UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-05-31 18:17

Vissza a kályhához

A Vasas Akadémia az ősztől nem indít férficsapatot az élvonalban, csupán a másodosztályban szerepel, és ismét kiemelten az utánpótlásképzésre koncentrál.

L. G. Meglepő bejelentést tett az élvonalbeli tagságát a playoutban meghosszabbító Vasas Akadémia: a férficsapat visszalép az NB I/A-tól, és az NB I/B-ben szerepel tovább. A klub alapos és hosszú közleményében a megfelelő csarnok hiányára és szakmai szempontokra hivatkozik. „Sajnálatos módon ki kell mondanunk, hogy akadémiánk céljai és a szövetségnek az akadémiákkal szemben egyértelműen megfogalmazott, elitképzési igényének a megvalósításához nem megfelelő terep a jelenlegi első osztály. Emiatt – amíg az említett szabályok nem változnak – kizárólag a második vonalat használjuk fel szakmailag arra, hogy játékosokat építsünk fel azokból a fiatalokból, akik az akadémiánkon nőttek fel, vagy a szakembereinkben bízva, nálunk látva fejlődési lehetőséget, hozzánk igazolnak.”

Vasas serdülő
Vasas serdülő
Ugyan senki nem tiltja, hogy bármelyik együttes kizárólag saját neveltjeire támaszkodjon, de látni kell, hogy az öt légióssal felálló ellenfelek darálójába beküldeni a fiatalokat valóban nem megfelelően szolgálja a fejlődést. A garantált vereségekkel elkerülhetetlen lenne a kiesés, a bennmaradásért pedig szükség lenne a légiósokra... Ez a huszonkettes csapdája. Amennyiben a klub felépíteni szeretné a fiatal játékosokat, arra az NB I/B valóban megfelelőbb terepnek tűnik. Nincs eredménykényszer, mindent alá lehet rendelni a képzésnek. Azt pedig aligha kell bizonygatni, hogy néhány percnyi játékidő az élvonalban kétségkívül jól cseng, azonban egy-egy végigjátszott másodosztályú mérkőzés alatt több tapasztalatot lehet szerezni. „A jelenlegi légiósokra és honi játékosokra vonatkozó szabályozás véleményünk szerint nem támogatja eléggé az utánpótlás-nevelő klubok, szakosztályok munkáját. A mostani rendszerben a tehetséges, fiatal magyar játékosoknak legfőképpen az NB I/B-ben van reális esélyük tartósan pályán lenni. Többek között ez is oka annak, hogy sok olyan fiatal, aki az átlagosnál nagyobb eséllyel válhat profi játékossá, nyugat-európai akadémiákat vagy amerikai egyetemeket választ a magyar klubok helyett. E téren – a legjobb szándék ellenére – sem tudnak az első osztályú klubok, illetve az MKOSZ vezetése reális fejlődési lehetőséget és alternatívát kínálni nekik” – mondja a közlemény. Ezt alátámasztja, hogy Vasas Akadémia három, talán legígéretesebb játékosa közül Krivacsevics Márkó már ebben az évadban az Egyesült Államokban kosarazott (ősztől a Duquesne Egyetemen folytatja), a sérülés miatt a teljes szezont kihagyó Lewis Chester is a tengerentúlra tart, míg Somogyi Ádám a spanyol (sevillai) Betis Akadémián szerepel. „Okulva az idei év tapasztalataiból, köztük saját hibáinkból is, úgy döntöttünk, hogy mostantól ismét kiemelten az utánpótlás-képzésre koncentrálunk, aminek fontos eszköze lesz NB I/B-s csapatunk. Célunk egyértelműen az, hogy piacképes játékosokat tudjunk nevelni a kosárlabdasportnak. Ennek érdekében kiemelt figyelmet fogunk fordítani tehetségeink képzésére és a saját szakmai munkánk megreformálására” – zárul az akadémia férfiszakosztályának a közleménye. A jövő pedig ígéretesnek tűnik: az U20-as bajnokságban ezüstérmes lett a Vasas, a juniorok között az ötödik, a kadetek küzdelmében a negyedik helyen zárt, a serdülőbajnokságot pedig megnyerte. A szövetségtől kapott tájékoztatás szerint az elnökség a lehető leghamarabb összeül, hogy eldöntse, melyik csapatot kéri fel az NB I/A-s szereplésre.