UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2017-06-06 09:00

Csodagyerek a felnőttvébén

Hatalmas bravúrokkal, többek között a világranglista-ötödik Mizutani Jun legyőzésével nyolc közé jutott a felnőtt egyéni asztalitenisz-világbajnokságon a 13 éves Harimoto Tomokazu. A japán csodagyereket csak a kínai Xu Xin tudta megállítani a negyeddöntőben.

Bruckner Vince Nem most, a düsseldorfi felnőtt egyéni vébén tűnt fel a 13 éves Harimoto Tomokazu, mivel korábban már nyert junior-világbajnoki címet, és győzött le neves felnőttjátékosokat, de amit a múlt héten Németországban művelt, arra nincsenek is jelzők.

A győzelem pillanata: Harimoto Mizutanit is megverte Forrás: ittf.com
A győzelem pillanata: Harimoto Mizutanit is megverte Forrás: ittf.com
A japán csodagyerek a verseny előtt 69. volt a világranglistán, ezért nem játszott a selejtezőben, kiemelt volt a főtáblán. Nuytinck 4-0-s legyőzése talán még várható volt tőle, mivel ugyan nála jóval tapasztaltabb játékosról van szó, Harimoto már korábban bizonyította, nagyobb játékerőt képvisel a belgánál. Ami azonban ezután következett, arra senki sem számított: a világranglista-ötödik, szintén japán Mizutanit a legjobb 32 közé jutásért úgy mosta le a pályáról, mintha ő lett volna a találkozó egyértelmű esélyese. A 4-1-re megnyert mérkőzésen esélye sem volt az idősebb riválisnak; 0-3-nál nyert játszmát, a többit viszonylag simán Harimoto vitte. A mérkőzés után a nemzetközi szövetség honlapjának azt mondta: „A kor nem számít az asztaliteniszben. Csak a saját játékomat akartam játszani. Támadni akartam, és azt tettem kezdettől fogva. A következő meccsre is ugyanezzel a taktikával készülök, és ebben a stílusban próbálok játszani." A taktika továbbra is működött, igaz, nem Mizutani szintű játékosok ellen játszott. A 16 közé a tajvani Liao Cheng-Tinget verte 4-0-ra, a nyolc közé jutásért pedig a viadal ezen szakaszában könnyű ellenfélnek mondható szlovák Pistejt győzte le szintén elég simán, 4-1-re. A következő fordulóban már Harimotónak is csodára lett volna szüksége a továbbjutáshoz, a negyeddöntőben a világranglista-harmadik Xu Xin tornyosult előtte. A kínai pedig érvényesítette a papírformát, és csak egy szettet engedélyezett neki. Harimoto szereplése így is elképesztő. Fényes jövő állhat előtte, talán egyszer a kínaiakat is legyőzi. Elvégre a sportág legnagyobb legendája, Jan-Ove Waldner is csak tizenhét évesen szerezte első érmét egyéni világversenyen. További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN sportági aloldalunkon.