UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2017-06-01 18:23

Nagyon magasan a léc

Hogyan lesz átlagon alul korcsolyázó hokisból az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokság, az NHL második legeredményesebb újonca? A 19 éves Patrik Laine álomszerű idényt produkált, és jövőre a rájátszásba jutást célozza meg a Winnipeggel.

Leiner Soma A jégkorong a feje tetejére állt, mikor finn csatár vette át a 2016-os világbajnokság legértékesebb játékosának járó díjat. Nem volt abban semmi meglepő, Patrik Laine ugyanis 7 góllal és 5 gólpasszal zárt az ezüstérmes finn válogatottban. A hoki szerelmeseinek nem csengett teljesen ismeretlenül a neve, hiszen a vébé előtt az ifjú szélső vezérletével nyerte meg a finn bajnokságot a Tappara csapata, az alapszakasz 33 pontja után a rájátszásban 15 pontot ütött össze 18 találkozón. Természetesen őt választották a playoff legjobbjának, és borítékolható volt, hogy a legjobbaknál folytatja. A tavalyi NHL-draft egyik legkelendőbb portékája volt az akkor még mindig csak 18 éves támadó, a várakozásoknak megfelelően másodikként választották ki, a Winnipeg Jets csapott le rá. A kanadai csapat szurkolói izgatottan várták a hároméves szerződést kötött játékos bemutatkozását, amelyre a szezon nyitómeccsén került sor. Góllal és gólpasszal jelezte: nem kell sokat várni arra, hogy Észak-Amerikában is vezéregyéniséggé nője ki magát. Hat nappal később már mesterhármast szerzett. Igazi repülőrajtot vett.

A csapat harmadik legtöbb pontját ütötte Laine az idén, de övé a legtöbb gól Forrás: NHL.com
A csapat harmadik legtöbb pontját ütötte Laine az idén, de övé a legtöbb gól Forrás: NHL.com
Bár a szakértők újonc létére is kimagasló teljesítményt vártak tőle az idén, a meccsről meccsre érzékelhető fejlődése mindenkit meglepett. Gond nélkül ugrotta meg a finn Liiga és az NHL között tátongó szakadékot, és állva hagyta utóbbi mezőnyét is. A kanadai csapatban ő szerezte a legtöbb gólt, 36 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját, pedig januárban nyolc meccset hagyott ki agyrázkódás miatt. Volt felhördülés az eset kapcsán, hogy a liga miért nem védi a legjobb fiatal játékosait, ám Paul Merice, a Winnipeg edzője leszögezte: szabályos szerelés volt, az ilyen és ehhez hasonló párharcokhoz jobb, ha minél hamarabb hozzászokik a játékosa. Felnőtt a feladathoz a kanadai szurkolók által csak Patty-nek becézett csatár, de azért ő is tudja, van hova, és miben fejlődnie, például a tempóján mindenképp javítania kell. Ahogy ő fogalmazott, élete legnehezebb idényén van túl. „Sokkal nagyobb az iram, és majdnem minden második nap játszunk. Az időzónák közötti váltás, a sok utazás szintén olyan tényező, amelyhez még nem szoktam hozzá.” A Winnipeg Jets színeiben 73 meccsen játszott az idén Patrik Laine, aki a fárasztó szezon után a finnek bánatára úgy döntött, kihagyja az idei világbajnokságot. Nagyon magasra tette a lécet, és kérdés, milyen ütemben fejlődik tovább, és jövőre eléri-e a hőn áhított, rájátszást érő pozíciót a kanadai klubbal. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.