UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2017-06-03 17:43

Ötven nap múlva kezdődik a fesztivál

Ötven nap múlva, július 23-án kezdődik Győrben Magyarország első olimpiai multisporteseménye, a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amelyen minden idők legnépesebb, 152 fős magyar EYOF-csapata vesz részt. A küldöttség vezetője Fábián László, a MOB megbízott főtitkára. Ötven ország képviselői tíz sportágban mérik össze a tudásukat.

UP-info Két olimpiai falu és a három versenyhelyszín (az Olimpiai Sportpark, a Szent István Egyetem környéke és az Audi Aréna) már szinte készen áll a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra érkező sportolók fogadására. Csupán a helyszínek csinosítása van hátra, de a szervezők ígérik, hogy kezdésre minden a helyén lesz – írja a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

eyof_50
eyof_50
A magyar csapat kijelölése is folyamatban van. Cselgáncsban már a végleges indulókat is kiválasztották, atlétikában és úszásban még várat magára a csapathirdetés, mivel versenyről versenyre javulnak a kiszemelt fiatalok eredményei. Ebben a két sportágban várható a legkésőbb a végső indulók megnevezése. A labdasportokban szűkített keretek kezdik meg a felkészülés hajráját nagyjából egy hónappal a rajt előtt. Az EYOF-fáklya több napja halad az útján, s július 23-án ér vissza az ETO-parkba, ahol 20.30-kor a megnyitóval kezdődik a fesztivál. Amikor a magyar delegáció átvette az EYOF-lángot Rómában, Kulcsár Krisztián arról is beszélt, a MOB elnökeként kiemelt feladatának tekinti az olimpiai eszme népszerűsítését. „Nagy álmunk, hogy egyszer Budapest olimpiát rendezzen, és ehhez tökéletes felkészülés a győri EYOF. Különleges esemény, amely nemcsak a sikerekről, az eredményekről szól, hanem arról is, hogy a fiatalok megtanulják, mi az olimpiai szellem, a barátság. Hogy megtapasztalják, milyen az olimpiai család tagjának lenni, milyen az olimpiai falu hangulata, a szurkolás, az atmoszféra. Bár fontos, hogy hány érmet nyerünk, ez még fontosabb” – mondta Rómában Kulcsár, és hozzátette: Győr tökéletes hely a versenyeknek, és büszke a város vezetésére, a polgármesterre, illetve az EYOF szervezőbizottságára. Fábián László az M4 Sportreggeli című adásában beszélt a győri szervezőbizottság sokrétű munkájáról, amelyet a MOB partnerként segít. „Folyamatosan egyeztetjük a programot a szervezőbizottsággal, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy Győr lesz az esemény házigazdája" - mondta Szöul olimpiai bajnoka, akivel a napokban hosszabb interjút olvashatnak honlapunkon az EYOF-ról. Borkai Zsolt polgármester, a szervezőbizottság elnöke a láng átvételekor elmondta: a szervezők hat éve dolgoznak Magyarország első olimpiai multisporteseményének sikeréért, ezt a pillanatot, ezt a lángot azóta várják. Kiemelte: a győri EYOF-ot széleskörű összefogás övezi, az állam és az önkormányzat támogatása mellett számos vállalkozás szponzorálja a megvalósítást, neves sportolók népszerűsítik az eseményt, rengetegen jelentkeztek önkéntesnek, hogy tevékeny részesei legyenek az EYOF-nak, a lángfutásba pedig sok magyarországi település kapcsolódik be. Szépen fogynak a jegyek: öt sportág  (atlétika, kajak-kenu, tenisz, torna, úszás) eseményeire már minden jegy elkelt. A labdajátékok magyar és döntő mérkőzéseire sem lehet már regisztrálni. Az eseményekre a belépés ingyenes, csupán a jegymester honlapján kell jelentkezni. A két olimpiai falu július 21-én nyílik meg, és várja az ötven ország nagyjából 2600 sportolójának érkezését. További EYOF-fal kapcsolatos híreket ITT OLVASHAT.