UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-05-30 14:04

Késely Ajna: Hajtottam, amíg meghaltam

Anyukájáért úszott a „meghalásig” a 15 éves Késely Ajna az országos ifjúsági bajnokságon, amelyen kilenc arany- és három ezüstérmet szerzett. A Kőbánya SC üdvöskéje profibbá válásról beszél, amelyet jól mutat, hogy a három nagy nyári megméretés közül egyelőre csak az ifjúsági Európa-bajnokságra koncentrál.

reb Szinte meg kell feddnünk Késely Ajnát, aki tavaly 12 aranyérmet szerzett a hódmezővásárhelyi ifjúsági úszóbajnokságon, most pedig „beérte” kilenc elsőséggel (és három második hellyel). Persze ez csak tréfa, hiszen elképesztő, amit a Kőbánya SC még csak 15 éves tehetsége ismét véghezvitt.

kesely_ajna_ifiob_musz01
kesely_ajna_ifiob_musz01
„Ezúttal csak a mellúszószámok maradtak ki a sorból, egyébként minden távon rajthoz álltam, azt sem tudom, hány métert úsztam versenyben – összegez Ajna. – Az utolsó napra már nagyon szétestem lelkileg. Fel is hívtam anyukámat, aki éppen a Kinizsi 100-as túrára készült. Fáradt voltam a döntők előtt, tartottam attól, hogy nem fog menni úszás, mire ő megnyugtatott: »Én túrázom érted, te ússz értem.« Ez sokat segített, így sikerült az utolsó napon három nehéz számban, kétszáz háton, kétszáz gyorson és kétszáz vegyesen is nyernem” – mondja Késely, akinek szavai jól jelzik: hiába járt már olimpián és nyert felnőtt Eb-aranyérmet, végez nap mint nap felnőttmunkát, végtére is 15 éves tinédzser. Miközben mások sokat adnának akár egyetlen aranyéremért is, Ajna már annyit gyűjtött, hogy nem tudja pontosan, mennyi ifjúsági bajnoki címnél jár. „Apával táblázatot készítünk, ahhoz összeszámoljuk majd. Egyébként hiába győztem sokadszor, minden sikernek ugyanúgy tudok örülni.” Késely az edzőivel (Turi Györggyel és Güttler Károllyal) együtt felkészülésnek szánta az ob-t.  „Sokkal nehezebb volt, mintha simán edzettem volna. A rengeteg szám miatt sokszor azt sem tudtam, mi következik, bemelegítés, futam, eredményhirdetés, átvezetés, következő futam – csak kapkodtam a fejemet. Karcsi bá’ mondta be a következőt feladatot, de egyszer még ő is elkeveredett, és futottam a futamom után” – jegyzi meg Késely. A hódmezővásárhelyi ob jól mutatta, hogy egyik évről a másikra mennyivel profibb lett a tavaly ugyanitt négy ifjúsági Európa-bajnoki aranyérmet nyerő versenyző. „Egy éve még előfordult, hogy egy bemelegítésnél húztam az időt, nem maximális odafigyeléssel csináltam végig. Most nem voltak ilyen apró fegyelmezetlenségek, minden pillanatban maximálisan koncentráltam. Eleve is, az elmúlt két hétben ott edzőtáboroztunk, és mindig én voltam az első a tornateremben, a medencénél, szinte versenyhangulatban készültem. A bajnokságon pedig minden számban hajtottam, amíg úgy éreztem, hogy kész, vége, meghaltam.” A miért lett profibb kérdésre pedig pofonegyszerű a felelet: „Annyi kihívás vár rám, hogy muszáj összeszednem magamat.” S akkor a nyári feladatokról: előbb a hó végén Izraelben indul az ifjúsági Európa-bajnokságon, majd júliusban következik a felnőtt-világbajnokság Budapesten, az eseményen egyéni számban is tempózik. A szezont és a nyarat az indianapolisi ifjúsági vb-n zárja. „Megzavarodnék, ha minden verseny a fejemben járna, így egyelőre csak a korosztályos Európa-bajnokságra koncentrálok. Szeretnék jól szerepelni rajta.” Akárcsak korábban, Ajna most sem konkretizálta, hogy ami az érmeket illeti, mik a céljai, de az elmúlt években láttuk, mire képes, ha kirobbanó formában van. Mint most. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalon.