UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-05-28 12:45

Flamótól Rippig

Rendhagyó cikk következik vasárnapi retrórovatunkban: a 16 éves Szoboszlai Dominik lehet az elmúlt 99 év legfiatalabb magyar felnőttválogatottja, amivel a teljes rangsorban az ötödik helyre kerülhet. Megnéztük hát, ki az a négy futballista, aki nála is fiatalabban debütált a nemzeti tizenegyben.

reb Kilencvenkilenc éve nem látott húzás jöhet Bernd Storcktól – szólt a prognózis néhány héttel ezelőtt Szoboszlai Dominik esetleges felnőttválogatottbeli meghívójáról. Az előrejelzés később valósággá vált: a Red Bull Salzburg légiósát, az U17-es Európa-bajnokságon hatodik helyezett magyar korosztályos válogatott kapitányát tényleg a keretbe invitálta a német szakember az oroszok elleni június 5-i hazai felkészülési, valamint a június 9-én Andorrával vívandó világbajnoki selejtezőre.

orth_gyorgy01
orth_gyorgy01
Amennyiben Szoboszlai pályára is lép valamelyik mérkőzésen, az elmúlt majd’ száz esztendő legfiatalabb játékosa lehet a válogatottban: a 2000. október 25-én született tinédzser júniusban még csak 16 éves és hét hónapos lesz. Rajta kívül csak négyen debütáltak fiatalabban a nemzeti tizenegyben. Az esetleges rekord apropóján megnéztük, kik szerepelnek a magyar futball talán legnagyobb ígérete előtt az életkor szerinti rangsorban. 1. Horváth József (15 éves és 6 hónapos) Noha 1906. április 1-jén rendezték a meg a Csehország elleni barátságos meccset, Stobbe Ferenc szövetségi kapitány cseppet sem tréfának szánta a 15 és fél éves Horváth József pályára küldését. A „Flamó” becenéven ismert fiatalt kora legtehetségesebb játékosainak egyikeként tartották számon, s ha nem kínozzák derékproblémák, eredményesebb és hosszabb karrier lehetett volna az övé. Azért a BTC játékosa így is nyomot hagyott maga után: ő a valaha volt legfiatalabb futballista a magyar válogatottban. Ráadásul irigylésre méltó mérleget produkált piros-fehér-zöldben: hat válogatott meccsen öt gólt szerzett; a premier után egy évvel, ugyancsak a csehek elleni mérkőzésen triplával vállalt részt az 5–2-es diadalból. 2. Bíró Gyula (16 éves és 5 hónapos) A fiatalok éve volt 1906, hiszen Horváth mellett másik tinédzsert is a mélyvízbe dobtak: az alig 16 és fél éves, a pályafutását kapusként kezdő Bíró Gyula is lehetőséget kapott a csehek elleni újabb, 4–4-es döntetlennel zárult alkalmával. A szövetségi kapitány sem akárki volt: a két meccsre a tisztséget elvállaló Hajós Alfréd úszó, hazánk sporttörténetének első olimpiai bajnoka küldte pályára Bírót. A fiatal MTK-játékos később részt vett a válogatottal az 1912-es olimpián. Visszavonulása után német, lengyel, román és spanyol klubban edzősködött, majd zsidó származása miatt a második világháború előtt Mexikóba menekült, s élete végéig ott is maradt.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

3. Holits Ödön (16 éves és 186 napos) Holits a két fiúnál valamivel idősebben, 16 és fél évesen lépett pályára először a magyar válogatottban, szereplésének azonban különleges értéket ad, hogy kapusként debütált: az Ausztria elleni barátságos meccsen 3–2-re nyert a magyar válogatott. Holits az MTK-val később bajnoki címet szerzett. Sokoldalúságát mutatja, hogy 1908-ban távolugróként szerepelt a londoni olimpián. 4. Orth György (16 éves és 188 napos) „Annyiban az Aranycsapat játékosainak előfutára volt, hogy mindig mást csinált, mint ami az adott helyzetben elvárható lett volna” – írja Orth Györgyről Bocsák Miklós és Imre Mátyás a 100 év futball című könyvben. A ballal és jobbal egyaránt remekül cselező, afféle karmesterként az egész csapatot vezénylő játékos ugyancsak 16 és fél évesen mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, hiszen az 1917-es Ausztria elleni, 2–1-re megnyert mérkőzésen pályára küldte őt Herczog Endre szövetségi kapitány. A Ripp becenévre hallgató klasszis később további 31 alkalommal szerepelt a válogatottban, nyolc bajnoki címet nyert az MTK-val, háromszor gólkirály lett, ám a számos siker ellenére a pályafutása mégsem teljesedhetett ki. Mindössze 24 éves volt, amikor az FC Austria elleni mérkőzésen az osztrákok védője, Hans Tandler brutálisan beleszállt. Orth lába térdből kifordult, s hiába a hosszú kihagyás, már nem tudott korábbi fényében visszatérni a pályára. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor Birgit Fischer Hamza Yerlikaya Szilágyi Áron Max Verstappen Nagy Zsuzsanna Kirani James Martina Hingis Michael Phelps