UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-05-23 18:02

A lány, aki férfiakat verne a Forma–1-ben

Az autóversenyzést mindig is férfias sportnak tartották, ennek ellenére a hölgyek száma jelentősen megnőtt a versenypályákon az utóbbi években, néhányan még a Forma–1-ig is eljutottak. Ez a célja az Egyesült Arab Emirátusok 17 éves versenyzőjének Amna Al Qubaisinek is, aki arab nőként azt akarja bebizonyítani: ő is képes arra a pályán, amire a férfiak.

Majer Dániel Amna Al Qubaisi. Jobb, ha megjegyezzük ezt a nevet. Az Egyesült Arab Emirátusok 17 esztendős autóversenyző hölgye ugyanis már háromszor beírta magát a motorsport történelemkönyvébe, és nem úgy néz ki, hogy megelégszik ezzel az eredménnyel.

Amna Al Qubaisi egyenesen a Forma-1-et célozta meg Forrás: thenational.ae
Amna Al Qubaisi egyenesen a Forma-1-et célozta meg Forrás: thenational.ae
Amna még 2015-ben kapott meghívást a gokartosok világbajnokságának számító Rotax Max Challenge-sorozat portugáliai nagydöntőjére az Al Ain Raceway csapattól, hogy a 13-16 éves korosztályban induljon. Ezzel ő lett az első nő, aki az emirátusok színeiben részt vett az eseményen. Akkor még nem alkotott maradandót, másfél évvel később, idén tavasszal azonban már igen, miután megnyerte a Rotax Max Challenge Series senior kategóriáját. Mondanunk sem kell, az első emirátusokbeli hölgyként. Elsőségét a szezon utolsó versenyén biztosította be, miután másodikként szelte át a célvonalat az utolsó futamon. A Daman Speed Academy növendéke ezzel természetesen kiérdemelte a részvételt a szokásos portugáliai nagydöntőn. Jól teszi, ha kiélvezi majd a verseny minden pillanatát, 2018-tól ugyanis elhagyja a gokartok világát és versenyautóra vált. Ő lesz az első emirátusokbeli nő, egyben az első arab versenyző, aki elindulhat a Forma–4-ben, ráadásul nem is akármelyik csapatban, hanem a bajnokok sorát kinevelő, többek között a hétszeres Forma–1-es világbajnok 18 éves fiát, Mick Schumachert is foglalkoztató Prema színeiben. „Ez az első lépés a Forma–1 felé, ami a végső célom. Remélhetőleg gyorsan tudok majd fejlődni és felnövök az elvárásokhoz. Már teszteltem az autót a Yas Marina pályán Abu Dzabiban. A gokartos tapasztalataim segíteni fognak, de azért ez teljesen más világ. Örülök, hogy már első alkalommal sem volt rossz a tempóm, valamint annak is, hogy a Premánál versenyezhetek” – nyilatkozta a lány a sport360.com-nak. Édesapja, a Daman Speed Academy alapítója is rendkívül büszke lányára, aki a számos F4-es bajnokság közül az Egyesült Arab Emirátusok bajnokságában indul majd. „Négy évünkbe telt, hogy kineveljünk egy olyan versenyzőt, aki feljebb tud lépni és gokartról versenyautóra válthat.” És hogy miként lesz egy arab kislányból az autósport csúcskategóriáját hajszoló versenyző? „Még csak három éves voltam, amikor már apukámmal quadoztam a sivatagban. Ezután elvitt, hogy kipróbáljam magam egy bérgokartban. Lassan elkezdett tanítgatni, és azt mondta, ha tényleg ez az, amit igazán szeretnék, akkor mindenben támogatni fog” – meséli Amna, aki személyes céljai mellett másról is szót ejtett. „Szeretném megmutatni a világnak, hogy a nők is ugyanúgy képesek bármire még egy kimondottan férfias sportágban is.” További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalon.