolókat nyilván értesítették is. Csak Európának felejtettek el szólni!

A belgrádi serdülő Eb plakátját aligha tesszük emlékként a szobánk falára
A belgrádi serdülő Eb plakátját aligha tesszük emlékként a szobánk falára
Magam jóval az eredeti, 10 órai időpont előtt hívtam elő a szerb honlapot. De már akkor későn… Minimum egy órával korábban kezdtek, és a néző a kiesett időt, az elszalasztott mérkőzéseket képtelen pótolni. Én is elvesztettem a fonalat. Pedig most már a sorsolási táblákat is feltették. Az utolsó napon, bravó!... Viszont nem töltötték fel folyamatosan eredményekkel, így aztán mintha nem is lettek volna. Az esti helyosztók előtt több súlycsoport táblázatán még csak a selejtezők eredményét lehetett megtalálni. Elérhető volt a mérkőzések sorrendje is, ameddig előre el lehet látni a verseny reggelén, viszont nem frissítették, így dél tájban már azt sem volt érdemes megnyitni. Kénytelen vagyok megindokolni, hogy miért jelentek meg a honlapunkon tényhiányos tudósítások. Én kérek elnézést. Plusz jelzem, hogy az egész serdülő Európa-bajnokság legfontosabb tényeit – összefoglaló írásban – pótlólag közzéteszem. A kötöttfogású csapat szereplése várakozáson aluli volt, ezt kár lenne szépíteni. Viszont hiba lenne leírni ezt a korosztályt. Egyrészt abból a realitásból kiindulva, hogy ma ők a legjobbjaink. Másrészt figyelembe kell venni, hogy kellő nemzetközi tapasztalat híján nekik túl erős volt a mezőny, amelyben a szovjet utódállamok (is) minden súlycsoportban két birkózót indíthattak. És a legtöbbjüknek minden súlycsoportban van legalább két kiváló emberük. A döntő húsz szereplője közül tizenhat képviselt egykori szovjetköztársaságot, rajtuk kívül két román, egy-egy szerb és török birkózó fért be. Egy román, a 38 kg-os Florin még az aranyat is könnyedén megszerezte, rendkívüli tehetség. A maradék kilencből hét jutott Oroszországnak, egy-egy pedig Ukrajnának és Moldovának. Az oroszoknak több tízezer serdülőkorú birkózójuk van, akiket nagyszerű műhelyekben képeznek. És tudnak is birkózni, az biztos! Ott a szakemberek azt is megtehetik, hogy a sok jóból a leginkább akceleráltakat válogatják össze, akik izomzatban és fejben is fejlettebbek a kortársaik átlagánál. De nem érdemes ezen rágódni. A mi adottságaink között csak azt tehetjük: tudomásul vesszük. De nem akárhogyan ám!... A Belgrádban szerepelt „gyerekek” most igen kemény mezőnnyel ismerkedtek meg. Már van tehát tapasztalatuk, és leszűrhettek fontos tanulságokat. Abból lehet építkezni, annak jegyében kell még elszántabban edzeni, akaraterőt gyűjteni. Az biztos, hogy ezek a fiatalok már néhány hét múlva is egészen más szemlélettel lépnek szőnyegre. És akár új sikernemzedékké is erősödhetnek.

SERDÜLŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD Kötöttfogás A magyar csapat tagjai 32 kg: Mizsei Zoltán (FTC). 35 kg: Gombos Alex (FTC). 38 kg: Vitek Amadeusz (Esztergomi BSE), Balajti Gábor (Püspökladányi BE). 42 kg: Kovács Gábor (Esztergomi BSE), Molnár Tibor (Kabai Meteorit). 47 kg: Zurai Rajmund (Diósgyőri BC), Jordán Szilárd (NIKÉ). 53 kg: Tősmagi Attila (ESMTK), Dóczi Mátyás (Dorogi NC). 59 kg: Szinay Csaba (Diósgyőri BC), Déri Dominik (Kaposvári SI). 66 kg: Horváth Ádám (NIKÉ), Zsivnovszky Gergő (Sziget SC). 73 kg: Birtalan Bendegúz (ESMTK). 85 kg: Pénzes Péter (Monor SE), Mezei Dáriusz (Érdi Spartacus) A vigaszági mérkőzések 38 kg: Gugesasvili (grúz)–Balajti technikai tus, 8-0 a 0:40. percben, Vitek–Marlean (moldovai) technikai tus, 10-1 a 3:28. percben, Jakovlev (ukrán)–Vitek technikai tus, 8-0 a 3:43. percben. 42 kg: Kovács–Pauljukov (fehérorosz) 4-0. 53 kg: Gigijev (orosz)–Tősmagi 5-1. 59 kg: Thanaszakisz (görög)–Déri 5-1. 85 kg: Batazsev (orosz)–Mezei sérülés miatt feladva a 0:56. percben, Pénzes–Grigorean (román) technikai tus, 9-0 az 1:58. percben, Cincadze (grúz)–Pénzes 14-8 A bronzmérkőzés. 42 kg: Iszmajlov (orosz)–Kovács tus a 0:50. percben, csípődobás A döntők 32 kg: Gigijev (orosz)–Panis (moldovai) technikai tus, 9-0 az 1:30. percben 35 kg: Iszakov (orosz)–Hudzsadze (ukrán) 8-3 38 kg: Florin (román)–Trofimov (orosz) tus a 0:16. percben, csípődobás 42 kg: Vasziljev (ukrán)–Vlaszov (orosz) 4-3 47 kg: Alijev (orosz)–Muraska (fehérorosz) 6-2 53 kg: Zadajan (orosz)–Hahlovschi (moldovai) technikai tus, 8-0 az 1:07. percben 59 kg: Babocsijev (orosz)–Tiskivszkij (ukrán) tus az 1:00. percben, fordított emelés 66 kg: Gutu (moldovai)–Cojoc (román) 4-2 73 kg: Sztarodubcev (orosz)–Gajics (szerb) technikai tus, 8-0 a 0:54. percben 85 kg: Jevlojev (orosz)–Simsek (török) 4-0

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.