UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-05-24 09:08

Megvan Balogh és Marosi utóda

Kivételes tehetség – állítja a 17 éves Szép Balázsról Szloboda József, az öttusázók utánpótlás-kapitánya. Szerinte az ifjúsági A korosztályú országos bajnokságon minden tusát megnyerve az élen végző fiatal az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Balogh Gábor és az ötkarikás harmadik Marosi Ádám utóda.

reb Szép Balázs nem mindennapi tettet vitt véghez a hétvégén, a Mizsér Jenő emlékének szentelt ifjúsági A országos öttusabajnokságon. A BHSE fiatalja úgy győzött, hogy megnyerte a vívást, az úszást és a kombinált számot is. A 17-18 éves korosztálynak még nem rendeznek lovaglást, de ha igen, talán azt is behúzza…

szep_balazs_ifi
szep_balazs_ifi
„Abszolút nem megszokott, hogy valaki az összes tusát megnyerje egy versenyen” – kezdi Szloboda József, az öttusázók utánpótlás-kapitánya. „Balázs kivételes tehetség, megvan Balogh Gábor és Marosi Ádám utóda. Nagyon egyben van a srác, nem véletlen, hogy Martinek János felnőttkapitány számol vele az eggyel idősebb korosztály, a juniorok világeseményein is.” Maga Szép – aki áprilisban a junior ob-n is a legjobbnak bizonyult – nem görcsölt rá a bajnokságra, hiszen a korábbi válogatókon már biztosította, hogy indulhasson az ifjúsági A korosztály világ- és Európa-bajnokságán. „Pedig nem is indult jól a vívás, az első néhány asszóban kétszer-háromszor kikaptam, miközben a harmincötből összesen számláltam hat vereséget” – mondja a BHSE 17 éves öttusázója, akiről két éve itt közöltünk portrét. „Nem számítottam rá, hogy végül minden számban győzök, szerintem még sosem fordult elő velem ilyen, sőt, nem is emlékszem rá, hogy ez mostanában bárkinek sikerült volna. A vívás alatt, egy-két tusnál éreztem, hogy magabiztos vagyok, de egyébként végig koncentrált voltam, egyik szám után sem bíztam el magamat.” A célba érve alig akarta elhinni, hogy a futásból és lövészetből álló kombináltban is nyert, így hibátlanul lett övé a bajnoki cím. Az ünneplés egyébként kissé rendhagyóra sikerült doppingellenőrzés miatt. amely a verseny végén várt rá. Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően Szép ott lesz nyáron az ifjúsági A korosztály világ- és Európa-bajnokságán, valamint a junior Eb-n is indulhat, s nagy valószínűséggel a junior vb-ről sem hiányzik majd. „Zsúfolt lesz a program, kár, hogy a barátok és a pihenés a háttérbe szorul majd, de hát valamit valamiért, nagyon örülök, hogy ennyiszer bizonyíthatok.” A hétvégi budapesti ob-n a lányoknál Gulyás Michelle (KSI SE) győzött, aki a vívásban ugyan kilencedik lett, ám az úszást és a kombinált számot behúzta. „Az esélyesek nagy fölénnyel nyertek, viszont mögöttük szoros a mezőny, öröm volt kiélezett küzdelmet látni. Már megvan, kik indulhatnak a korosztály kontinensviadalán, de az illetékeseknek még rá kell bólintaniuk így egyelőre nem mondanék neveket.” Szloboda ellenben készségesen diktálja azoknak a névsorát, akik a nyáron Portugáliában rendezendő kvalifikációs versenyen megpróbálhatják kiharcolni az indulást a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A játékokon a 2000-2003-as születésű fiatalok szerepelhetnek, így a fiúk között Viczián Bence (BHSE), Tamás József (Volán Fehérvár), Válik Ferenc (KRVSE) és Katona Bálint (Volán Fehévár), míg a lányoknál Gulyás Michelle (KSI SE), Dallos Lilla (BHSE), Sarcia Borbála (KSI SE) és Szarka Luca (Volán Fehérvár) kvótát igyekszik kvótát szerezni az ifjúsági olimpiára. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalon.