UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-06-12 08:30

Plusz-mínusz tizennyolc

Felnőtt Európa-bajnokságon szerepelt legfiatalabb nemzetközi sakknagymesterünk, a 17 éves Gledura Benjámin. Voltak szép partijai, ám váratlan vereségek is becsúsztak, így a közel négyszáz fős mezőny második harmadának elején végzett.

L. G. Minszkben rendezték meg a sakkozók felnőtt Európa-bajnokságát, a magyar versenyzők legfiatalabbjaként pedig Gledura Benjámin is asztalhoz ült. A 17 éves egri sakkozó jó előjelekkel utazott el a fehérorosz fővárosba: a juniorok legfrissebb világranglistáján már a hatodik helyen állt, miután a Bundesligában és a francia csapatbajnokságon 18 Élő-pontot gyűjtött. A svájci rendszerben lebonyolított kontinensviadalon tizenegy fordulót játszottak a résztvevők, az első öt játéknapot szünnap követte, majd megszakítás nélkül hat újabb parti várt a mezőnyre.

A tizenhat éves Benji Fotó: nlcafe.hu
A tizenhat éves Benji Fotó: nlcafe.hu
Benji a nyitányon a cseh Andrei Matsenko ellen sötéttel győzött, majd a második fordulóban kölcsönös időzavarban vesztőt húzott a lengyel Maciej Klekowskival szemben. A folytatásban sötéttel remizett a nála 47 évvel idősebb orosz Gyennagyij Tunyikkal. Azt követően az orosz sakkozás másik nagy veteránjával, a 68 esztendős Jurij Balaszovval mérkőzött, és az a parti is remivel zárult. A szünnapot megelőző, ötödik fordulóban ismét orosz sakkozó következett, de simán túljátszotta Artyom Szadovszkijt, így három ponttal várta a kontinensviadal második felét. A folytatás nem kezdődött jól, Gledura világossal szenvedett vereséget az osztrák Andreas Diermantól, a pontvesztésért pedig leginkább saját magát okolhatta. A hatodik fordulóban azonban sikerült javítania, méghozzá újabb, orosz ellenféllel szemben. Ezúttal nem veterán, hanem hölgy került szembe Benjivel, aki simán nyert Darja Pusztovojtova ellen. A hetedik játéknapon következett a harmadik remi, a magyar sakkozó nem tudta megtörni a török Ali Marandi Cemil Can ellenállását. A hajrában győzelemmel nyitott Gledura, aki kissé kockázatos nyitást játszott meg a lett Nikita Meskovs ellen, de terve végül bevált. Az utolsó előtti fordulóban ismét remi következett, Benji és a moldáv Vladimir Hamitevici is nyerési esélyt hagyott kihasználatlanul. A záró forduló sajnos nem hozott sikerélményt, az ukrán Kirill Sevcsenko legyőzte a magyar versenyzőt. Gledura Benjámin így hat pontot gyűjtve (4 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség) a 145. helyen zárt a 396 fős mezőnyben, aminél vélhetően maga is jobb helyezésre számított. Fájóbb ugyanakkor a 18 elveszített Élő-pont, így Benji ugyanonnan folytatja, ahol a Bundesligában és a francia csapatbajnokságon szerzett pontjai előtt állt. Persze, mindez része a tanulási folyamatnak, amelynek még a közepén jár.