UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-05-24 21:51

Első nap, korosztályos csúcs

Az ifjúsági úszók hódmezővásárhelyi országos bajnokságának első napján Késely Ajna és Holló Balázs is aranyérmet szerzett 400 m vegyesen, Milák Kristóf korosztályos csúcsot döntött 50 m háton, este pedig a váltókkal zárult az igen bőséges program. A fiataloknak négy napjuk maradt meggyőzni a szövetségi kapitányt, hogy van helyük a hó végén kezdődő izraeli ifjúsági Európa-bajnokságon.

Leiner Soma Szerdán megkezdődött a 89. országos ifjúsági bajnokság a Gyarmati Dezső Sportuszodában, ahol szombatig láthatjuk a magyar úszósport legnagyobb tehetségeit. A tiszántúli város rutinos rendezőnek számít, hiszen tavaly nem csak hazánk, hanem Európa legjobb fiataljai is itt mérték össze tudásukat. A versenyzés örömét Széles Sándor mesteredző halála árnyékolta be.

A női 4x200 méteres gyorsváltó érmesei Fotó: Egri Úszó Klub/Facebook
A női 4x200 méteres gyorsváltó érmesei Fotó: Egri Úszó Klub/Facebook
A nyitónap a szokásoknak megfelelően a reggeli előfutamokkal kezdődött, délután öt órától vált igazán élessé a küzdelem, hat számban középdöntőt, nyolcban döntőt úsztak a legjobbak. Nem kellett sokat várni az első korosztályos csúcsra: Milák Kristóf az 50 méteres hátúszás középdöntőjében 25,93-as idejével állította fel az új rekordot, és bár a döntőben ettől egy tizeddel elmaradt, felállhatott a dobogó legfelső fokára.  De nem ez volt számára a nap egyetlen aranyérme: 200 férfi gyorson szinte végig vezetve győzött, alig két tizeddel megelőzve Holló Balázst. Az Egri Úszó Klub versenyzőjének nem volt ideje a búslakodásra, bő félórával később a 400 méteres vegyes döntője várt rá, ahol kiváló úszással védte meg tavalyi elsőségét. Ugyanebben a számban a nőknél Késely Ajna a várakozásoknak megfelelően teljesített: a Kőbánya SC bajnoka három másodpercet vert a mezőnyre. A mindössze 15 éves Vécsei Réka természetesen ott volt a 200 m mell legjobbjai közt, és bár két másodperccel elmaradt attól az időtől, amellyel egy hónappal ezelőtt Hosszú Katinkát is maga mögé utasította, így sem akadt vetélytársa a miskolciak úszójának. Figyelemre méltó volt Böhm Sebestyén teljesítménye, a Budafóka 16 éves versenyzője a legjobb idővel kvalifikálta magát a csütörtöki döntőbe. Két gyorsváltó döntőjével zárult a szerdai verseny, a nők 4x200 méteren, a férfiak 4x100 méteren ugrottak vízbe. Előbbi a nap legszorosabb küzdelmét hozta, mégpedig a Kőbánya SC és az Egri Úszó Klub között, mindössze egy század döntött a fővárosiak javára. Késely Ajna ezúttal is klasszis teljesítménnyel rukkolt ki,  ő egyedül úszott két percen belüli időt a mezőnyben, ez pedig aranyat ért a váltó számára. A férfiaknál azonban egri siker született, Németh Nándor vezetésével egy másodpercet vertek a Budafóka négyesére. Csütörtökön még bőségesebb kínálat várja az úszósport szerelmeseit, hiszen 12 számban avatnak országos bajnokot Hódmezővásárhelyen. A verseny szombati zárása után hirdeti ki Sós Csaba az izraeli ifjúsági Európa-bajnokságra utazó csapatot, így a fiataloknak néhány napjuk maradt a keretbe kerülésre. A szövetségi kapitány szerint a legjobbaknak ez a hét csak a felkészülés része, és olyan versenyzőket is szemügyre vehetnek az uszodába kilátogatók, akik a budapesti felnőtt világbajnokságon is szerepelni fognak.