UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-06-11 10:10

Piros Zsombor profiktól vett leckét

A siker miatt érzett nagy örömével meglepte önmagát Piros Zsombor, aki Nicola Kuhnnal párosban megnyerte a Roland Garros junior-teniszversenyt. Az MTK Budapest 17 éves játékosa a US Open korosztályos eseményére már el sem utazik, hanem a gondolatébresztő párizsi tapasztalatokkal felvértezve, gőzerővel készül a profipályafutásra.

reb Piros Zsomborék már csak olyanok, hogy sietnek haza: a januári Australian Open megnyerése után szinte a pályáról rohantak a reptérre, és ezúttal is, már Nicola Kuhnnal a Roland Garroson elért párossiker estéjén Párizsból Budapest felé vették az irányt. Azért a nagy sürgésben is sikerült elérnünk a 17 éves teniszezőt. – Micsoda duplához gratulálhatok! Úgy gondoltam, kell az egyes mellé kell egy páros siker is – kezdi mosollyal. – Jobban szerettem volna persze, ha egyesben jutok messzebbre. A harmadik körben az ausztrál Ellis Blake nagyon jó napot fogott ki. Szerintem öt mérkőzésen háromszor én győznék, de akkor így alakult, nem volt értelme tovább keseregni a kiesésen. Wimbledonban ő is indul, fenem a fogamat rá.

pirosek
pirosek
– A búcsú után mennyire tudtál összepontosítani a párosra? Teljesen átkerült rá a hangsúly, hiszen nem maradt más, amiben érdekelt vagyok. Kevésszer fordult velem elő az, hogy úgymond csak a páros maradjon, de ha már így alakult, minden tudásommal azon dolgoztam, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. – Ismerve a filozófiádat, mit ér ez a serleg? Azért a Grand Slam-győzelem az Grand Slam-győzelem. Egyébként megleptem magamat, mert nem hittem volna, hogy ennyire tudok örülni a sikernek, de amikor megnyertük, kitörtek belőlem az érzelmek. Amúgy mielőtt kérdeznéd, nem lehet összehasonlítani az Australian Open-sikerrel, a kettő nagyon más, viszont ez is jó érzés. – Tartottál attól, hogy az egyesben a döntőig menetelő társadnak nem jut ereje a párosra? Hihetetlen, hogy mennyit fejlődött tavaly óta, már most kész, felnőtt versenyző, mentálisan, fizikálisan hihetetlenül rendben van. Én biztosan nem bírtam volna azt a terhelést, szóval, ha én lettem volna duplán versenyben, akkor mindketten aggódhattunk volna, benne viszont nem volt okom kételkedni. – Játszotok még együtt Nicolával? Mostanság biztosan nem, mert Nicola a Roland Garros-szal elköszönt a juniorversenyektől, és már csak a felnőtt-tornákra összpontosít. – És te mikor intesz búcsút az utánpótlásnak? – Wimbledonban még szerepelek, utána a korosztályos Európa-bajnokságon is játszom, aztán viszont már nem indulok juniorversenyeken. – A US Openen sem? Nem. Nem látom értelmét. Elutazom, aztán vagy jól sikerül, vagy sem, de ha minden összejön, akkor sem érek vele annyit, mint ha itthon teniszezem a kisebb felnőttversenyeken. Inkább a profik alacsonyabb kategóriás viadalain szerepelve alapozok a jövő évre. – Sokkal érettebbnek látszol, mint amikor legutóbb beszéltünk. Még sosem tanultam ennyit egyetlen versenyen sem. Nicolától is láthattam, mennyire gondosan, mindent a tenisznek alárendelve osztja be az idejét, legyen szó pihenésről, masszázsról, bármiről. És ez különösen igaz a felnőttekre. Volt alkalmam együtt edzeni Fabio Fogninivel és Marin Ciliccsel. Hihetetlenül profik, szinte csőlátásúak, ez az életük. Hasonlóan szeretnék gondolkodni én is. – Lökést ad ehhez a mostani diadal? Igen, de elsősorban az, amit láttam és tanultam Párizsban. A tapasztalatokat gyorsan átültethetem a gyakorlatba, mert a jövő héten már a gyulai felnőttversenyen indulok. Nincs szükségem pihenőre, lendületben vagyok. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalon.

Mint ismert, a fiúk között egyesben a Kuhnt felülmúló ausztrál Alexei Popyrin (3.) nyert, míg a lányoknál a mindössze 15 éves Whitney Osuigwe (7.) ért révbe. A leánypárosok mezőnyében – akárcsak a fiúknál Piros Zsomborék – az első kiemelt duó, a Bianca Andreescu, Carson Branstine kettős diadalmaskodott.