UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-05-30 12:21

Búcsú nélkülünk

A hét végén a koszovói Pristinában utoljára rendezik meg a regionális karate Európa-bajnokságot, amelyet megszüntet az Európai Karate Szövetség. A magyar versenyzők szakmai okok miatt nem lesznek ott az utolsó felnőtt és korosztályos csapatversenyen.

Lakner Gábor A hét végén rendezik meg a kadet, junior, U21-es és felnőtt regionális karate Európa-bajnokságot, de akárcsak tavaly, a magyar válogatott az idén is távol marad a megméretéstől. Egy évvel ezelőtt a törökországi Izmirben bonyolították le a kontinensviadalt, akkor a terrorveszély miatt sorra mondták le a válogatottak a részvételt, és végül a magyar csapat is úgy döntött, nem utazik el a visszalépések miatt komolytalanná váló felnőtt és korosztályos csapatversenyre. Az idén szakmai okok miatt nem lesznek ott a magyar versenyzők a koszovói Pristinában, így a megméretés a mieink nélkül búcsúzik el a versenynaptártól.

Regionális karate Eb
Regionális karate Eb
A regionális Európa-bajnokságot a Klubcsapatok Európa-bajnoksága helyett hívta életre 2002-ben az Európai Karate Szövetség (EKF), 85 régióra osztva fel a kontinens területét. A szabályok értelmében minden régió külön gárdával képviseltetheti magát, így a sportágban élenjárók közül az angolok például három, a franciák négy csapatot indíthatnak, a férfiak között öt (plusz két tartalék), a nők között három (plusz egy) fővel. Az EKF az idei, Törökországban megrendezett kongresszusán azonban úgy döntött, tizenöt év után megszünteti a regionális Európa-bajnokságot, így a viadalt Pristinában rendezik meg utoljára. „Nem volt ez rossz verseny abból a szempontból, hogy lehetőséget adhattunk rajta a fiataloknak, akik a tapasztalatszerzés mellett sikerélménnyel térhettek haza. Egy ideje azonban lefelé tartott ez a megméretés, így nem ért váratlanul a megszüntetése” – mondja honlapunknak Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány. „Az okokról csak találgatni tudok, de valószínűleg az is közrejátszik, hogy az olimpia közeledtével az egyéni versenyszámok kerülnek előtérbe, a csapatverseny pedig kicsit háttérbe szorul.” A szakembert a távolmaradás okáról is megkérdeztük, amelynek az idén kizárólag szakmai okai vannak. „Nehéz döntés volt, de végül úgy határoztunk, nem utazunk el az utolsó regionális Európa-bajnokságra. Egyrészt nagyon sűrű a versenynaptár, a versenyt egy héttel a magyar bajnokság után rendezik meg, másrészt komoly feladatok várnak még a versenyzőinkre az idén, és nem szabad őket túlterhelnünk. Muszáj pihenőidőt adnunk nekik, így az tűnt a legokosabbnak, ha kihagyjuk ezt a versenyt. Ezt az Eb-t nem övezi jelentős figyelem, nincsen komoly presztízse, viszont rengeteg pénzbe, időbe és energiába került volna a részvétel, aminek nem láttuk értelmét.”