UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-05-25 11:26

Nem leányálom

Pénteken megkezdi szereplését a leány U19-es labdarúgó-válogatott a hazai rendezésú elitkörben. Turtóczki Sándor együttese a belgák, a spanyolok és az oroszok ellen igyekszik kiharcolni a kijutást az Európa-bajnokságra a Hidegkuti Nándor Stadionban, egy dolog pedig előre borítékolható: nem lesz egyszerű dolga.

Majer Dániel A korosztályos labdarúgó-válogatottak közül utolsóként az U19-es leánycsapat is nekivág idei legnagyobb kalandjának és megpróbálja kiharcolni az Európa-bajnoki szereplést. Turtóczki Sándor együttese nincs könnyű helyzetben, kimondottan erős ellenfelekkel került egy csoportba az elitkörben, a hazai pálya jelentette előnyökre azonban így is számíthat.

A továbbjutáshoz bravúrok kellenek Forrás. mlsz.hu
A továbbjutáshoz bravúrok kellenek Forrás. mlsz.hu
Az U17-es leányoknak és az U19-es fiúknak nem jött össze a kijutás, a Szélesi Zoltán vezette U17-es fiúcsapat pedig már túlvan az Eb-szereplésen. Most a Turtóczki irányította leányegyüttesen a sor, hogy őszi szereplésénél is nagyobb bravúrt végrehajtva kijusson a kontinenstornára. „A második hely elérhetőnek látszott” – nyilatkozta októberben, a selejtezők első körét követően a szövetségi edző, miután csapata nem kis meglepetésre az első helyen jutott tovább az elitkörbe. A lányok akkor a jóval esélyesebbnek tartott dánokat legyőzve végeztek az élen, azóta pedig a május végi haza tornára készülnek. Rossz hír, hogy a sorsolásnál a mieink csoportgyőzelmük ellenére kicsúsztak az első kalapból, így eleve a jóval erősebb válogatottak közül kaphattak ellenfelet. Aztán, ha lehet, még a nívós együttesek sorából is a legjobbakat húzták ki nekik: a spanyolok és a belgák mellett az orosz válogatott lesz az ellenfelük a Budapesten és Dabason rendezendő tornán. Ennek tükrében annyi felkészülési mérkőzést játszott a magyar együttes, amennyit csak lehet. A társaság márciusban az Isztria-kupán B válogatott fedőnéven, de többségében az U19-es csapat tagjaira épülő kerettel a nyolccsapatos mezőnyben utolsóként helyen zárt, áprilisban pedig a női futball legjobbjainak tartott németekkel csapott össze Telkiben, és 3–0-s vereséget szenvedett. A ráhangolódást meglehetősen korán, több mint egy hónnappal az elitkör kezdete előtt, immár Dabason fejezte be az együttes Izland ellen. A két nap leforgása alatt lejátszott duplamérkőzés első felvonásán a lányok 2–0-ra nyertek, második nekifutásra pedig 1–1-es döntetlent játszottak. A második találkozóval az eredmény ellenére Turtóczki tréner jóval elégedettebb volt, mondván, a mutatott játék alapján azon teljesített jobban a csapat, s ha az elitkörben is úgy játszik, nagy baja nem lehet. Ezzel együtt természetesen a továbbjutás csak a legmerészebb álmokban szerepelhet, a szakvezető szerint a spanyolok a továbbjutást érő csoportgyőzelem egyértelmű esélyesei, de a belgák sem sokkal maradnak el tőlük játékerőben. „Három nagyon erős rivális ellen játszunk. A belgák ellen kezdünk, jól felkészültünk rájuk, meglepetést szeretnénk okozni. A spanyolok kiemelkednek a mezőnyből, igazi európai topcsapatnak számítanak. Szeretném, ha megmutatnánk, hogy szervezett játékkal bárkivel fel tudjuk venni a versenyt és a játékosok a tudásuk legjavát nyújtanák. Ha ez megvalósul, akkor az eredménytől függetlenül elégedett leszek” – nyilatkozta Túrtóczki Sándor az mlsz.hu-nak. A mieinknek az oroszok ellen lehet a legtöbb keresnivalójuk, kezdeni azonban a belgák ellen fognak péntek délután négy órakor a Hidegkuti Nándor Stadionban.

A NŐI U19-ES ELITKÖR PROGRAMJA Május 26., péntek: Magyarország–Belgium, Új Hidegkuti-stadion, 16.00 Spanyolország–Oroszország, Dabas, 16.00 Május 28., vasárnap: Spanyolország–Magyarország, Új Hidegkuti-stadion, 16.00 Belgium–Oroszország, Dabas, 16.00 Május 31., hétfő: Oroszország–Magyarország, Új Hidegkuti-stadion, 16.00 Belgium–Spanyolország, Dabas, 16.00

A MAGYAR  VÁLOGATOTT KERETE Kapusok: Varga Luca (MTK Hungária FC), Barti Luca (Kóka FNLA); védők: Kun Barbara Viktória FC, Fél Patrícia (ETO FC Győr), Turányi Lilla (MTK Hungária FC), Németh Hanna (Kóka FNLA), Rozmis Gabriella (Kóka FNLA), Csigi Eszter (Ferencvárosi TC), Fél Alexandra (ETO FC Győr); középpályások: Krascsenics Petra (MTK Hungária FC), Gruber Brigitta (Kóka FNLA), Csányi Diána (MTK Hungária FC), Csiki Anna (Ferencvárosi TC), Kocsán Petra (Ferencvárosi TC), Gelb Mónika (MTK Hungária FC); csatárok: Süle Dóra (ETO FC Győr), Magyarics Zoé (Viktória FC), Oláh Adrienn (MTK Hungária FC) További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.