UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-05-25 09:21

Sessegnon a legjobb lehet

Még csak most töltötte be a tizenhetet, de már sorban állnak érte a Premier League élcsapatai. Ryan Sessegnon tavaly mutatkozott be a felnőttek között Gera Zoltán egykori klubjában, a jelenleg az angol másodosztályban szereplő Fulhamben, mára pedig a világ egyik legígéretesebb balhátvédjének tartják, aki mellesleg gólokat is lő. A következő szezontól alighanem a Premier League-ben találkozhatunk vele.

Majer Dániel Azért ahhoz csak tudni kell valamit, hogy az ember alig több mint 17 éves futballistaként Jürgen Klopp legfőbb célpontja legyen a közelgő átigazolási időszakban. A Fulham balhátvédjével, a születésnapját május 18-án ünneplő Ryan Sessegnonnal pedig pontosan ez a helyzet. Az angol másodosztály hatodik helyén záró együttes felnőtt csapatában tavaly nyáron 16 évesen és két hónaposan bemutatkozó futballista kivételes szezonon van túl, amely során elérte, hogy a szakemberek posztja egyik legígéretesebb fiatal játékosának tartsák.

Sessegnon 16 évesen mutatkozott be a Fulham felnőttcsapatában Forrás: thesun.co.uk
Sessegnon 16 évesen mutatkozott be a Fulham felnőttcsapatában Forrás: thesun.co.uk
Teljes nevén Kouassi Ryan Sessegnon Wandsworthben született, nyolcévesen csatlakozott a Fulhamhez ikertestvérével, a jelenleg a klub U18-as együttesét erősítő Stevennel, akinek a példájából is látszik, hogy Ryan rendkívül gyorsan lépdelt fel a londoniak utánpótlásának ranglétráján. Menet közben bizonyította, hogy remek balhátvéd ugyan, de támadóként is lehet rá számítani. A legutóbbi szezonban 15 évesen már az U18-as együttesben játszott, tavaly nyáron pedig az első csapat keretébe került. A bemutatkozására sem kellett sokat várni, augusztus 9-én, a Leyton Orient ellen idegenben megnyert Liga Kupa-találkozón rögtön kezdőként számított rá Slavisa Jokanovic menedzser. Hét nappal később bajnokin is debütált a Leeds United elleni döntetlen alkalmával, ugyancsak kezdőként. Tizenhat évesen nem rossz – gondolhatnánk, az ifjú védő négy nappal később azonban emelte a tétet, amikor a Cardiff ellen hazai pályán is bemutatkozott, ráadásul gólt is szerzett, amellyel ő lett az első 2000-es években született futballista, aki az angol profiligák bármelyikében betalált, valamint 16 évesen és 94 naposan a Championship, azaz az angol másodosztály történetének legfiatalabb gólszerzője címet is megszerezte. Három meccsel később újabb gólt szerzett, ezután azonban viszonylagos csend következett, nem csak a gólok, de a játékpercek terén is. Október 1. és január 14. között mindössze kétszer lépett pályára, jóllehet, mindkétszer kezdőként, a Rotherham ellen pedig első gólpasszának is tanúi lehettünk. Ahhoz azonban már idény eleji teljesítménye is elég volt, hogy a januári átigazolási időszak egyik sztárja legyen, hiszen olyan klubok jelentkeztek be érte, mint a Liverpool, az Arsenal, a Manchester United. a Manchester City, a Chelsea és a Tottenham, szóval a Premier League komplett élmezőnye. Ő azonban maradt, a jelek szerint nem hiába, tavasszal ugyanis a szezon kezdetéhez hasonlóan ismét rendszeres játéklehetőséget kapott, többnyire kezdőként, a később a másodosztály bajnoki címét bezsebelő Newcastle ellen pedig olyat tett, amire ismét felkapta a fejét a futballvilág. A már akkor is a tabella tetején álló szarkáknak idegenben, a második félidő elején nyolc perc leforgása alatt kettőt rúgott, 3-1-es győzelemhez segítve a Fulhamet. Korábban emlegetett sokoldalúságáról ezen a találkozón is tanúbizonyságot tett, a balhátvéd posztja helyett ugyanis feljebb, balszélsőként játszott.
Eddigi legjobb mérkőzését a Newcastle ellen játszotta Forrás: dailystar.co.uk
Eddigi legjobb mérkőzését a Newcastle ellen játszotta Forrás: dailystar.co.uk
Tavasszal nem csak bajnokikon, hanem az FA-kupában is meg-megvillant, a Cardiff ellen a harmadik körben gólt szerzett, a Hull City ellen egy fordulóval később pedig újabb gólja mellett gólpasszt is adott. A szó nagybetűs értelmében vett áttörést hozott neki tehát a 2016/17-es szezon, amely során a modern szélsőktől mondhatni elvárható sebessége mellett a keresztlabdáival, passzaival és befejezéseivel is kitűnt, mint ahogy azt a mellékelt ábra mutatja. De hogyan tovább? A Fulham hatodik lett a másodosztályban, így esélye nyílt részt venni az utolsó feljutó helyért zajló playoffban, amely során azonban kikapott a Readingtől, úgyhogy jövőre is marad a Championshipben. Sessegnon azonban aligha, hiszen már a télen is őrült verseny folyt érte, az pedig szinte kizárt, hogy a nyáron ne kerüljön a Premier League-be. A megszerzésére az ESPN értesülései szerint jelenlegi állás szerint a Liverpoolnak van a legnagyobb esélye, Jürgen Klopp kívánságlistáját konkrétan ő vezeti, így ne lepődjünk meg, ha a következő idénytől vörösben tűnik fel az Anfield Roadon. Személyiségéről sokat elárul, hogy a körülötte kialakult óriási felhajtás egyáltalán nem zavarta meg, csapattársai szerint az öltöző egyik legcsendesebb tagja. Egyik társa, Kevin McDonald a következőket mondta róla: „Valószínűleg a szabadidejében is állandóan focizik, mert kizárt dolog, hogy számítógépes játékokkal játsszon.” Stefan Johansen, a Fulham középpályása ehhez a maga részéről csak annyit tett hozzá: „Kilencvenkilenc százalékig biztos vagyok benne, hogy a világ egyik legjobb balhátvédje lesz belőle.” Csapattársai mellett edzője, Slavisa Jokanovic is remek véleménnyel van róla. „Fantasztikus lehetőségek rejlenek benne, igazi győztes. Egyelőre azonban mindennél fontosabb, hogy ne helyezzék óriási nyomás alá, hiszen még nagyon fiatal. Jó játékos lesz belőle, az azonban csakis rajta múlik, hogy a legjobbá válik-e, vagy csak simán jó lesz. Előbbihez áldozatokat kell hoznia, el kell felejtenie a családot, a pénzt, a barátokat. Minden tőle függ. Még gyerek, de már a felnőttek között kell helytállnia, én pedig felnőttként is kezelem” – nyilatkozta a Daily Mailnek a menedzser. Sessegnon duplája a Newcastle ellen (0:09-től): További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.