UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-06-04 19:21

Kudrjavceva első nagy dobása

Még 16 éves sem volt Jana Kudrjavceva, amikor minden idők legfiatalabb egyéni összetett ritmikus gimnasztika világbajnoka lett. Az orosz klasszis még 20 éves kora előtt, tavaly vissza is vonult, a 2013-as kijevi bravúrjával azonban végképp beírta magát a sportág történetébe – és vasárnapi retrósorozatunkba is.

reb Elképesztő, hogy Jana Kudrjavceva még húsz éves sincs, de minden idők legeredményesebb ritmikus gimnasztikázóinak egyikeként – bokatörés miatt, a pályafutását megkoronázó olimpiai arany nélkül – már tavaly novemberben elköszönt az élsporttól. A szőke orosz kiválóság villámkarrierje alatt 13 világ- és 9 Európa-bajnok címet szerzett, és különleges rekord az övé: ő minden idők legfiatalabb egyéni összetett világbajnoka.

A Jégkirálynő becenéven ismert Jana Kudrjavceva még a 16. életévét sem töltötte be, amikor 2013-ben elbűvölte a sportág szerelmeseit a kijevi világbajnokságon. Kevéssel a valaha volt legeredményesebb rg-s, Jevgenyija Kanajeva (2 olimpiai, 17 vb- és 16 Eb-arany) visszavonulása után a 15 éves Kudrjavceva gyorsan átvette a statéfát a honfitárstól. Kanajeva hiányában szokatlanul nyíltnak tűnt az összetett döntő, Kudrjavceva pedig már a vb-rajt előtt esélyesként pályázott a győzelemre. Az átlagpontszámot nézve ő volt a legjobb a bécsi Európa-bajnokságon (ott nem rendeztek egyéni összetett versenyt). Különösen a labdagyakorlata volt figyelemre méltó, az új, 20 pontos maximumú pontozásos rendszerben elérte a 19-es határt, ráadásul buzogánnyal is Eb-címvédőként utazott az ukrán fővárosba.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Kudrjavceva fiatal kora dacára még emelte is a tétet a kijevi vb-n. Buzogánnyal holtversenyben a honfitárs Margarita Mamunnal nyert, és szalaggal is győzött, így két arany- és két ezüst birtokában, az első helyről várta az egyéni összetett fináléját. Míg az első számú orosz rg-s Mamum többször is hibázott, s csak a hatodik helyen végzett, Kudrjavceva a nála rutinosabb riválisokat is lekörözte. Az egyéni összetett döntőben a nap legmagasabb pontszámát kapta buzogánnyal. Összességében 73,866 ponttal az ukrán Ganna Rizatdinova (73.041) és a fehérorosz Melityina Sztanjuta (72,166) előtt végzett, s életében először a dobogó legfelső fokára állhatott vb-n az egyéni összetettben Nem utoljára: annak a hat rg-snek az egyike, aki képes volt megvédeni egyéni összetett vb-elsőségét. A 2015-ös vb-n törött csonttal nyert öt aranyérmet, a 2016-os riói olimpián azonban nem tudta aranyéremmel megkoronázni a pályafutását, novemberben pedig vissza is vonult. Elképesztő labdagyakorlat Kudrjavcevától Kijevből: Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor Birgit Fischer Hamza Yerlikaya Szilágyi Áron Max Verstappen Nagy Zsuzsanna Kirani James Martina Hingis Michael Phelps Flamótól Rippig