UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-05-29 15:13

Címvédés Zalakaroson

Kántor Gergely megvédte címét az U20-as országos sakkbajnokságon, melyen a lányok küzdelmében Terbe Zsuzsanna győzött. A fiúk között a tizenkét éves Csíki Endre hatodik helye, a lányok mezőnyében a tizenegy éves Karácsonyi Kata bronzérme és a tizenkét éves Demeter Dorina negyedik helye volt a legnagyobb meglepetés.

L. G. Zalakaroson véget ért a Sax Gyula és Bárczay László emlékére rendezett hagyományos nyílt verseny. Az A csoportban 29 ország 117 versenyzője képviseltette  magát, a verseny erejét pedig mutatja, hogy  34 nagymester és 41 nemzetközi mester indult az idei viadalon. Természetesen Rapport Richárd volt az esélyes, aki a második fordulóban becsúszott váratlan veresége ellenére a torna finisében szenzációs négyes nyerő sorozattal megszerezte az első nyílt bajnoki címét.

Kántor Gergely 2
Kántor Gergely 2
A verseny része volt az U20-as országos bajnokság is, a fiúk az A csoportban, a lányok a B csoportban szerepeltek, de a nagy érdeklődésre való tekintettel az idén még C csoportot is kellett indítani. A három csoportban egyébként összesen 281 versenyző indult, a legnépesebb külföldi kontingenst az indiaiak alkották, akik saját nagykövetükkel is találkozhattak, Rahul Chhabra ugyanis ellátogatott Zalakarosra. A körülmények kitűnőek voltak, és a szövetség azokat is igyekezett kiszolgálni, akik nem lehettek ott a versenyen: élőben közvetítették az össze partit. De térjünk vissza a juniorbajnoksághoz! A fiúk között Kántor Gergely, Kozák Ádám és Marosi Levente futott versenyt az elsőségért, végül tiszteletet parancsoló, 5,5 pontos teljesítménnyel Kántor Gergely győzött, azzal megvédte bajnoki címét. Kozák Ádám 5 ponttal lett a második, Marosi Levente pedig 4 ponttal a harmadik. A legnagyobb meglepetést a mindössze 12 éves Csíki Endre okozta, aki hatodikként zárt az U20-as mezőnyben. A lányok között Terbe Zsuzsanna nyerte meg a bajnoki címet, méghozzá 6 pontot gyűjtve. A második helyre Egyed Judit futott be, a harmadik helyet pedig a torna legnagyobb meglepetését okozva a tizenegy éves Karácsonyi Kata szerezte meg, Buchholz-számítással lemaradva Egyed Judittól és ugyanazzal megelőzve a tizenkét éves Demeter Dorinát. „Rendkívül népes és színvonalas verseny volt, ráadásul rekordlétszámmal. Újra bebizonyosodott, hogy érdemes a juniorbajnokságot ilyen rangos versenybe beiktatni, hiszen a fiatalok komoly tapasztalatokat szerezhetnek az erős mezőnyben. Ráadásul kitűnően is szerepeltek, így többségük jónéhány Élő-ponttal gazdagodott. Karácsonyi Kata hatalmasat lépett előre, nem kevesebb, mint százhuszonnégy ponttal gazdagodott. Az ő szereplése, Demeter Dorináéval és Csíki Endréével együtt a legnagyobb és a legkellemesebb meglepetés volt” – értékel Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke. A két győztes, Kántor Gergely és Terbe Zsuzsanna jogot szerzett az indulásra az U20-as világbajnokságon, melyet új időpontban, november 12-26-án rendeznek meg az olaszországi Tarvisióban.

U20-AS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, ZALAKAROS Végeredmény Fiúk: 1. Kántor Gergely (Aquaprofit Nagykanizsa) 5,5 pont, 2. Kozák Ádám (Csuti SK Zalaegerszeg) 5, 3. Marosi Levente (MTK Budapest) 4, 4. Szukics Ádám (Haladás VSE Szombathely) 4, 5. Havasi Gergő (Hűvösvölgyi SSC) 3,5, 6. Csíki Endre (Kisújszállási SE) 3,5 Leányok: 1. Terbe Zsuzsanna (Alsószölnök SC), 2. Egyed Judit (Barcza Gedeon SC) 5, 3. Karácsonyi Kata (Aquaréna Kőbánya SC) 5, 4. Demeter Dorina (Baptista Sakkiskola Velence) 5, Simon Lili (Dunaharaszti MTK) 4,5, 6. Kovács Judit (Honvéd Auróra SE) 4,5