UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-05-31 12:39

Kinőtte magát a „gombócfiú”

Sokkolta időeredményeivel az edzőjét, Pass Ferencet a 17 éves Kalmár Ákos a Hódmezővásárhelyen rendezett ifjúsági úszóbajnokságon. A mester szerint bizonyos szempontból korábbi tanítványát, Hosszú Katinkát juttatta az eszébe a fiú. Portré a gyorsúszásban jeleskedő fiatalról, aki a nyílt vízen és a medencében is kiemelkedően eredményes.

reb Nem túlzás, a versenyszámok után csak nézett egymásra edző és tanítványa Hódmezővásárhelyen: Kalmár Ákos minden számában javított egyéni legjobbján, 800 és 1500 m gyorson ráadásul korosztályos magyar csúcsot úszott a hódmezővásárhelyi országos ifjúsági bajnokságon. „Az edzőm, Pass Ferenc kérdezte is tőlem, hogyhogy ilyen jól ment, de nem tudtam rá választ adni” – mondja a Bajai Spartacus 17 éves úszója.

kalmar_akos
kalmar_akos
„Abszolút nem vártam tőle, hogy ilyen jó időkkel nyer, sokkolt a teljesítményével – kommentál Pass. – Korábbi tanítványom, Hosszú Katinka csinálta ugyanezt régen. Nem készültünk egy versenyre, aztán elképesztően jól úszott. Szerencsére, Katinka aztán a fontos viadalokon még egy lapáttal rá tudott tenni, így bízom benne, hogy Ákos is képes lesz felülmúlni önmagát az izraeli ifjúsági Európa-bajnokságon.” Jelen állás szerint – bár hivatalosan még nem hirdettek csapatot, ám Sós Csaba szövetségi kapitány már minden érintettel egyeztetett – Kalmár 400, 800 és 1500 m gyorson indul Netánjában, és várhatóan az augusztusi indianapolisi ifjúsági világbajnokságon is ezeken a távokon áll rajtkőre. A két világverseny önmagában jelentős kihívást jelentene, ám jön mellé egy harmadik is. Kalmár tavaly is tagja volt a nyílt vízi Európa- és világbajnokságon ezüstérmes, korosztályos váltónak, és nyáron ugyancsak indul a nyílt vízi kontinensviadalon. „Úgy érzem, hosszú távon is űzhető párhuzamosan a két szakág, de az idén valamivel nagyobb súlyt kap a medencés változat – mérlegel Kalmár. – Az ifjúsági Európa-bajnokságon szeretnék döntőbe jutni, ha esetleg valamelyik számban a dobogóra érnék, már nagyon boldog lennék.” A mester szerint sokra hivatott a tanítvány, aki az úszást 2008-ban, a pekingi olimpia hatására kezdte el.. „Amikor hozzám került, az alkatát nézve amolyan sűrű gombócfiúnak tetszett, akit inkább néztek súlylökőnek, mint úszónak. Az viszont hamar megmutatkozott, hogy laza a bokája és a válla, ami nagyon fontos a sportágunkban, ráadásul mindig is rendkívül szorgalmas volt, sosem kellett noszogatni az edzésen. Később meg is nyúlt, így most már termetre is ideális az úszáshoz. Nem eléggé robbanékony, ezért a hosszabb távok illenek hozzá, elsősorban gyorson és pillangón.” Kalmár 25 méteres medencében, kicsi csoportban készül, a nyílt vizes edzésekre a Duna kisebb helyi ága, a Sugovica jelent megfelelő terepet. „Nincs a környezetemben olyan, aki húzzon, mert fiatalabbakkal edzek. Megszoktam már, hogy az óra ellen versenyzek.” A hazai mezőnyben – az ifjúsági ob alapján – a többiek előtt jár, s hamarosan kiderül, hogyan bírja a tempót a kontinens és a világ legjobbjaival. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalon.