UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-06-02 12:12

Tesztel a Hamilton-utód

Újabb lépést tesz a Forma–1 felé a McLaren juniorprogramjának 17 éves tagja, a brit Lando Norris. A Brit Autóversenyzők Klubja, a McLaren és az Autosport magazin rangos díjának nyertese, az elődeitől eltérő módon, ráadásul nemcsak néhány kör, hanem két nap erejéig nyüstölheti a patinás csapat betontorpedóját.

Majer Dániel A napokban teljesíti első Forma–1-es tesztjét Lando Norris, a királykategória egyik legnagyobb múltra visszatekintő istállója, a McLaren legfőbb kiszemeltjeként. A brit tinédzser vezeti a Forma–3-as Eb pontversenyét, és a legjobb úton halad afelé, hogy Lewis Hamilton örökébe lépjen.

Közelebb van a Forma-1-hez, mint gondolnánk? Forrás: redbull.com
Közelebb van a Forma-1-hez, mint gondolnánk? Forrás: redbull.com
Korábban már írtunk a 17 esztendős Lando Norrisról, a britek egyik nagy autóversenyző-ígéretéről. A Bristolban született tinédzser tavaly decemberben megkapta a Brit Autóversenyzők Klubja, az Autosport magazin, valamint a McLaren csapat legkiemelkedőbb fiatal brit tehetségnek járó, közös díját. A korábbi gokartvilágbajnok 2016-ban mindössze a második szezonját teljesítette versenyautóban, és már februárban megnyerte az új-zélandi Toyota Racing Series-t, év közben pedig a Forma Reanult Európa Kupában, valamint az észak-európai kupában is az élen zárt. Tizenegy futamon a brit Forma–3-as bajnokságban is elindult, amelyek közül négyet megnyert. Az elismerést azonban nem csupán az eredményeivel érdemelte ki, a McLaren ugyanis négy jelölt közül választotta ki, komoly tesztet követően. A fiatalok a silverstone-i pályán vettek részt kétnapos gyakorláson, amely során Forma–2-es, DTM és a McLaren GT autójával is köröztek, valamint szimulátoros gyakorlatokon és erőnléti teszteken bizonyítottak. És, hogy mit kapott Norris a díjon túl? Forma–1-es tesztet a McLarennel, valamint a csapat szimulátoros tesztprogramjában is rész vehet. A 18. életévét novemberben betöltő pilóta az idén már a Forma–3-as Európa-bajnokságon versenyez, az eddig teljesített 9 futamból pedig kettőt megnyert (köztük a szezonnyitót Silverstone-ban), holtversenyben vezeti az összetett pontversenyt, az újoncok értékelésében pedig egyedül áll az élen. A 2017-es Forma–3-as Európa-bajnokság első versenyhétvégéjének összefoglalója, az elején Norris első győzelmével: Hogy mekkora potenciált lát benne a McLaren, azt mindennél jobban mutatja, hogy a brit istálló februárban felvette a juniorprogramjába, valamint a korábbi évek díjazottaival ellentétben nem a szokásos tesztet kapta a decemberben elnyert díjért, azaz nem csak az év végén Silverstone-ban, háromszor öt kör elejéig kóstolhat bele a Forma–1-be. Norris a portugáliai Algarve versenypályán egyenesen két napnyi tesztet kapott, amely során a McLaren 2011-es versenyautóját vezetheti. Azért régebbi modellt, mert az idei versenygéppel a csapatoknak mindössze 100 kilométernyi teszt engedélyezett (és az is csak filmezés céljából), de a fiatal brit többet tud tehát gyakorolni. A teszt természetesen zártkapus, és nem valószínű, hogy az időeredményeket nyilvánosságra hozza a csapat, de önmagában az, hogy ennyire komolyan veszik a Forma–3-as Európa-bajnokság éllovasának felkészítését, sokat elárul. Ne lepődjünk meg tehát, ha Lewis Hamilton 2007-es bemutatkozása után Lando Norris lesz a McLaren következő britje, aki akár a világbajnoki címig is eljuthat. További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.